Bancile chinezesti sunt cele mai bogate, bancile americane sunt cele mai eficiente, iar bancile europene concediaza masiv
Publicatia britanica "The Banker" (editata lunar de The Financial Times Ltd.) dedicata afacerilor financiare internationale a intocmit un Top al celor mai bogate (cele mai bine capitalizate) banci din lume. Clasamentul este dominat autoritar de bancile chinezesti, dar acestea functioneaza cu o margine de profit mult mai mica decat bancile americane.
Conform "The Banker", primele 4 pozitii in clasamentul celor mai bogate banci din lume sunt ocupate de banci chinezesti. Pe prima pozitie se gaseste ICBC (cea mai mare banca de stat din China), urmata de China Construction Bank, Agricultural Bank of China si de Bank of China.
Pe locurile urmatoare se situeaza banca americana JP Morgan Chase (5), Bank of America (6), Wells Fargo (SUA, locul 7), Citigroup (SUA, locul 8), HSBC (cea mai mare banca europeana, cu sediul central la Londra, locul 9) si Mitsubishi UFJ (Japonia, locul 10).
Desi au o capitalizare mai mica dect bancile chinezesti, bancile americane au un randament sensibil mai bun si o margine de profit superioara.
Conform unei analize realizate de "Financial Times", in Europa, marile banci au concediat, in 2019, nu mai putin de 60.000 de angajati, pe fondul incetinirii cresterii economice si al incertitudinilor legate de efectele Brexit.
Multi tineri economisti s-au laudat, in ultimii ani, cu un job bun la o banca puternica. Si la noi, pana de curand, bancile comerciale isi deschideau filiale si agentii una langa alta. A fost un boom cum au cunoscut numai ele, bancile, salile de jocuri si farmaciile.
Salile de jocuri si farmaciile au ramas, in schimb bancile au inceput sa stranga cureaua, cum se spune.
Incepand din anul 2008, anul declansarii crizei economice mondiale, si pana in 2019, numarul angajatilor primelor 10 banci europene a scazut cu 20%, in vreme ce in Statele Unite numarul angajatilor principalelor 10 banci a scazut cu 7% in aceeasi perioada de timp.
Conform "Financial Times", cele mai afectate au fost bancile de investitii din Europa, care pierd cota de piata in favoarea bancilor de peste Ocean.
Gigantul bancar german Deutsche Bank a anuntat desfiintarea a 18.000 de locuri de munca in perspectiva anului 2022, dupa ce, in 2018, a facut 6.000 de concedieri.
Commerzbank este a doua mare banca germana si s-a aflat in tratative de fuzionare cu Deutsche Bank. Tratativele au esuat, iar Commerzbank, care a desfiintat, din 2006 pana in 2019, 9.600 de locuri de munca, a anuntat un nou val de concedieri si inchiderea a nu mai putin de 200 de agentii la nivel mondial.
Grupul francez Societe Generale are in derulare, din 2016, un program de desfiintare a 3.500 de locuri de munca. La ora actuala, Societe Generale are peste 147.000 de angajati la nivel mondial.
Si o alta banca franceza, BNP Paribas, a decis sa renunte la cateva mii de angajati, fie prin concediere, fie prin derularea unui program de pensionare anticipata.
Grupul bancar britanic HSBC, care este activ la nivel mondial, inclusiv in Asia, a anuntat ca mai multe mii de angajati (din totalul de 238.000) au fost deja sau vor fi concediati in viitorul foarte apropiat, in vreme ce o alta banca britanica, Barclays, a desfiintat 3.000 de locuri de munca doar al doilea trimestru al anului 2019.
Aceeasi politica de reducere a costurilor prin concedieri masive este aplicata si de grupul italian UniCredit, grupul belgian KBC, cel mai mare grup bancar spaniol, Santander si exemplele pot continua.
Specialistii estimeaza ca aceasta tendinta, de reducere a personalului, se va perpetua si in urmatorii ani, ceea ce va face ca o slujba intr-o banca (mai ales o banca europeana) sa devina una cu o vulnerabilitate ridicata.
Sursa foto: pexels.com