Comisia Europeana a decis ca majorarea capitalului social al CEC Bank nu reprezinta ajutor de stat
ajutor stat ceccapitalizare cecmajorare capital cec
Comisia Europeana, prin Directoratul General Concurenta a decis, astazi, ca majorarea capitalului CEC Bank SA nu este o masura de ajutor de stat, a anuntat Ministerul Finantelor Publice.
Decizia a fost luata dupa o analizare minutioasa a raportului privind "Testul investitorului privat realizat in legatura cu intentia statului roman de a majora capitalul social al CEC Bank" si a Business planului transmise de autoritatile romane.
Documentele transmise au inclus argumente de natura juridica si economica-financiara pentru testarea comportamentului de investitor privat al actionarului unic al CEC Bank, in contextul intentiei de majorare a capitalului social al bancii cu suma de 940 de milioane de lei in anul 2019, avand ca sursa bugetul de stat.
Ministrul interimar al finantelor publice, Eugen Teodorovici, a salutat decizia Comisiei Europene prin care se atesta ca majorarea capitalului social al CEC Bank cu 940 milioane de lei nu se incadreaza in categoria masurilor de ajutor de stat.
"Dupa decizia promovarii Bursei de Valori Bucuresti la statutul de piata emergenta secundara, decizia Comisiei Europene prin care se atesta ca majorarea capitalului social al CEC Bank ce urmeaza a fi efectuata de catre statul roman, prin Ministerul Finantelor Publice, nu este o masura de ajutor de stat, este o noua decizie istorica pentru sectorul financiar-bancar romanesc, dar si pentru companiile romanesti.
Am sustinut cresterea potentialului CEC Bank S.A, unde statul roman este actionar unic, pentru a da posibilitatea economiei nationale de a avea o sursa de creditare solida.
De aceea am promovat majorarea capitalului social cu 940 milioane de lei, pe care i-am prevazut in buget anul acesta, si am pornit in drumul deloc facil de a demonstra Comisiei Europene ca statul roman face o investitie in potentialul de dezvoltare al economiei si nu acorda un ajutor de stat.
Este a treia incercare de recapitalizare a CEC, dar printr-o colaborare institutionala exceptionala, beneficiind, astfel, de suportul tehnic al BNR si al Consiliului Concurentei, Ministerul Finantelor publice a reusit sa demonstreze Comisiei Europene ca Statul roman actioneaza ca un investitor privat prudent.
Am demonstrat ca se poate si asiguram, astfel, resurse suplimentare de dezvoltare a pietei", a declarat Teodorovici.
Potrivit acestuia, prin majorarea de capital, se urmareste atat sustinerea cresterii intermedierii financiare a CEC Bank, cat si modernizarea infrastructurii tehnologice in linie cu dezvoltarile pietei si a mediului concurential, banca devenind astfel o institutie mai moderna, mai competitiva pe piata, care sa sustina economia Romaniei.