Votul din aceasta dupa-amiaza s-a dovedit a fi ceva mai strans, acordul fiind respins de aceasta data cu un scor de 344 - 286. Imediat dupa anuntarea rezultatului, premierul Theresa May si-a exprimat profundul regret cu privire la acest nou esec. De asemenea, premierul a tinut sa evidentieze inca o data ca “implicatiile sunt grave”, situatia din acest moment devenind si mai critica decat era. In aceste conditii, premierul Theresa May isi recunoaste infrangerea si concluzioneaza ca odata cu aceasta a treia respingere, “implicit, Regatul Unit trebuie sa paraseasca Uniunea Europeana la data de 12 aprilie, adica in doar 14 zile”.
Totodata, premierul Theresa May recunoaste ca noua respingere de astazi a acordului atrage cu sine si “limita acestui proces in Camera Comunelor”. Asa cum stim deja, Comisia Europeana si-a exprimat punctul de vedere pentru aceasta situatie care era deja previzibila, punctand ca amanarea Brexit-ului se poate face doar pana la data de 12 aprilie in cazul in care acordul nu va fi aprobat in Parlament. Asa cum a amintit si Theresa May in discursul sustinut astazi, orice alt scenariu ar presupune ca Marii Britanii sa i se solicite sa organizeze alegerile europarlamentare de la sfarsitul lunii mai.
In ciuda celor peste cinci milioane de semnatari ai petitiei online care cerea anularea Brexit-ului, grupuri mari de oameni s-au adunat astazi in fata Parlamentului britanic in timp ce in Camera Comunelor se vota din nou pentru aprobarea acordului. Protestatarii condusi de Nigel Farage, cel de la care a plecat toata aceasta idee de iesire a Marii Britanii din Uniunea Europeana, au acuzat-o pe Theresa May de tradare, sustinand ca Brexit-ul trebuia sa aiba loc astazi, in orice fel de conditii. Oamenii au adus la protest bannere cu mesaje precum “Nu vom pleca!”, “Ce vrem? Brexit. Cand vrem? Acum!”, “Iesire inseamna Iesire” si “La revedere, UE!”.
Donald Tusk, presedintele Comisiei Europene, a anuntat astazi convocarea unui summit de urgenta in data de 10 aprilie, cu doar doua zile inainte de noul termen limita al Brexit-ului. Dupa aceasta noua respingere a acordului, Marea Britanie are sarcina de a se prezenta la Bruxelles cu propuneri legate de modul in care ar trebui sa continue procesul iesirii efective din UE. Acest plan pe care Marea Britanie il va prezenta va fi in cele din urma discutat in Consiliu, urmand ca o decizie sa poata fi luata doar in unanimitate de liderii celor 27 de state membre ale blocului comunitar european.
La acest moment, cel mai vehiculat scenariu este acela al unui Brexit fara acord. In aceste conditii, specialistii avertizeaza ca Marea Britanie se va confrunta cu probleme serioase in urmatorii ani, in special din punct de vedere economic. Bineinteles, problemele economice se vor extinde in cele din urma si la unele state membre ale Uniunii Europene.
Ultimele NOUTATI
Gata cu apelurile false! Ce masura a luat ANCOM impotriva fraudelor telefonice
Dreptul la somaj in 2025. Conditii de acordare a indemnizatiei lunare si documentele necesare
Harta celor mai mari salarii, pe judete - Clasamentul incepe cu 5.500 lei net/luna in Bucuresti
Salariul mai mare se obtine la interviu, nu dupa angajare! Sfaturi de la experti HR pentru negocieri in timpul interviului
Pulsul industriei IT din Romania - cand toata Europa concedia masiv, Romania facea angajari. Nici azi nu o ducem mai rau
Partenerii nostri
Calendar ANAF: Ce declaratii fiscale se depun in luna iulie 2025
Plata fara document justificativ: Cum se inregistreaza in contabilitate
Cum sa va organizati corect documentatia contabila si sa evitati sanctiunile si intarzierile
Evaziunea fiscala - o amenintare la securitatea nationala: ce este si cum se sanctioneaza
Tichete de 50 lei pe luna pentru facturile la curent: cine beneficiaza si cum te inscrii