Banca Nationala a Romaniei nu misca dobanda de politica monetara

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Banca Nationala a Romaniei nu misca dobanda de politica monetara Banca Nationala a Romaniei nu misca dobanda de politica monetara
de Alexandra Stanescu la 03 Oct. 2017
Urmareste-ne pe Google News
decizii bnrdobanda politica monetaraisarescu

In sedinta de astazi, 3 octombrie 2017, Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei a hotarat mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la 1,75%.

Alte decizii sunt gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar; ingustarea coridorului simetric format de ratele dobanzilor facilitatilor permanente in jurul ratei dobanzii de politica monetara la +/- 1,25%, de la +/- 1,5%. 
 
Astfel, din 4 octombrie 2017, rata dobanzii pentru facilitatea de depozit creste la 0,50%, iar rata dobanzii aferente facilitatii de creditare (Lombard) se reduce la 3%.
 
Potrivit BNR, rata anuala a inflatiei si-a continuat ascensiunea pe ansamblul primelor doua luni ale trimestrului III, inregistrand o crestere semnificativa in luna iulie (la 1,42%, de la 0,85%, in luna anterioara), urmata de o temperare pana la 1,15%, in august, nivel usor inferior celui prognozat.
 
Cresterea a fost determinata de componenta preturilor administrate, ca efect al majorarii tarifului la energie electrica, fiind sustinuta si de evolutia pretului combustibililor in conditiile maririi cotatiilor internationale ale petrolului, precum si de accelerarea inflatiei de baza.
 
Efectele mentionate au fost partial compensate de impactul scaderii preturilor volatile ale produselor alimentare.
 
Rata anuala a inflatiei CORE2 ajustat a depasit marginal nivelul prognozat, ajungand, in august, la 1,60%, de la 1,42%, in iunie, pe seama accelerarii cresterii preturilor serviciilor si, in mai mica masura, a preturilor produselor alimentare procesate.
 
In iulie 2017, rata medie anuala a inflatiei IPC a intrat in teritoriul pozitiv (de la -0,1%, in iunie) continuand sa creasca de la 0,1%, in iulie, la 0,2%, in august; calculata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum, media anuala si-a consolidat valoarea pozitiva pana la 0,3%, in august, de la 0,2%, in iunie.
 
Datele statistice privind cresterea economica in trimestrul II 2017 indica accelerarea peste asteptari a dinamicii anuale a PIB real la  5,9%, comparativ cu 5,7%, in trimestrul anterior.
 
BNR a explicat ca evolutia s-a datorat integral cererii interne - consumul privat s-a majorat cu 7,45 (cu o contributie de 5,35 la cresterea PIB), sub impulsul masurilor fiscale si salariale si al imbunatatirii gradului de ocupare a fortei de munca, iar formarea bruta de capital fix a revenit in teritoriul pozitiv (2,4%, cu o contributie de 0,6%).
 
Un impact semnificativ la dinamica PIB l-a avut variatia stocurilor (1,3%). In conditiile decelerarii mai pronuntate a dinamicii anuale a exporturilor de bunuri si servicii comparativ cu cea a importurilor, aportul exportului net la evolutia PIB a redevenit negativ (-1,4%). Totodata, deficitul contului curent s-a majorat de aproape trei ori comparativ cu primele trei luni ale anului, iar gradul de acoperire prin investitii straine directe si transferuri de capital a devenit subunitar.
 
Pe partea ofertei, principalul determinant al intensificarii activitatii economice din trimestrul II 2017 a fost industria, al carei ritm anual de crestere, de 7,7%, a reprezentat cea mai inalta valoare din trimestrul III 2008.
 
Sectorul serviciilor isi mentine contributia principala la formarea PIB (3,8%). Cele mai recente date statistice arata scaderea, in iulie 2017, a dinamicii anuale a productiei industriale (la 7,4%, de la 9,2%, in iunie) si intreruperea declinului in sectorul constructiilor, in timp ce volumul cifrei de afaceri din comert si cel al serviciilor prestate populatiei si-au intensificat dinamica anuala.
 
Conditiile monetare reale au fost accentuat acomodative si in trimestrul III. Spre finalul intervalului, ratele dobanzilor de pe piata monetara interbancara au manifestat o tendinta pronuntata de crestere, apropiindu-se de rata dobanzii de politica monetara, in contextul revizuirii ascendente semnificative a anticipatiilor inflationiste, al consolidarii asteptarilor privind ajustarea conduitei politicii monetare, precum si al inregistrarii unor fluctuatii de lichiditate, sub influenta factorilor autonomi ai lichiditatii.
 
Dinamica anuala a creditului acordat sectorului privat si-a accelerat substantial ascensiunea, atingand in luna august nivelul de 6,5%, varful ultimilor cinci ani, in conditiile amplificarii fluxului de credite noi, concomitent cu restrangerea operatiunilor de externalizare a creditelor neperformante. Ponderea creditului in lei a continuat sa se majoreze pana la 61%, evolutie care certifica o mai buna transmisie a politicii monetare.
 
