Bancile sunt institutii centrale in economie, care indeplinesc doua roluri esentiale. Primul este acela de a asigura functionarea fluida a platilor in cadrul economiei, facilitand transferurile de bani intre firme, populatie si stat. Al doilea rol important al bancilor este acela de a aduna economiile de la populatie si firme si de a le redistribui mai apoi sub forma de imprumuturi catre cei care au nevoie.
In aceste conditii, apare o intrebare foarte simpla: cum fac bancile bani si de unde provin profiturile lor? Mai ales in contextul in care toate institutiile bancare se mandresc cu rezultatele lor financiare.
Potrivit finzoom.ro, unul dintre principalele moduri in care bancile obtin venituri este prin comisioanele percepute pentru serviciile pe care le ofera. Atunci cand efectuati plati sau transferuri prin intermediul bancii, aceasta percepe comisioane pentru tranzactii. De exemplu, atunci cand efectuati o plata catre alta persoana sau firma, banca poate percepe un comision pentru a facilita aceasta tranzactie. Acest lucru se aplica si transferurilor internationale, unde costurile pot fi semnificative.
Un alt mod principal prin care bancile obtin profituri este reprezentat de diferenta dintre dobanda pe care o platesc la depozitele clientilor si dobanda pe care o percep la creditele acordate. Bancile ofera dobanzi mai mici pentru depozitele pe care le colecteaza de la clienti si investesc acesti bani in credite catre alti clienti la o dobanda mai mare. Diferenta dintre aceste dobanzi, numita si marja de dobanda, reprezinta unul dintre principalele surse de venit pentru banci.
Bancile pot obtine venituri si din tranzactii valutare. Acestea pot cumpara si vinde valute straine la diferite rate de schimb. Daca pot profita de fluctuatiile cursurilor valutare, aceasta diferenta se adauga la veniturile lor. Cu toate acestea, aceasta este o sursa de venituri mai volatila si riscanta.
Unele banci investesc banii colectati din depozite si alte surse de finantare in titluri de stat sau alte instrumente financiare. Daca valorile acestor investitii cresc, bancile obtin profituri. Cu toate acestea, trebuie sa mentionam ca aceasta este, de asemenea, o sursa de venituri care poate fi afectata de volatilitatea pietei.
Pe langa aceste surse principale de venituri, bancile pot obtine profituri din servicii aditionale, cum ar fi comisioanele de tranzactionare, gestionarea activelor si altele. Cu toate acestea, veniturile bancilor sunt, in general, dependente de modul in care isi gestioneaza portofoliul, riscurile si costurile operationale.
Sursa foto: pexels.com
Ultimele NOUTATI
Mediul privat isi revine? Scade puternic numarul firmelor care isi suspenda activitatea
Oficial! Se dau salarii compensatorii pentru acesti angajati din Romania
Fondatorul 5 to go readuce la viata un brand legendar din comunism: surpriza care va rescrie istoria
Greu de crezut? Un scaun de birou ergonomic poate face un angajat mai productiv!
Partenerii nostri
Incadrarea in munca a persoanelor cu handicap! OBLIGATIILE angajatorilor si amenzile de 50.000 lei
Desfiintarea unor posturi. Procedura, etape, conditii
Dreptul la pensia privata din Pilonul II. Cum, cand si in ce mod se poate retrage suma depusa?
Plata dividende catre persoana fizica nerezidenta: Ce obligatii fiscale are societatea din Romania
Contractul de mandat: Care sunt obligatiile unui administrator
Cum functioneaza tichetele de masa: Ce sunt, cine le emite, ce spune legea
Te-ar putea interesa si