BET a atins un nou maxim istoric. BVB devine prima bursa din regiune care trece peste nivelul de dinaintea crizei financiare din 2008
maxim betnou maxim betrevenire bvbperformante bvb
BET (Bucharest Exchange Trading index), indicele de referinta al Bursei de Valori Bucuresti (BVB), cel care reflecta evolutia celor mai lichide actiuni listate la BVB, a incheiat sedinta de tranzactionare de ieri, la 10.844,45 puncte, atingand, astfel, un nou maxim istoric. Precedentul record stabilit de BET la inchiderea unei sedinte a fost pe 24 iulie 2007, inainte de izbucnirea crizei financiare din 2008-2009.
BET a deschis sedita de ieri la 10.783,89 puncte si a fluctuat intre 10.753,75 puncte si un maxim intraday (nivel atins in timpul unei sedinte) de 10.844,45 puncte chiar la finalul sedintei. Maximum istoric intraday atins de indicele BET fost pe 25 iulie 2007, cand acesta a fost, in timpul zilei, chiar si la 10.857,71 de puncte.
De la inceputul anului curent, BET a crescut cu 10,59%, amplificand la 52,17% avansul pentru ultimele 12 luni.
"Este un motiv de bucurie pentru intreaga comunitate a pietei de capital. Este rezultatul muncii tuturor stakeholderilor pietei de capital, al companiilor si, mai ales, al investitorilor. Un factor foarte important in aceasta evolutie il reprezinta dividendele importante distribuite de companiile listate la BVB, daca ne uitam ca indicele BET-TR, care include si dividendele, este deja la maxime istorice de cateva luni.
Daca ne uitam pe o perioada aproape noua ani, vedem ca indicele BET-TR a avut un randament in euro de aproape 231%, fiind, de departe, cea mai buna evolutie dintre indicii principalelor piete din UE si Marea Britanie. Perspectivele pentru acest an sunt promitatoare, pentru ca vedem estimari de dividende atractive, unele chiar foarte bune comparativ cu dobanzile scazute practicate la depozite. Totodata, includerea mai multor companii romanesti in indicii FTSE Russell va continua sa puna Romania intr-o lumina optimista in fata investitorilor", a declarat Radu Hanga, presedintele Consiliului de administratie al BVB.
Interesul in crestere al companiilor pentru finantarea prin piata de capital atrage atentia unui numar tot mai mare de investitori. Din informatiile publice, aproape 20 de companii sunt in pregatire sa vina la BVB cu emisiuni de actiuni sau obligatiuni. Totodata, cele aproape 40 de runde de finantare prin obligatiuni, in suma de peste 2,1 miliarde de euro, derulate incepand cu 2019, precum si listarea celor 7 companii noi pe AeRO, cu o capitalizare cumulata de aproape 180 de milioane de euro, contribuie la imbunatatirea imaginii BVB si a rolului sau in dezvoltarea economiei Romaniei.
"Acest nou maxim istoric este o confirmare a faptului ca suntem pe drumul cel bun in dezvoltarea pietei de capital din Romania. Premisele pentru accelerarea dezvoltarii sunt create, ele trebuie doar fructificate de participantii la piata.
Continuam eforturile de imbunatatire a lichiditatii intregii piete, vedem intermediari care devin market makeri, numarul investitorilor a crescut semnificativ anul trecut, cu aproape 12.000, pana la 66.000, si, totodata, avem in vedere initiative care sa stimuleze vizibilitatea emitentilor, precum acoperirea cat mai multor companii prin rapoarte de analiza si promovarea standardelor ESG in randul companiilor listate. Pe fondul aceste evolutii pozitive, proiectul de infiintare a Contrapartii Centrale in Romania este foarte important pentru a crea conditiile eficientizarii maxime a pietei locale de capital", a afirmat Adrian Tanase, directorul general al BVB.
De asemenea, unul dintre obiectivele BVB de a creste reprezentativitatea Romaniei in indicii internationali devine tot mai consistent si Romania se prezinta in fata investitorilor internationali care urmaresc indicii FTSE Russell cu patru companii: Banca Transilvania si Nuclearelectrica in indicii All-Cap, Bittnet si TeraPlast in indicii Micro Cap. Sunt sanse ca aceasta lista sa includa, in cadrul evaluarilor din 2021 ale FTSE Russell, cel putin inca o companie.
BET a fost lansat pe 19 septembrie 1997 si este primul indice dezvoltat de BVB, reprezentand indicele de referinta al pietei locale de capital.
Cele 17 companii care fac parte din indicii BET si BET-TR (indicele care cuprinde actiunile din BET si dividendele distribuite de aceste companii) sunt: Alro, Banca Transilvania, BRD, BVB, Conpet, DIGI Communications N.V., Electrica, Fondul Proprietatea, MedLife, OMV Petrom, Nuclearelectrica, Purcari Wineries, Romgaz, Sphera Franchise Group, TeraPlast, Transgaz si Transelectrica.