Cat castiga, de fapt, angajatii bancilor din Romania: majoritatea salariilor nu sar de 4.000 de lei in mana, dar unele ajung la 40.000 lei lunar

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Cat castiga, de fapt, angajatii bancilor din Romania: majoritatea salariilor nu sar de 4.000 de lei in mana, dar unele ajung la 40.000 lei lunar
Cat castiga, de fapt, angajatii bancilor din Romania: majoritatea salariilor nu sar de 4.000 de lei in mana, dar unele ajung la 40.000 lei lunar
de Magda Florea la 30 Mar. 2022
Urmareste-ne pe Google News
angajati bancisector bancarcariera in bancasalarii bancisalarii bancheri

Pana in urma cu doar cativa ani, sectorul bancar era unul dintre cele mai atractive domenii de activitate de pe piata muncii din Romania, care se bucura de o expansiune exploziva si care ingloba, an de an, mii de absolventi ai universitatilor de profil. Ei bine, pentru cei care inca mai sunt tentati de un job in banca, trebuie punctate doua aspecte: pe de-o parte, faptul ca institutiile din sector apasa pedala de acceleratie a digitalizarii si, prin urmare, se diminueaza posturile disponibile, focusul fiind mutat pe IT-isti, iar pe de alta, nivelul salarial.
 


Incepand cu primul aspect, dam citare unui specialist in domeniu, care recomanda tinerilor sa se orienteze catre alte domenii sau sa opteze pentru sectorul bancar doar daca au pregatire in IT, deoarece acesti specialisti vor fi din ce in ce mai cautati aici:
 
"Imi aduc aminte ca acum vreo 15 ani, cand m-am dus la CEC, era Casa de Economii si Consemnatiuni pe vremea aceea, erau cam 2.600-2.700 de casieri. Si in tot sistemul bancar erau mii, mii de casieri. Mai sunt si acum, dar nu la acest numar, pentru ca operatiunile fara numerar, si ma refer aici la carduri si operatiunile de comert electronic si platile electronice, sunt din ce in ce mai multe. 
 
Vad ca prind din ce in ce mai mult si operatiunile de plati instant, aceste operatiuni devin din ce in ce mai ieftine, iar bancile incurajeaza ca la nivelul clientilor sa se practice cat mai mult operatiunile fara numerar, si atunci e normal ca activitatile de genul casierie dispar sau devin din ce in ce mai rare. Este o schimbare destul de importanta care se produce in sistemul bancar si de aceea eu spun ca este bine sa analizam cu atentie – oare suntem pregatiti sa intram in sistemul bancar?", a Radu Ghetea, presedintele de onoare al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB) si presedinte al Consiliului de Administratie al Libra Internet.

Te-ar putea interesa si: Salarii in IT: se castiga spectaculos sau totul e un mit?

"A trecut perioada in care in banci te angajai relativ usor"

"Daca ne uitam pe site-urile bancilor, o sa observam ca sunt anumite meserii pentru care bancile ar plati foarte bine, se dau si premii pentru cei care ar putea sa aduca un IT-ist foarte bine pregatit, un IT-ist care sa aiba cunostinte in informatica la nivelul care se cere in acest moment pentru dezvoltarea operatiunilor bancare in era digitalizarii.
 
Sigur, daca suntem in categoria oamenilor care suntem foarte bine pregatiti si din punct de vedere IT, si cand zic IT ma gandesc si la cunostintele elementare, atunci sigur ca e bine sa ne gandim la o cariera bancara, activitatea bancara fiind foarte frumoasa – o spun dupa aproape 50 de ani de lucru in aceasta activitate. (…) 
 
A trecut perioada in care in banci te angajai relativ usor pentru ca era nevoie de cat mai multe sucursale, ghisee si asa mai departe, deci de cat mai multi oameni.
 
