Bitcoin s-a prabusit peste noapte. Ce legatura au chinezii cu devalorizarea celei mai populare criptomonede si care ar putea fi interesele lor
bitcoincriptomonedeyuan digital
Cea mai populara moneda digitala din lume, Bitcoin, s-a prabusit luni cu 10%. Criptomoneda a atins pragul minim al ultimelor 12 zile, inregistrand o valoare de 32.094 de dolari. Analistii economici sunt de parere ca actiunile recente petrecute in China influenteaza direct piata cripto, iar acestea nu ar fi intamplatoare.
Doar in ultimele sase zile,
Bitcoin a pierdut peste 20% din valoare si a scazut la jumatate fata de varful sau din aprilie, de aproape 65.000 de dolari.
Scaderea vine pe fondul unei represiuni tot mai mari asupra criptomonedelor, aplicata de autoritatile de la Beijing.
Chinezii au pus gand rau monedelor digitale "traditionale"
Chinezii ar avea in plan reducerea minatului si comertului cu monede digitale, ceea ce starneste valuri de neincredere printre investitori, iar piata cripto reactioneaza demonstrandu-si volatilitatea absoluta.
Mai mult decat atat, autoritatile din provincia Sichuan din sud-vestul Chinei, au ordonat vineri inchiderea proiectelor miniere de Bitcoin.
Influenta Chinei asupra pietei cripto este uriasa, daca tinem cont de faptul ca, in 2020, productia de Bitcoin in China a reprezentat aproximativ 65% din productia globala, potrivit datelor de la Universitatea din Cambridge, Sichuan fiind al doilea cel mai mare producator.
“Restrictia privind minerii chinezi ar putea insemna ca acestia vand moneda intr-o piata devalorizata si ne duc mai jos”, spune Ben Sebley, de la firma londoneza de criptomonede BCB Group.
Banca Centrala a Chinei a transmis, luni, ca le-a cerut recent unor banci si institutii de plati sa actioneze mai mult pentru a interzice tranzactionarea cu criptomonede.
China urmareste sa ingroape criptomonedele traditionale, pentru a face loc propriei monede digitale?
Unii experti sunt de parere ca strategia Chinei e simpla: Vrea sa diminueze fenomenul criptomonedelor traditionale, pentru a-si impune propria moneda digitala. Una care se aseamana la nivel conceptual cu Bitcoin, dar este complet diferita in ceea ce priveste controlul. Moneda digitala a Chinei - Yuan-ul digital - ar fi un activ complet controlat de Guvern, lucru ce nu se intampla pe piata libera a criptomonedelor actuale, care nu sunt reglementate de nicio autoritate.
"Yuanul digital ar fi una dintre cele mai agresive consolidari de putere economica pe care lumea le-a vazut in secolul 21", cred analistii Forbes. Explicatia ar fi aceea ca mai mult de 1,3 miliarde de persoane vor fi probabil private de capacitatea de a utiliza numerar fizic pentru a-si pastra viata privata, in timp ce vor trebui sa isi ancoreze mijloacele de trai economice la o aplicatie controlata de guvern, cu noi reguli incompatibile cu folosirea de numerar.
Pentru a intari acest argument, Fan Yifei, adjunctul guvernatorului PBOC, a declarat anul trecut ca exista "o nevoie urgenta de digitalizare a numerarului si a monedei", deoarece producerea si stocarea acestora in prezent este costisitoare.
China testeaza deja sistemul, in conditiile in care detine o piata foarte avansata in privinta platilor electronice
Testele din lumea reala sunt deja in desfasurare, in marile orase chineze, de la Shenzhen la Chengdu, si se pare ca dau rezultate, in contextul in care piata chineza este deja foarte avansata in ceea ce priveste platile fara numerar. Conform CGTN, o publicatie a presei de stat chineze, 83% din platile in China au fost efectuate prin dispozitive mobile, in timp ce doar 17% au fost efectuate cu numerar in 2018. Prin urmare, Yuanul digital ar fi o modalitate de a accelera acest proces.
In acest moment, a inceput cu plata salariilor angajatilor guvernamentali si a facturilor de utilitati in Yuani digitali.
Provocarea imediata cu care se confrunta China este cea a tranzitiei. Guvernul a inceput sa stimuleze oamenii sa foloseasca gratuit Yuanul digital, dar aceasta este doar faza initiala de marketing. Insa cum va trece societatea de la plata in numerar la jetoanele digitale? A doua mare provocare va fi sa se asigure ca moneda digitala poate functiona la nivel global.
Foto: freepik