Avem in fata un an in care dobanzile isi vor face de cap: bancile centrale vor fi din ce in ce mai agresive, populatia si firmele vor primi nota de plata
dobanzidobanda cheiedobanda pe politica monetara
Lupta impotriva inflatiei e o sabie cu doua tisuri. Bancile centrale sunt nevoite sa creasca agresiv dobanzile de referinta, ceea ce aduce scumpiri pentru creditele aflate in derurale, majorand povara pentru firmele si populatia care datoreaza bani bancilor comerciale. Pe de alta parte, cresterea dobanzii cheie ne ajuta sa temperam inflatia, iar bancile centrale si-au asumat deja sa sacrifice stabilitatea dobanzilor, pentru a ajunge sa controleze preturile.
Kristalina Georgieva, director general al Fondului Monetar International (FMI), a declarat ca se asteapta la cresteri ale dobanzilor de referinta in perioada urmatoare, pana in 2023, in lupta lor contra inflatiei. De notat ca bancile centrale au ca principal instrument impotriva preturilor scapate de sub control, majorarea dobanzii de referinta. De abia la anul am putea vedea o temperare a inflatiei, deci la anul vor incepe sa se resimta pe piata actiunile bancilor centrale.
Oficialul a tinut sa sublinieze faptul ca nu am ajuns inca sa controlam inflatia, dar ca e imperios necesar sa reusim s-o stapanim, fiindca, in caz contrar, veniturile populatiei se vor eroda, macinate fiind de scumpiri. De aceea e atat de important ca bancile centrale sa ia masurile necesare, astfel incat cresterile de preturi sa nu mai fie atat de agresive.
"Bancile centrale intensifica masurile pentru a controla inflatia, este o prioritate. Trebuie sa continue pana cand devine clar ca asteptarile inflationiste raman ferm ancorate. In acest moment, inca vedem inflatia in crestere; trebuie sa aruncam niste apa rece pe ea", a declarat Georgieva pentru CNBC, la intalnirea G-20 de vineri din Bali.
Si BNR-ul nostru a aplicat, de curand, aceeasi tactica. A majorat, luna aceasta,
dobanda de referinta cu un punct procentual, urcand-o la valoarea de 4,75% pe an. De asemenea, BNR a decis majorarea ratei dobanzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 5,75 la suta pe an, de la 4,75 la suta pe an si cresterea ratei dobanzii la facilitatea de depozit la 3,75 la suta, de la 2,75 la suta pe an, incepand cu data de 7 iulie 2022. Conducerea Bancii Nationale a mai decis pastrarea controlului ferm asupra lichiditatii pe piata monetara si mentinerea nivelului actual al ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei si in valuta ale institutiilor de credit, potrivit comunicatului CA al BNR privind deciziile de politica monetara.
Inflatia in Romania a sarit de pragul de 15%
In luna iunie,
tara noastra a avut o inflatie de 15,1%. In ultimul an, gazele s-au scumpit cu peste 89%, painea cu 23%, iar cartofii cu 42%. In acest context, economistul sef al Raiffeisen Bank e de parere ca BNR va continua sa majoreze dobanda cheie, astfel incat pana la finele anului vom ajunge la 7%. ROBOR-ul va sari de 8%, ne mai spune oficialul, in timp ce un euro va ajunge la 5.05 lei.
Foto: pixabay