Tudorel Toader o ataca pe Kovesi in presa straina: Ministrul a trimis o scrisoare de blam catre Financial Times

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Tudorel Toader o ataca pe Kovesi in presa straina: Ministrul a trimis o scrisoare de blam catre Financial Times
Tudorel Toader o ataca pe Kovesi in presa straina: Ministrul a trimis o scrisoare de blam catre Financial Times
de Magda Florea la 07 Mar. 2019
Urmareste-ne pe Google News
laura codruta kovesicandidatura parchetul europeanprocuror sef europeanjustitietudorel toaderdna

Desi este la doar un pas sa devina primul procuror-sef al Parchetului European, Kovesi continua sa se confrunte cu o ostilitate absoluta din partea Puterii politice din Romania. Joi, ministrul Justitiei, a trimis o scrisoare publicatiei Financial Times, in care spune ca Laura Codruta Kovesi nu merita sa fie procuror-sef la PE. Scrisoarea este trimisa la fix o saptamana de cand publicatia a scris un articol de sustinere a candidaturii lui Kovesi pentru Parchetul European. Jurnalistii o numesc pe Kovesi "femeia cea mai potrivita pentru a fi procuror-sef european". Tot joi, Kovesi a mai primit o lovitura, afland ca este suspecta intr-un nou dosar penal.

Campania de denigrare a fostei sefe DNA culmineaza cu acest gest al ministrului Justitiei, explicabil doar printr-o disperare scapata de sub control. Desi toate actiunile de a i se impotrivi fostei sefe DNA in candidatura sa spre sefia PE, au obtinut efectul invers fata de cel asteptat de Guvern, se pare ca PSD isi continua atacul.
 
Desigur, Tudorel a trimis aceasta scrisoare facand si mentiunea ca "nu am nimic cu doamna Kovesi, dar nu merita functia de procuror-sef al Parchetului European". Sa fim seriosi, insasi sintagma "nu am nimic cu" se incadreaza in zicala romaneasca "cine se scuza, se acuza", practic, ministrul Justitiei chiar pare a avea ceva foarte personal cu domana Kovesi, teama ca fosta sefa DNA ar putea fi la fel de eficienta si in curatarea de coruptie la nivel european da fiori reci politicienilor de la Putere.
 

Scrisoarea lui Tudorel Toader catre Financial Times:

 
“Nu am nimic personal impotriva Laurei Codruta Kovesi, unul dintre cei trei candidati pentru conducerea Biroul Procurorului Public European. Dar, din toate dovezile pe care le-am vazut - de la judecatori, procurori si alte surse credibile, ea nu ar trebui sa fie numita in functia de procuror-sef european.
 
Doamna Kovesi nu a fost revocata, anul trecut, de la conducerea DNA pentru ca tintea politicienii corupti. Ea a fost demisa pentru ca DNA incalca legea, iar Curtea Constitutionala a spus nu. Strategia de investigatie a doameni Kovesi era bazata pe constrangere.
 
Dupa plecarea doamnei Kovesi de la DNA am descoperit ca, in cei patru ani in care a condus institutia, Directia Anticoruptie a deschis 3.420 de doare impotriva unor procurori si judecatori – adica jumatate din magistratii din tara. Aceste investigatii au fost incepute, dar nu au fost trimise niciodata in judecata. Ele erau folosite doar pentru a constrange sistemul judiciar.
 
Sectia speciala nou-infiintata pentru investigarea abuzurilor magistratilor, care este independenta de DNA, a raportat ca a preluat un numar de 1.422 de dosare de la Directia Anticoruptie. In jur de 70 de procente dintre ele au fost initiate intern – nu in urma unor denunturi externe sau a unor acuzatii. Multe dintre aceste dosare erau incepute de cel putin doi ani si, potrivit raportului institutiei, au fost initiate impotriva celor care nu erau de acord cu dorintele DNA
 
Dana Garbovan, presedintele Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania, a numit raportul ‘socant’. Si cand, ocazional, acest gen de presiune nu reusea sa ingenuncheze un anumit judecator sau procuror, acestia erau inculpati pentru a fi eliberati din functie si, astfel, indepartati de dosarele de care DNA era interesata.
 
Judecatorii care au verificat aceste dosare au mai gasit si transcrieri alterate ale unor inregistrari, dovezi falsificate, denunturi false facute de martori si dovezi circumstantial deliberat ascunse de acuzati.
 
Aceasta nu este justitie. Procurorul-sef european trebuie sa urmareasca si sa aduca in fata justitiei pe cei care incalca legea, dar nu sacrificand respectul pentru drepturile omului si dreptul la un proces corect”, scrie Tudorel Toader, in Financial Times.
 