 Acum este nevoie de mai putini oameni, iar aceia trebuie sa fie foarte bine pregatiti si din punct de vedere economic, si din punct de vedere tehnic – nu neaparat sa fii IT-ist, dar sa poti intelege un proiect care este pe masa si banca doreste sa-l implementeze. Partea economica se imbina cu partea tehnica mult mai mult decat se imbina inainte", a completat specialistul.

Cat se castiga, de fapt

 
Un alt aspect important, pe care absolventii ar trebui sa-l cunoasca, este cel legat de grila de salarizare din sectorul bancar.
 
Conform unei analize recent realizate de platforma de recrutare eJobs, desi 2021 a fost un an in care bancile au inregistrat profituri record, acest lucru nu se reflecta si in salariile pe care le castiga majoritatea angajatilor din acest sector. Astfel, media salariala din Banking este de 3.800 de lei, conform datelor introduse pana in acest moment in Salario, comparatorul de salarii marca eJobs, de catre specialistii care activeaza in domeniu. 
 
Totodata, se remarca diferente salariale majore intre pozitiile de top management si de birouri si cele din sucursale, unde activeaza majoritatea angajatilor, acest lucru contribuind la o medie salariala scazuta la nivel de industrie. Vorbim, astfel, de o medie aliniata cu salariul mediu net pe economie, care, in februarie 2022, era putin peste 3.800 de lei pe luna. Acest lucru plaseaza Bankingul pe acelasi nivel cu Imobiliare si eCommerce, dar la distanta considerabila de fruntea clasamentului, dominata de IT, unde media salariala depaseste 5.000 de lei.
 
"Daca ne uitam la distributia salariala, doar 3,3% dintre angajatii din domeniu castiga peste 2.000 de euro pe luna, in timp ce 3 din 5 angajati din acest sector primesc la final de luna sub 4.000 de lei net. Acest lucru se explica si prin faptul ca oferta de specialisti depaseste cu mult cererea, caci numarul de joburi nou create in domeniu nu reuseste sa tina pasul cu numarul anual foarte mare de absolventi de studii economice", spune Raluca Dumitra, Head of Marketing la eJobs Romania, liderul pietei de recrutare din Romania.
 
Cei mai multi angajati din Financiar/Bancar (30,8%) castiga un salariu cuprins intre 2.000 si 3.000 de lei, iar 10,4% chiar sub 2.000 de lei. Exista totusi un segment considerabil de mijloc, de 26% dintre angajati, care castiga intre 4.000 si 7.000 de lei net pe luna, potrivit datelor introduse pana in acest moment in Salario de specialistii in banking. Mai mult decat atat, aproape 9% dintre angajati castiga salarii medii nete cuprinse intre 7.000 si 10.000 lei lunar.
 
Cele mai mari valori introduse in acest moment in Salario de cei care lucreaza in Banking sunt pentru pozitii de management si IT. Printre cele mai mari salarii introduse in comparatorul de salarii marca eJobs, se numara:
 
  • Director General – 40.000 lei 
  • Arhitect IT – 25.000 lei
  • Programator Java - 25.000 lei
  • Director financiar – 21.000 lei
  • Analist financiar - 20.000 lei 
 
Daca vorbim insa despre cele mai mari medii salariile pe pozitii, acestea depasesc media nationala care se castiga pe aceeasi pozitie. Iata cateva exemple:
 
Cele mai mari salarii MEDII nete
 
  • Chief Technology Officer – 20.000 lei
  • Director de Vanzari – 10.000 lei
  • Trezorier – 9.067 lei
  • Director Financiar– 9.000 lei
  • Senior Project Manager – 8.750 lei
 
Cele mai mici salarii MEDII nete
 
  • Ofiter Bancar – 2.700 lei
  • Agent Vanzari - 2.500 lei
  • Contabil Junior - 2.500 lei
  • Operator Introducere Date – 2.000 lei
  • Asistent Consultant Fiscal – 1.800 lei
 
In ceea ce priveste cei mai curiosi angajati din domeniu, 15% dintre datele introduse in Salario in acest domeniu, provin de la ofiterii bancari. 
 
