Cursa nebuna a ROBOR-ului: in doar 30 de zile a crescut cu peste 1 punct procentual
dobanzirate la bancaroborirccamanare rate
Traversam o perioada de instabilitate critica pentru romanii si firmele care au de rambursat credite cu dobanda variabila, influentate de ROBOR, deci credite mai vechi de luna mai a anului 2019.
Indicele ROBOR la trei luni - in functie de care se calculeaza costul creditelor de consum in lei cu dobanda variabila - a crescut cu 1,18% in ultimele 30 de zile. Pe 22 iulie, acesta se situeaza la valoarea de 7,36% pe an. Parca ne-am intors in 2010! Pe 2 februarie 2010, ROBOR la 3 luni a fost de 7,84%!
In paralel, ROBOR la 6 luni - indicele folosit in calculul dobanzilor la creditele ipotecare in lei cu dobanda variabila - a crescut si el la 7,54%.
De asemenea, ROBOR la 12 luni a ajuns la 7,68%.
IRCC, care se ia in calcul pentru creditele noi, accesate dupa mai 2019, este calculat la 2,65% pe an. Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, nu crede ca o idee buna ca debitorii sa ceara bancilor schimbarea ROBOR-ului cu IRCC, deoarece acesta din urma ar putea deveni mai agresiv, dupa ce inflatia se va domoli: "S-ar putea ca atunci cand inflatia se duce in jos si dobanzile scad, IRCC sa ramana mai sus decat ROBOR. S-ar putea. Avem doi indicatori, populatia are posibilitatea sa aleaga. Nu se intampla miracole in economie. Niciunul nu este solutia perfecta. Dupa mine, e bine sa ramana si IRCC si ROBOR", spunea seful BNR, in luna mai a acestui an.
Totusi, cine face aceasta schimbare beneficiaza de cateva luni in care plateste o rata mai mica, insa trebuie sa se pregateasca de scenariul in care IRCC ar putea depasi ROBOR, daca previziunile guvernatorului se adeveresc!
Se pare ca finele lui 2022 ne-ar putea aduce un
ROBOR de peste 8% si o dobanda cheie de 7%. Toate bancile centrale din regiune, inclusiv banca centrala a celor 19 natiuni ce folosesc euro (Banca Centrala Europeana), aplica in aceasta perioada o politica monetara mai agresiva, cresc dobanzile de referinta, in incercarea disperata de a lupta cu inflatia. Pe piata bancara se resimt deja efectele, dobanzile practicate de bancile comerciale cresc, povara pe firme si populatia datoare e tot mai mare, iar cei ce vor dori sa se imprumute de acum incolo vor fi supusi unor criterii mai dure inainte de a li se aproba finantarea.
Chiar si daca esti eligibil pentru un credit nou in perioada urmatoare, sfatul economistilor e sa te gandesti de doua ori inainte de a te imprumuta. De exemplu, profesorul de economie Mircea Cosea spune urmatoarele:
"Sfatul pe care il dau, daca cineva vrea sa tina seama de el, este ca pe o anumita perioada sa nu apeleze lumea la credite pentru ca lipsa aceasta de predictibilitate, de viziune pe viitoarele luni, sau poate chiar pe viitorii ani, fac ca o indatorare sa fie din ce in ce mai periculoasa. Pentru ca nu mai exista nici siguranta locului de munca, nici siguranta afacerii pe care o ai, nu mai exista nici garantia unei politici monetare rezonabile pentru ca si bancile la randul lor sunt obligate sa ridice dobanzile in conditiile in care piata bancara se afla in dificultate. Deci toate lucrurile merg intr-o directie negativa, cel putin deocamdata si nepredictibila.
Iar pericolele sunt mari, pentru ca in momentul in care nu reusesti sa faci fata cheltuielilor si dobanzilor iti poti pierde anumite bunuri. Se vorbeste de mult timp de pericolul pierderii apartamentului, pentru ca asta este averea cea mai de pret a romanilor.
Dar deocamdata lucrurile astea nu sunt vizibile, dar daca lucrurile degenereaza, bancile intra in dificultati pentru ca creditele neperformante, adica acelea care nu pot fi rambursate la termen, vor fi din ce in ce mai mari, se poate ajunge si in situatia aceasta", a explicat specialistul in economie, citat de
Antena3.
Foto: pixabay