Contextul economic actual se dovedeste a fi din ce in ce mai greu pentru romani, nefiind deloc putini cei care recunosc ca nu isi mai permit sa economiseasca bani de la o luna la alta. Situatia este insa cu mult mai grea pentru pentru alte milioane de romani, care nu reusesc sa isi mai permita sa aiba un trai decent cu salariile sau pensiile pe care le au in momentul de fata.
Economisirea este insa o provocare din ce in ce mai grea pentru cei mai multi dintre romani, oar acest lucru este evidentiat si de statisticile oferite de sistemul bancar romanesc. Astfel, depozitele rezidentilor clienti neguvernamentali au crescut in prima luna a acestui an cu doar 0.03% in raport cu luna anterioara, ajungand la un nivel de 513,502 miliarde de lei. In comparatie cu aceeasi luna a anului trecut, cresterea este mai mare, de 7.2%, insa in termeni reali vorbim despre -6.8%.
Depozitele in lei ale rezidentilor au o pondere de 65.9% in totalul depozitelor clientilor neguvernamentali si au crescut in luna ianuarie cu 0.1% in comparatie cu ultima luna a anului precedent, pana la un nivel de 338,413 miliarde de lei. In comparatie cu aceeasi luna ianuarie a anului 2022, cresterea este de 10.1% (-4.3% in termeni reali).
Mai departe, Banca Nationala a Romaniei mai noteaza ca depozitele in lei ale gospodariilor populatiei s-au majorat in luna ianuarie a acestui an cu 0.5% in raport cu luna precedenta, pana la un nivel de 179,402 miliarde de lei. In comparatie cu aceeasi luna a anului anterior, cresterea este de 8.4% (-5.8% in termeni reali).
In schimb, depozitele in valuta ale rezidentilor din luna ianuarie, care reprezinta 34.1% din volumul total al depozitelor clientilor neguvernamentali, au inregistrat o scadere de 0.1% in raport cu ultima luna a anului trecut, ajungand acum la un nivel de 175,088 miliarde de lei. In comparatie cu aceeasi luna a anului 2022, cifra este in crestere cu 2.1%.
In cele din urma, depozitele in valuta ale gospodariilor au scazut cu 0.5% in luna ianuarie in comparatie cu luna decembrie 2022, ajungand la un prag de 123,724 de miliarde de lei. In raport cu aceeasi perioada a anului trecut, cifra este totusi in crestere cu 3.1%.
Ultimele NOUTATI
EDITORIAL. De tine depinde viitorul tarii! Seful INSCOP avertizeaza ca noul presedinte va fi ales la o diferenta mica de voturi. Romania celor ce gandesc trebuie sa se mobilizeze!
Promisiunea lui Simion, desfiintata: “Nu poti taia 500.000 de posturi fara sa stii ce tai!”
Granturi de pana la 100.000 euro pentru digitalizarea IMM-urilor din vestul Romaniei: ghid oficial si liste CAEN publicate
Avertismentul economistilor. BNR nu poate face minuni la cursul valutar! Asteptati-va toti la cresteri ale preturilor pe toate planurile, deci nu numai la bunurile de import
Romania poate evita o criza economica daca noul Guvern nu se va indeparta de UE! Fondurile europene sunt vitale pentru noi
Partenerii nostri
Incadrarea in munca a strainilor ca lucratori stagiari sau sezionieri - reglementari cheie
[MODEL] Fisa de post pentru agent dezinfectie, deratizare, dezinsectie
CNPP: Numarul pensionarilor, in crestere. La ce valoare a ajuns pensia medie, in Romania?
Cheltuieli nedeductibile: Exemplu de calcul pentru contabili
Proceduri contabile: Cum se intocmeste procedura privind controlul financiar de gestiune
Furnizor platitor de TVA in regim normal: Ce coduri de taxa utilizam in raportarea SAF-T?
Recidiva 2025: Infractiunile cu cel mai mare risc si SOLUTIILE propuse in noua Strategie Nationala
Reglementarea licentelor de transport: Tipuri si acte necesare
Contractul de mandat: Care sunt obligatiile unui administrator
Te-ar putea interesa si
Promisiunea lui Simion, desfiintata: “Nu poti taia 500.000 de posturi fara sa stii ce tai!”
Granturi de pana la 100.000 euro pentru digitalizarea IMM-urilor din vestul Romaniei: ghid oficial si liste CAEN publicate