Transformarea angajatului in PFA
"Traim in Romania si asta ne ocupa tot timpul..." Foarte adevarat! Traiul in Romania cere multa… multa imaginatie pentru a supravietui. Si pentru ca tot romanul a aflat din media parerile experte ale guvernantilor nostri, m-am hotarat:
ma fac PFA! Daca merita efortul? Toata lumea zice ca “DA”!
"Onorariul unui avocat pentru infiintarea unui PFA duce catre 400-500 lei. Taxele de infiintare PFA - cam 300 de lei. Si uite asa, doar infiintarea PFA-ului iti scoate din buzunar cca. 800 de lei. Dupa care, sfaturile avocatului iti vor lipsi! CD-ul e mult mai ieftin” mi-a spus amicul meu. "Unde ti-e spiritul antreprenorial?"
Chiar asa... am inceput sa ma ingrijorez si eu.
"Profita! Materialele sunt concepute de un specialist: dl Justinian Cucu, jurist si consultant in cadrul Global Tax Management. Cu alte cuvinte, n-ai treaba! Tot ceea ce intreprinzi este legal! Un motiv in plus de bucurie: controlul fiscal va trece fara sanctiuni!"
Are dreptate, CD-ul merita. Ma tot intreb de unde stie atatea lucruri. "De unde… de site-ul de pe care l-am cumparat, asta-i buna! Ce, crezi ca le fac reclama?" mi-a raspuns cam apasat...
Ca sa va spun sincer, puteam sa-l rog sa-mi imprumute CD-ul Totul despre PFA, dar avea dreptate! Asa sursa de informatie e bine sa o ai permanent langa tine, mai ales daca te-ai hotarat sa devii PFA.
Ideea era ca ma cam saturasem sa cotizez la stat. Un calcul, asa, mai grosso modo zice ca daca ai un salariu de 2000 de lei, dupa plata tuturor angaralelor ramai cu cca. 1450 lei, adica ceva mai mult de 50%. Pe angajatorul tau il costa cca. 2700 lei si te asigur ca numai fericit nu e pentru sumele “varsate” in visteria Statului!
Ca PFA, in loc de angajat cu Carte de munca, emiti la sfarsitul lunii catre patron (care acum iti este colaborator) o factura pentru prestari servicii in valoare de 2700 lei (cat ar fi platit el pentru tine). Ideea este ca tu, ca PFA, din cei 2700 dai Statului cam 175,5 lei la sanatate, pentru pensie cam 100 lei si impozit 390 lei. Adica ramai cu peste 2000 lei in mana! Minimum!
Fiindca poti deduce toate cheltuielile facute pentru activitatea ta (chiar si intretinerea sediului - care poate fi o camera a apartamentului tau. In conditiile in care ai un contract de comodat cu proprietarul tau, poti deduce 33% sau chiar 50% din cheltuielile de intretinere, curent etc. Cu cat ai cheltuieli deductibile mai mari, cu atat impozitul platit e mai mic. Si uite asa, venitul tau lunar creste cu cel putin 30%. Sa recunoastem, un profit frumusel in vremuri de criza!
Ultimele NOUTATI
Program national de formare IT: 1.500 de locuri gratuite pentru romani in 2025
ANAF verifica romanii care lucreaza in IT! S-a descoperit ca unii se folosesc de PFA-uri si anumite coduri CAEN ca sa plateasca taxe mai mici!
Bateriile fotovoltaice beneficiaza de TVA redus la 9% – Ce inseamna pentru prosumatori
Oracolul din Omaha, miliardarul Warren Buffet, despre volatilitatea extrema a pietelor de azi: Pastrati-va calmul si veti fi recompensati pe termen lung
Finantari uriase pentru IT-isti romani: 60 de milioane de motive sa crezi in ideea ta
FMI anunta o franare economica globala: „Nu am mai vazut asa ceva in ultimul secol!”
Partenerii nostri
Evolutia conceptului de brand de angajator - diferente si alte tipuri de branding
[MODEL] Instalator ventilare si aer conditionat - cod COR 712606
Vouchere de vacanta 2025: conditii acordare si tratament fiscal
Actul constitutiv in Romania: Cum se redacteaza si se depune corect
Ghidul alegatorului pentru Alegerile Prezidentiale 2025: ce trebuie sa stii
Testamentul in Romania: ce este, cine il poate face si ce contine
Te-ar putea interesa si
Bateriile fotovoltaice beneficiaza de TVA redus la 9% – Ce inseamna pentru prosumatori
Oracolul din Omaha, miliardarul Warren Buffet, despre volatilitatea extrema a pietelor de azi: Pastrati-va calmul si veti fi recompensati pe termen lung