In cazul multor situatii de acest fel, bancile refuza aceste cereri invocand faptul ca banca este tert fata de obligatia de restituire sau ca platile au fost facute de catre consumatori care si-au divulgat informatiile personale si au introdus singuri datele de securitate.
„Problematica fraudarii conturilor, a cardurilor sau furtul datelor personale atrage o mare responsabilitate atat din partea consumatorilor, cat si a bancilor. Consumatorilor le recomandam sa isi verifice mai des contul. Daca nu au aplicatii de online banking prin care pot face acest lucru de la distanta, o metoda ar fi si accesarea serviciilor de notificare prin sms a platilor efectuate din cont”, a transmis legat de acest subiect Alexandru Paunescu, reprezentant al BNR.
Infractorii cibernetici se folosesc in ziua de astazi de metode din ce in ce mai inovative de a ii pacali pe oamenii cinstiti. Spre exemplu, se pot folosi de e-mail-uri prin care ii anunta pe oameni ca au castigat un cadou in urma unui concurs la care nici nu au participat. Apoi, oamenii sunt rugati sa isi introduca datele bancare intr-un formular prin care toate aceste informatii sunt furate. De asemenea, infractorii cibernetici pot folosi site-uri clonate care copiaza exact site-urile originale.
Infractorii cibernetici pot apela insa si la alte mesaje, care implica spre exemplu mesaje pe telefon sau pe conturile de social-media, avand atasate link-uri care conduc catre diverse site-uri prin care datele personale pot fi furate foarte usor.
Toate aceste metode se folosesc de ceea ce inseamna phishing. Mai exact, consumatorii sunt indusi in eroare prin mesaje care par a fi transmise de banca sau de o institutie oficiala prin care li se solicita sa comunice informatii confidentiale. Oamenii trebuie sa stie ca nu trebuie sa dezvaluie niciodata numarul cardului, PIN-ul, codurile de utilizator sau de autentificare. De asemenea, bancile nu vor cere niciodata clientilor sa ofere date de activare, parole, coduri PIN sau orice alta informatie de acest fel.
Ultimele NOUTATI
Surpriza pe pietele internationale: Dobanzile coboara, iar Romania respira usurata, ne indepartam de riscul de retrogradare la categoria Junk, nerecomandata investitiilor
Programul Startup Nation 4 primeste unda verde: 22.000 de antreprenori, mai aproape de finantare. Inscrierile se redeschid, iar regulile se schimba
Gata cu apelurile false! Ce masura a luat ANCOM impotriva fraudelor telefonice
Dreptul la somaj in 2025. Conditii de acordare a indemnizatiei lunare si documentele necesare
Harta celor mai mari salarii, pe judete - Clasamentul incepe cu 5.500 lei net/luna in Bucuresti
Partenerii nostri
Calendar ANAF: Ce declaratii fiscale se depun in luna iulie 2025
Plata fara document justificativ: Cum se inregistreaza in contabilitate
Cum sa va organizati corect documentatia contabila si sa evitati sanctiunile si intarzierile
Evaziunea fiscala - o amenintare la securitatea nationala: ce este si cum se sanctioneaza
Tichete de 50 lei pe luna pentru facturile la curent: cine beneficiaza si cum te inscrii
Te-ar putea interesa si
Gata cu apelurile false! Ce masura a luat ANCOM impotriva fraudelor telefonice
Dreptul la somaj in 2025. Conditii de acordare a indemnizatiei lunare si documentele necesare