Orasele cu cele mai mari salarii MEDII nete din Banking sunt:
 
  • Bucuresti – 4.500 lei
  • Timisoara – 3.800 lei
  • Cluj-Napoca – 3.500 lei
  • Oradea – 3.500 lei
  •  Targu-Mures – 3.300 lei
 
Orasele cu cele mai mici salarii MEDII nete din Banking sunt:
 
  • Botosani – 2.500 lei
  • Roman – 2.500 lei
  • Calarasi – 2.200 lei
  • Pascani – 2.200 lei
  •  Dorohoi – 2.000 lei
 
In acest moment, pe eJobs.ro, cea mai mare platforma de recrutare din Romania, sunt disponibile peste 38.000 de locuri de munca, dintre acestea, peste 1.400 fiind in domeniul bancar. Peste 400.000 de specialisti si-au introdus veniturile pana in prezent in Salario, comparatorul de salarii marca eJobs
 
Te-ar putea interesa si: 3 greseli financiare pe care le fac tinerii absolventi la inceput de cariera
 
 
Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Ai incredere in terapie cum are terapeutul incredere in tine
Life Style

Ai incredere in terapie cum are terapeutul incredere in tine

today23 Apr. 2024
Semnal de alarma? Romanii investesc mai mult in crypto decat la Bursa de Valori Bucuresti
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Semnal de alarma? Romanii investesc mai mult in crypto decat la Bursa de Valori Bucuresti

today23 Apr. 2024
Locuri de munca platite cu peste 2.500 - 3.000 de euro net in Romania: in ce judete se fac angajari
Companii

Locuri de munca platite cu peste 2.500 - 3.000 de euro net in Romania: in ce judete se fac angajari

today23 Apr. 2024
Ghidul angajatorului. Cum dovediti ca un salariat este incompetent?
Companii

Ghidul angajatorului. Cum dovediti ca un salariat este incompetent?

today23 Apr. 2024
3 motive pentru care firmele ar trebui sa mareasca an de an salariile angajatilor
Economie

3 motive pentru care firmele ar trebui sa mareasca an de an salariile angajatilor

today23 Apr. 2024
Ce beneficii primesc angajatii din privat inainte de Paste: 7 din 10 firme ofera cadouri
Economie

Ce beneficii primesc angajatii din privat inainte de Paste: 7 din 10 firme ofera cadouri

today23 Apr. 2024
4 trucuri de care sa tii cont in 2024 la renovarea bucatariei
Life Style

4 trucuri de care sa tii cont in 2024 la renovarea bucatariei

today23 Apr. 2024
Romanii n-au incredere nici in banci, nici in doctori, nici in bursa, dar investesc in scheme financiare
Analize

Romanii n-au incredere nici in banci, nici in doctori, nici in bursa, dar investesc in scheme financiare "minune"

today22 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Locuri de munca platite cu peste 2.500 - 3.000 de euro net in Romania: in ce judete se fac angajari
Companii

Locuri de munca platite cu peste 2.500 - 3.000 de euro net in Romania: in ce judete se fac angajari

today23 Apr. 2024
Ghidul angajatorului. Cum dovediti ca un salariat este incompetent?
Companii

Ghidul angajatorului. Cum dovediti ca un salariat este incompetent?

today23 Apr. 2024
3 motive pentru care firmele ar trebui sa mareasca an de an salariile angajatilor
Economie

3 motive pentru care firmele ar trebui sa mareasca an de an salariile angajatilor

today23 Apr. 2024
Ce beneficii primesc angajatii din privat inainte de Paste: 7 din 10 firme ofera cadouri
Economie

Ce beneficii primesc angajatii din privat inainte de Paste: 7 din 10 firme ofera cadouri

today23 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x