Analistii nu vad cu ochi buni 2022: inflatie mare si curs de 5,0859 lei pentru un euro, in acest an
euro 5 leianticipatii curs euroanticipatii inflatie 2022
Cu toate ca a fost aproape de 5 lei, euro nu a atins, niciodata, la cota Bancii Nationale a Romaniei, acest prag deloc de dorit de majoritatea populatiei. Numai la casele de schimb valutar ale bancilor comerciale euro a fost la vanzare la peste 5 lei. Asa cum au facut-o in ultimii ani, analistii financiari prognozeaza, din nou, ajungerea si trecerea euro de 5 lei.
Cel mai recent sondaj realizat de CFA Romania in randul membrilor sai arata ca absolut toti participantii la acesta prevad o
depreciere a leului in urmatoarele 12 luni.
Valoarea medie a anticipatiilor pentru urmatoarele 6 luni este de 5,0284 lei, iar, pentru urmatoatele 12 luni, de 5,0859 lei pentru un euro.
In schimb, cea mai mica valoare estimata a cursului euro este de numai 4,9700 lei.
Indicatorul de incredere Macroeconomica al Asociatiei CFA Romania a crescut la 57,6 puncte, cu 7,2 peste valoarea din ianuarie 2021.
Totodata, analistii CFA Romania prevad un deficit bugetar de 7% din PIB, in 2021, si unul de 5,7%, in 2022.
In ce priveste rata a inflatiei, estimarea este de 6,06%, pentru urmatoarele 12 luni.
"In contextul cresterii substantiale a ratei inflatiei, anticipatiile inflationiste pentru un orizont de 12 luni au continuat sa creasca si au atins un nou maxim istoric al sondajului Asociatiei CFA Romania.
Mai mult, dispersia ridicata a raspunsurilor indica o incertitudine ridicata cu privire la evolutia inflatiei in urmatorul an. In concordanta cu anticipatiile inflationiste, precum si cu masurile de politica monetara ale BNR, au crescut si anticipatiile de majorare a ratelor de dobanda atat de piata monetara, cat si la titlurile de stat", a declarat Adrian Codirlasu, vicepresedintele CFA Romania.
Impactul economic al pandemiei va dura cel putin pana in trimestrul al doilea din 2023
In acelasi timp, valoarea medie a anticipatiilor in termeni reali referitoate la cresterea PIB in 2021 este 6,6%, iar, pentru 2022, de 4,3%.
Tot in urmatorele 12 luni, datoria publica exprimata ca procent din PIB ar putea ajunge la aproximativ 52,5%.
Legat de efectele pandemiei 36% dintre participantii la sondaj anticipeaza ca impactul economic al acesteia va dura cel putin pana in trimestrul al doilea din 2023.
Asociatia CFA Romania este organizatia profesionistilor in investitii din Romania, detinatori ai titlului Chartered Financial Analyst (CFA), calificare administrata de CFA Institute (SUA).