Succesul financiar personal este de cele mai multe ori strans legat de deciziile pe care le luam atunci cand facem cheltuieli. Pentru a avea o buna educatie financiara trebuie sa intelegi pentru inceput cum sa iti monitorizezi cheltuielile si care sunt cele mai bune metode prin intermediul carora sa faci economii. Planificarea financiara este, de asemenea, extrem de importanta in viata fiecaruia dintre noi. Indiferent de nivelul tau de educatie financiara, gasesti in randurile urmatoare trei sfaturi financiare de care sa tii cont atunci cand iti gestionezi finantele.
Indiferent de nivelul venitului pe care il ai, in fiecare luna este recomandat sa economisesti un anumit procent din el. Astfel, prima tranzactie pe care o faci in ziua de salariu ar trebui sa fie catre tine, catre un cont de economii. Primul pas pe care ar trebui sa il faci in aceasta directie este acela al construirii unui plan de economisire. Pentru a afla insa cat poti economisi din veniturile lunare pe care le ai, trebuie sa fii constient mai intai de cheltuielile lunare pe care le ai. Intr-un final, bugetul ar trebui sa te ajute in misiunea de a iti da seama cat poti economisi in fiecare luna si ce cheltuieli poti reduce sau chiar elimina complet.
Una dintre cele mai interesante metode de economisire este regula 50 - 30 - 20. Astfel, in mod ideal, cel mult jumatate din bugetul tau lunar ar trebui sa fie alocat pentru platile fixe precum chiria, intretinerea, abonamentul de telefon si internet sau utilitatile. Apoi, 30% din venituri ar trebui sa mearga in directia costurilor flexibile, adica acele sume pe care le aloci pentru mancare, imbracaminte, distractie si asa mai departe. In cele din urma, este recomandat ca un procent de 20% din venitul lunar sa mearga intotdeauna catre un cont de economii.
Nu este nimic rau in a iti dori o vacanta exotica la final de an sau ultimul telefon aparut pe piata. Nu poti avea insa toate aceste lucruri daca veniturile tale nu sunt suficient de mari. Evident, poti apela la diverse variante pentru a plati in rate sau pentru a accesa credite de nevoi personale, insa gandeste-te de doua ori inainte de a face un astfel de pas. Chiar ai nevoie de acel ultim telefon aparut pe piata?! Cel mai probabil raspunsul va fi negativ!
Potrivit specialistilor, punerea la punct a unui buget personal poate reprezenta cel mai important instrument care te va ajuta sa iti gestionezi eficient veniturile si cheltuielile. In cele mai multe cazuri, stim in fiecare luna care sunt veniturile pe care ne putem baza. De asemenea, stim si care sunt platile recurente pe care trebuie sa le facem. Stiind toate aceste cifre inca de la bun inceput poti avea o imagine de ansamblu asupra finantelor tale. Acest lucru te va ajuta foarte mult si in cazul in care esti luat prin surprindere de anumite cheltuieli pe care nu le-ai anticipat.
Ultimele NOUTATI
1 Mai muncitoresc: De la mitinguri fortate la gratare clandestine - cum se sarbatorea Ziua Muncii in vechiul regim
Chinezii au planuri incredibile! Incep rapid sa construiasca 10 noi reactoare nucleare, investitie de 27 de miliarde de dolari
Program national de formare IT: 1.500 de locuri gratuite pentru romani in 2025
ANAF verifica romanii care lucreaza in IT! S-a descoperit ca unii se folosesc de PFA-uri si anumite coduri CAEN ca sa plateasca taxe mai mici!
Partenerii nostri
Evolutia conceptului de brand de angajator - diferente si alte tipuri de branding
[MODEL] Instalator ventilare si aer conditionat - cod COR 712606
Vouchere de vacanta 2025: conditii acordare si tratament fiscal
Actul constitutiv in Romania: Cum se redacteaza si se depune corect
Ghidul alegatorului pentru Alegerile Prezidentiale 2025: ce trebuie sa stii
Testamentul in Romania: ce este, cine il poate face si ce contine
Te-ar putea interesa si