Cele mai recente evaluari reconfirma perspectiva continuarii cresterii ratei anuale a inflatiei in urmatoarele luni, dar intr-un ritm usor mai alert decat cel din prognoza pe termen mediu publicata in Raportul asupra inflatiei din august 2017, ca urmare a materializarii unor riscuri asociate evolutiei unor componente exogene ale IPC. Incertitudinile si riscurile asociate acestei perspective sunt insa influentate de evolutii din mediul intern si din cel extern.
 
Pe plan intern, acestea sunt sporite de conduita politicii fiscale si a celei de venituri, precum si de perspectiva preturilor administrate (gaze naturale, energie electrica) si a celor volatile ale produselor alimentare.
 
Pe plan extern, relevante raman incertitudinile si riscurile legate de cresterea economica in zona euro si pe plan global, de escaladarea unor tensiuni geopolitice, dar si de deciziile principalelor banci centrale (BCE, FED). Totodata, are loc o reconfigurare a politicilor bancilor centrale care schimba evolutia ratelor dobanzilor pe pietele financiare internationale.
 
Pe baza datelor disponibile in prezent, CA al BNR, intrunit in sedinta periodica, a hotarat mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 1,75% pe an, mentinerea ratelor rezervelor minime obligatorii la nivelurile existente si continuarea gestionarii adecvate a lichiditatii din sistemul bancar. CA al BNR a decis ingustarea coridorului simetric format de ratele dobanzilor facilitatilor permanente in jurul ratei dobanzii de politica monetara la +/- 1,25%, de la +/- 1,50%.
 
Corespunzator acestora, incepand cu 4 octombrie 2017, rata dobanzii pentru facilitatea de depozit creste la 0,50%, iar rata dobanzii aferente facilitatii de creditare (Lombard) se reduce la 3%.
 
BNR arata ca deciziile Consiliului de administratie au ca scop asigurarea si mentinerea stabilitatii preturilor pe termen mediu, intr-o maniera care sa contribuie la realizarea unei cresteri economice sustenabile. Consiliul de administratie subliniaza ca mixul echilibrat de politici macroeconomice si progresul reformelor structurale sunt esentiale pentru mentinerea stabilitatii macroeconomice si intarirea capacitatii economiei romanesti de a face fata unor eventuale evolutii adverse.
 
BNR monitorizeaza atent evolutiile mediului intern si international, fiind pregatita sa utilizeze toate instrumentele de care dispune.
 
Minuta deliberarilor privind adoptarea deciziei de politica monetara in cadrul sedintei de astazi va fi publicata pe website-ul BNR in data de 10 octombrie 2017, la ora 15:00.
 
Conform calendarului anuntat, urmatoarea sedinta a CA al BNR dedicata politicii monetare va avea loc in data de 7 noiembrie 2017, cand va fi analizat noul Raport trimestrial asupra inflatiei.
Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Abonamentul Enayati Medical City nu te lasa singur nici in vacanta. Acces rapid la medici si ghidare in sistemul medical, oriunde te-ai afla
Sanatate

Abonamentul Enayati Medical City nu te lasa singur nici in vacanta. Acces rapid la medici si ghidare in sistemul medical, oriunde te-ai afla

today17 Iul. 2025
V-ati declarat corect la Fisc toate veniturile personale? Stilul dvs. de viata este conform cu aceste venituri?
Banii tai - sectiune de educatie financiara

V-ati declarat corect la Fisc toate veniturile personale? Stilul dvs. de viata este conform cu aceste venituri?

today17 Iul. 2025
Meseria de Operator Introducere, Validare si Prelucrare Date: Poarta catre un viitor profesional digitalizat
Protectia datelor cu caracter personal

Meseria de Operator Introducere, Validare si Prelucrare Date: Poarta catre un viitor profesional digitalizat

today17 Iul. 2025
Contabilii atentioneaza ca ANAF cere informatii fara temei legal. Recomandari pentru mediul de afaceri
Economie

Contabilii atentioneaza ca ANAF cere informatii fara temei legal. Recomandari pentru mediul de afaceri

today17 Iul. 2025
Europa, mai bogata ca niciodata! UE anunta un buget istoric pentru anii urmatori, de  2 trilioane de euro
Ultima ora

Europa, mai bogata ca niciodata! UE anunta un buget istoric pentru anii urmatori, de 2 trilioane de euro

today17 Iul. 2025
Controale, litigii si blocaje contractuale: riscurile juridice reale pentru companii in contextul noilor masuri fiscale. Recomandarile avocatilor pentru companiile romanesti
Companii

Controale, litigii si blocaje contractuale: riscurile juridice reale pentru companii in contextul noilor masuri fiscale. Recomandarile avocatilor pentru companiile romanesti

today17 Iul. 2025
Analiza. Piata birourilor din Bucuresti a coborat la minimele ultimilor 4 ani, pe plan regional.
Imobiliare

Analiza. Piata birourilor din Bucuresti a coborat la minimele ultimilor 4 ani, pe plan regional. "Totusi, Capitala ramane una dintre pietele cele mai dinamice din perspectiva evolutiei pe termen lung"

today17 Iul. 2025
Expert HR. Cum sa selectezi candidatii la interviurile de angajare pentru functiile de executie: 3 intrebari care fac diferenta
Companii

Expert HR. Cum sa selectezi candidatii la interviurile de angajare pentru functiile de executie: 3 intrebari care fac diferenta

today17 Iul. 2025
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.
Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special de mai jos?
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la
Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016
x