Financial Times o sustinea saptamana trecuta pe Kovesi: ”Femeia cea mai potrivita pentru a fi procuror-sef european”

 
Saptamana trecuta, Financial Times a publicat un material in care board-ul editorial al ziarului isi arata sustinerea pentru Laura Codruta Kovesi. Prestigioasa publicatie enumera mai multe argumente “excelente” care ar recomanda-o pe Kovesi pentru un astfel de post, precizand insa si faptul ca guvernul tarii sale nu o sustine.
 
Desi sursa citata considera ca fara indoiala si ceilalti candidati – din Franta si Germania, ar putea face treaba buna, Laura Kovesi este prezentata ca fiind cea mai potrivita datorita experientei indelungate pe care o are in lupta impotriva coruptiei, “cu inversunare si uneori de una singura”, fata de sistemul politic profund corupt de la Bucuresti.
 
Numita procuror-sef al DNA in 2013, Kovesi a ajutat la condamnarea mai multor ministri, parlamentari si primari pentru frauda, abuz de putere si alte infractiuni. Iar lupta sa continua a ajutat-o sa castige respectul partenerilor Romaniei. Atunci cand a fost admisa in UE, in 2007, celelalte state membre au insistat ca Romanei sa i se aplice un mecanism special de supraveghere, din cauza problemelor majore cu incalcarea legii.
 
Eforturile Laurei Codruta Kovesi au inspirat milioane de compatrioti sa ceara clasei politice de la Bucuresti sa inceteze sa mai impiedice lupta impotriva coruptiei. Dar, in schimb, a fost “rasplatita” cu adversitatea partidului de guvernamant si a liderului sau Liviu Dragnea, care conduce si Guvernul din umbra. Guvernul a reusit in ultima instanta sa o inlature din functia de procurer-sef al DNA in iulie 2018, printr-o “sfidare de neiertat a regulilor UE in ceea ce priveste imixtiunea politicului in sistemul de justitie”.
 
Jurnalistii de la FT mai amintesc si de faptul ca “forte antireformiste din Guvernul Romaniei si din sistemul de justitie sunt atat de disperate” sa o impiedice acum pe Kovesi sa devina procuror-sef european, incat exact in luna in care are loc procesul de selectie, Kovesi este investigata pentru acuzatii firave de abuz in serviciu.
 
“Aceasta incercare fara rusine de a o discredita pe Laura Codruta Kovesi a coincis cu o ordonanta de urgenta a Guvernului menita sa reduca din independenta DNA, institutie pe care a condus-o in ultimii cinci ani”, mai spun jurnalistii straini.
 
Acestia mai spun ca presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a avut dreptate sa atraga atentia asupra tentativei de a controla tot mai mult justitia de catre puterea politica de la Bucuresti.
 
“Este incurajator faptul ca cele doua comisii din Parlamentul European au recomandat-o saptamana aceasta pe Kovesi pentru a fi numita procuror-sef european, dar decizia nu este inca luata. Ultimul cuvant il au Consiliul UE, care grupeaza guvernele nationale, si Parlamentul European. Guvernul Romaniei face presiuni asupra Consiliului pentru a ingropa sansele Laurei Codruta Kovesi”, mai titreaza FT.
 
Numirea Laurei Kovesi ar pune liderii UE in pozitia de a nu tine cont de opozitia ferm exprimata a Guvernului Romaniei, care a preluat la 1 ianuarie presedintia rotativa a UE, pentru sase luni. Din fericire, UE nu are intotdeauna obiceiul de a respecta vointa unui stat membru si de a face compromisuri, mai spun jurnalistii strani, dand ca exemplu momentul din 2017, cand Donald Tusk a fost numit presedinte al Consiliului European, in ciuda opozitiei guvernului din Polonia, tara sa de origine.
 

Scrisoarea Tudorel Toader vine in contextul in care Laura Codruta Kovesi candideaza pentru functia de procuror-sef european

 
La sfarsitul lunii februarie, ea a fost audiata de comisiile CONT si LIBE din Parlamentul European pentru ocuparea acestei functii, clasandu-se pe prima pozitie intre candidati dupa votul dat separat de ambele comisii.
 
Laura Codruta Kovesi a fost citata, joi. la Sectia de investigare a magistratilor, ca sa fie audiata in dosarul in care este acuzata de abuz in serviciu, luare de mita si marturie mincinoasa. Tot joi, Conferinta Presedintilor va decide pasii de urmat pentru alegerea procurorului-sef european, inaintea negocierilor cu Consiliul UE.
 
Procurorul-sef european, care va conduce Biroul Procurorului Public European (EPPO), va fi numit de comun acord de catre Parlamentul European si Consiliu. Propunerea rezultata din votul Comisiei LIBE si din recomandarea Comisiei CONT este trimisa Conferintei Presedintilor (presedintele PE si liderii grupurilor politice) de catre presedintele Comisiei LIBE.
 
