Ce se mai intampla cu ratele romanilor, in prag de Sarbatori: dobanzile ard mocnit
rate la bancadobanzi bancirate bancarerobor
Doar putin a mai ramas pana la Sarbatorile de iarna, iar romanii cu rate la banci par sa aiba, in sfarsit, ocazia sa traga in piept o gura de aer, dupa luni de zile de scumpiri agresive ale dobanzilor. Totusi, apele linistite ascund mari adancimi si curenti, sa nu uitam asta!
ROBOR pare sa fi intrat pe un trend descendent, dar oricum ramane extrem de piperat. Practic ieftinirile din ultima perioada sunt nesemnificative ca sa faca diferenta in buzunarul debitorilor.
Conform celor mai recente date publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR), ROBOR la trei luni a ajuns vineri la valoarea de 7,78% pe an, de la 7,79% pe an, marti.
Amintim ca ROBOR la trei luni este indicele in functie de care se calculeaza costul creditelor de consum in lei cu dobanda variabila. In ultimul an, ROBOR a suferit o adevara explozie in valoare, daca tinem cont ca, la inceputul lui 2022, el era calculat la doar 3,02% pe an.
Tot vineri, ne mai transmite BNR, ROBOR la 6 luni, utilizat in calculul dobanzilor la creditele ipotecare in lei cu dobanda variabila, a coborat la 7,98% pe an, de la 8,01% pe an.
In aceeasi nota, ROBOR la 12 luni a ajuns vineri la 8,23% pe an, de la 8,24% pe an.
De-abia cand inflatia va ajunge in jurul valorii de 8%, romanii pot spera la o ieftinire a dobanzilor, deci la o diminuare a costului ratelor bancare - o spune Mugur Isarescu, guvernatorul BNR
Se pare ca dobanzile vor scadea, deci
se vor ieftini si ratele, cam in momentul in care inflatia va ajunge la 8%, ne spune Mugur Isarescu. Problema este ca prognozele inflationista inca arata o inflatie de peste 10% chiar si in 2023. De-abia la finele anului viitor sau chiar in prima parte a anului 2024 inflatia e asteptata sa scada sub 10%, deci, daca prognozele inflationiste se adeveresc, cel putin un an de zile vom mai fi nevoiti sa suportam actualele costuri ale dobanzilor.
"Nemultumirile se pastreaza pentru ca s-a creat iluzia, si acesta este motivul interventiei mele, ca dobanzile vor veni in jos. Nu au cum sa vina in jos pana cand inflatia nu vine in jos. Dobanzile fata de rata inflatiei sunt scazute. Deci ele vor ramane la nivelurile actuale, cel putin pana cand inflatia se va apropia de 8%", a spus guvernatorul BNR.
"Ca se mai plimba in jur de 8 in plus, in minus, intr-adevar, poate ca si controlul Consiliului Concurentei i-o fi influentat, nu am de unde sa stiu, poate si declaratia mea, sa zicem.
Ce puteau sa zica? Bai, iar l-ati suparat pe Guvernator. Nu m-au suparat deloc. Le-am atras atentia ca sunt in fata unui tavalug mediatic si ca nu pot sa trateze, cum mi-a spus mie un bancher odata, cand i-am spus "Mai, fiti si voi mai atenti!", poate ca si asta stie si a facut o intelegere, "Fiti si voi mai atenti!". "Domnul guvernator, va uitati prea des la televizor". Zic "Mai, eu trebuie sa ma uit la televizor pentru ca opinia publica si perceptia publica face parte din mediul in care lucram.
Nu luam decizii asa aiurea". Dar eu cred ca cel mai mult influenteaza nivelul Robor-ului pe termen scurt, over - night, o saptamana si la 3 luni nivelul de lichiditate. Acum sunt sigur ca nivelul de lichiditate...lichiditatea s-a imbunatatit", a completat acesta.
Foto: manager.ro