BNR ne pregateste o surpriza: ce sunt creditele verzi
credite verziecologie bnrprovocari mediu bnrviorica dancila bnr
Oricine consulta pagina cu locuri de munca disponibile in cadrul Bancii Nationale a Romaniei stie ca, pana si pentru un post de sofer, aceasta organizeaza concurs. In acest context, angajarea fostului premier Viorica Dancila intr-una dintre cele mai prestigioase institutii nationale a aparut cel putin ciudata.
Ulterior,
BNR a explicat ca infiintase Biroul de Sustenabilitate si Economie Verde, in care, datorita conexiunilor pe care si le-ar fi facut la Bruxelles, cat timp a fost europarlamentar, a fost angajata si Viorica Dancila, prima femeie prim-ministru din istoria Romaniei.
Ieri, BNR a publicat Declaratia de angajament a Bancii Nationale a Romaniei, in calitate de membru institutional al Retelei pentru Ecologizarea Sistemului Financiar.
Prin aceasta, BNR se angajeaza sa lupte cu instrumentele pe care le are la dispozitie, in principal prin reglementare, impotriva schimbarilor climatice.
BNR aminteste ca, pe 16 septembrie 2020, a devenit membru al Retelei bancilor centrale si autoritatilor de supraveghere pentru ecologizarea sistemului financiar (Network for Greening the Financial System, NGFS).
Grup de lucru pentru analizarea oportunitatilor privind finantarea verde in Romania
Cea mai recenta si cuprinzatoare implicare pe care BNR a intreprins-o in vederea extinderii finantarii verzi in Romania, in cadrul asigurarii presedintiei Comitetului National pentru Supraveghere Macroprudentiala, a fost infiintarea si coordonarea, in perioada noiembrie 2020 - iunie 2021, a unui grup de lucru care sa exploreze situatia curenta, provocarile si oportunitatile privind finantarea verde in Romania.
In vederea cresterii de o maniera sustenabila a accesului la finantare pentru proiectele de pe agenda schimbarilor climatice, precum si pentru cresterea transparentei, imbunatatirea raportarii si disponibilitatea informatiilor referitoare la schimbarile climatice si cresterea nivelului de constientizare cu privire la impactul schimbarilor climatice asupra societatii si a sistemului financiar, BNR s-a angajat:
- sa comunice cu entitatile din aria sa de competenta cu privire la recomandarile pentru o abordare prudenta a riscului climatic. Recomandarile ar trebui sa acopere cel putin urmatoarele domenii: guvernanta, strategie, gestionarea riscurilor, analiza scenariilor si testarea la stres si transparenta.
- sa efectueze o analiza a oportunitatii de a relaxa cerintele prudentiale pentru finantarea verde, in conformitate cu eforturile similare si cu cadrul de reglementare la nivelul Uniunii Europene, in vederea promovarii acestei categorii de imprumuturi, fara a afecta stabilitatea financiara.
- sa construiasca un tablou pentru monitorizarea riscurilor asupra sectorului bancar generate de schimbarile climatice, care ar trebui sa fie actualizat si diseminat periodic, precum si sa efectueze anual exercitii de testare la stres privind problematica riscurilor climatice in sectorul bancar si sa publice rezultatele acestora.
- sa introduca, in Centrala Riscului de Credit din cadrul BNR, informatiile relevante privind imprumuturile verzi, plecand de la taxonomia europeana si sa construiasca si sa gestioneze date fiabile despre creditele verzi existente in sold.
In calitate de membru al NGFS, BNR si-a exprimat urmatoarele angajamente, pe care continua sa si le indeplineasca:
1. Contribuie activ la activitatea NGFS si dedica resurse organizationale adecvate in sprijinul acestei participari.
Expertii desemnati din cadrul Bancii Nationale a Romaniei au participat activ in anul 2021 la lucrarile grupului de lucru Workstream on macroprudential and supervision, contribuind la redactarea raportului elaborat la nivelul grupului de lucru, in cadrul echipei Risk differentials.
2. Desemneaza experti relevanti in cel putin un grup de lucru al NGFS.
Banca Nationala a Romaniei a desemnat reprezentanti in fiecare dintre grupurile de lucru NGFS si a contribuit la activitatea desfasurata de echipele de la nivelul grupurilor de lucru.
3. Urmareste cresterea gradului de constientizare a activitatii NGFS in jurisdictia de origine, in zona geografica a acestora si in cadrul organismelor internationale sau regionale de stabilire a standardelor, in materie de reglementare, de supraveghere si al cadrului de activitate al bancilor centrale in care sunt implicati.
Din punctul de vedere al angajamentelor sale publice si al rapoartelor privind schimbarile climatice, BNR ia in considerare orientarile NGFS, urmarind un impact pozitiv al activitatii NGFS in jurisdictia nationala.
Ce face Biroul de Sustenabilitate si Economie Verde
BNR aminteste ca a infiintat o structura interna, anume Biroul de Sustenabilitate si Economie Verde, in vederea explorarii in continuare a implicatiilor schimbarilor climatice in sectorul bancar romanesc.
BNR participa, cand este cazul, la exercitiile de constientizare desfasurate de NGFS fata de partile externe interesate, iar reprezentantii bancii participa la toate seminariile organizate de NGFS si proiectele initiate de NGFS.
Avand in vedere initiativele mentionate mai sus si in continuarea declaratiei comune a membrilor NGFS in sprijinul summit-ului UNFCCC, COP26, Banca Nationala a Romaniei isi exprima intentia de angajament, in cadrul mandatului sau legal, urmarind:
- sa raspunda, in continuare, provocarilor determinate de schimbarile climatice;
- sa intensifice eforturile pentru o contributie pozitiva la reducerea riscurilor climatice in sectorul bancar;
- sa sustina eforturile internationale impreuna cu institutiile omoloage, sa extinda cooperarea internationala si sa se alinieze la organismele internationale de stabilire a standardelor privind abordarea domeniului finantelor verzi;
- sa contribuie la agenda NGFS pentru promovarea actiunilor cu impact pozitiv in domeniul climei si al dezvoltarii finantarii verzi; si
- sa promoveze si sa contribuie la dezvoltarea finantarii verzi in sectorul bancar romanesc si in cadrul economiei nationale.