Parchetul European, care ar urma sa devina operational pana la sfarsitul lui 2020, va fi un birou independent insarcinat cu investigarea, urmarirea si aducerea in fata justitiei a infractiunilor impotriva bugetului UE, cum ar fi frauda, coruptia sau frauda transfrontaliera de TVA de peste 10 milioane de euro.

Kovesi, suspecta intr-un nou dosar penal

Laura Codruta Kovesi este suspecta intr-un al doilea dosar. Acest fapt i-a fost adus la cunostinta joi, cand a stat cinci ore la audieri la Sectia speciala de anchetare a magistratilor, unde fusese chemata intr-un alt dosar, deschis pe numele sau in urma unui denunt facut de Sebastian Ghita. Laura Codruta Kovesi acuza faptul ca nu a fost citata in mod legal si ca nu a avut acces la niciun document din noul dosar si neaga vehement orice acuzatie care i se aduce.

Citi aici mai multe despre noul dosar penal al lui Kovesi

Citeste si: CCR, decizie definitiva asupra Legii bugetului. Mai cresc alocatiile copiilor?

Sursa foto: pexels.com
 
Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

ANAF se pregateste de controale masive in aceste magazine: ce marfa atrage inspectorii la usa ta
Ultimele stiri economice

ANAF se pregateste de controale masive in aceste magazine: ce marfa atrage inspectorii la usa ta

today19 Apr. 2024
Cum poti ajunge sa fii raportat in Biroul de Credit si sa te refuze toate bancile: exemple clare de situatii
Economie

Cum poti ajunge sa fii raportat in Biroul de Credit si sa te refuze toate bancile: exemple clare de situatii

today19 Apr. 2024
De la ce varsta nu mai ai voie sa ceri bani de la parinti: e rusinos
Economie

De la ce varsta nu mai ai voie sa ceri bani de la parinti: e rusinos

today19 Apr. 2024
Cum se foloseste corect un card de credit, pentru cumparaturi, ca sa nu ajungi sa platesti dobanzi uriase
Comunicate

Cum se foloseste corect un card de credit, pentru cumparaturi, ca sa nu ajungi sa platesti dobanzi uriase

today19 Apr. 2024
Tichete gratis de la stat pentru masa de Paste. Doar o cerere e necesara si banii vin la usa prin postas
Ultima ora

Tichete gratis de la stat pentru masa de Paste. Doar o cerere e necesara si banii vin la usa prin postas

today19 Apr. 2024
Kovesi, sefa EPPO, a dat ordin sa se faca perchezitii la niste functionari publici din Romania: ar fi furat 160.000 de euro din fonduri europene
Ultima ora

Kovesi, sefa EPPO, a dat ordin sa se faca perchezitii la niste functionari publici din Romania: ar fi furat 160.000 de euro din fonduri europene

today19 Apr. 2024
ANAF incepe sa dea amenzi de 8.000 - 10.000 lei din octombrie 2024: pe lista neagra sunt comerciantii, ce urmareste Fiscul
Economie

ANAF incepe sa dea amenzi de 8.000 - 10.000 lei din octombrie 2024: pe lista neagra sunt comerciantii, ce urmareste Fiscul

today19 Apr. 2024
Sfaturi de econonomisire pentru romanii cu salarii si pensii mici: cum sa-ti gestionezi corect bugetul lunar
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Sfaturi de econonomisire pentru romanii cu salarii si pensii mici: cum sa-ti gestionezi corect bugetul lunar

today19 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

De la ce varsta nu mai ai voie sa ceri bani de la parinti: e rusinos
Economie

De la ce varsta nu mai ai voie sa ceri bani de la parinti: e rusinos

today19 Apr. 2024
Cum se foloseste corect un card de credit, pentru cumparaturi, ca sa nu ajungi sa platesti dobanzi uriase
Comunicate

Cum se foloseste corect un card de credit, pentru cumparaturi, ca sa nu ajungi sa platesti dobanzi uriase

today19 Apr. 2024
Tichete gratis de la stat pentru masa de Paste. Doar o cerere e necesara si banii vin la usa prin postas
Ultima ora

Tichete gratis de la stat pentru masa de Paste. Doar o cerere e necesara si banii vin la usa prin postas

today19 Apr. 2024
Kovesi, sefa EPPO, a dat ordin sa se faca perchezitii la niste functionari publici din Romania: ar fi furat 160.000 de euro din fonduri europene
Ultima ora

Kovesi, sefa EPPO, a dat ordin sa se faca perchezitii la niste functionari publici din Romania: ar fi furat 160.000 de euro din fonduri europene

today19 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x