Dobanzile au luat foc, anuntul zilei de la BNR da fiori reci romanilor imprumutati la banci
robordobanzirate la banca
Banca Nationala a Romaniei anunta joi noi cresteri pentru indicele ROBOR, ceea ce inseamna alta serie de scumpiri pentru ratele cu dobanda variabila, la creditele contractate de romani inainte de luna mai a anului 2019. Amintim ca, dupa aceasta data a intrat in vigoare IRCC, conform OUG 19/2019.
Se inregistreaza cresteri atat pentru ROBOR calculat la trei luni, cat si pentru cel la sase luni!
Concret, joi, ROBOR la trei luni a crescut la 6,44%, fata de 6,41%, cat era in sedinta precedenta. Ne confruntam astfel cu cea mai mare valoare a indicelui din 18 noiembrie 2011 pana in prezent.
ROBOR la sase luni a crescut si el, ajungand joi la 6,58%, de la 6,53%. Si aici vorbim despre un record, fiind cea mai agresiva valoare a indicelui din 29 decembrie 2011.
IRCC, calculat ca medie aritmetica a ratelor de dobanda zilnice ale tranzactiilor interbancare din trimestrul I 2022, este 2,65% pe an, in crestere de la 1,86%, cat era in urma cu trei luni de zile!
Dobanda-cheie ar putea ajunge la 5,50% pana la finalul anului
Din pacate, se anunta noi presiuni asupra pietei monetare. Analistii economici se asteapta ca BNR sa continue sa majoreze dobanda-cheie.
"Vedem rata dobanzii de politica monetara sa ajunga pana la 5,50% la sfarsitul anului si 6,50% pentru facilitatea de credit, care ar trebui sa ramana instrumentul de politica operational relevant pentru un management strict al lichiditatii. Pe termen mediu, guvernatorul BNR a spus ca vede IPC si rata dobanzii cheie convergente spre 5,0%", e de parere Ciprian Dascalu, economist-sef al BCR.
Referitor la cursul euro-leu, expertul precizeaza urmatoarele:
"BNR ar trebui sa continue sa mentina un control strans asupra monedei, avand in vedere ponderea relativ ridicata a valutei in stabilirea ratei inflatiei, rolul sau ca ancora a asteptarilor inflationiste si potentialul impact negativ asupra increderii consumatorilor in fata deprecierii leului. Guvernatorul BNR a reiterat ca banca centrala nu isi poate permite un leu mai slab, din cauza rolului de transmitere in indicele preturilor de consum (IPC). Prin urmare, prognoza noastra EUR/RON la 5,05 la sfarsitul anului este supusa riscurilor de scadere; poate ca nivelul 5.00 ar putea fi important din punct de vedere psihologic pentru a ne amana apelul pentru anul urmator".
Ultima data, BNR a intervenit asupra dobanzii de referinta in luna mai, cand a majorat-o de la 3% pe an, la 3,75%.
"Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei, intrunit in sedinta de astazi, 10 mai 2022, a hotarat urmatoarele: majorarea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 3,75 la suta pe an, de la 3,00 la suta pe an, incepand cu data de 11 mai 2022; majorarea ratei dobanzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 4,75 la suta pe an, de la 4,00 la suta pe an si cresterea ratei dobanzii la facilitatea de depozit la 2,75 la suta, de la 2,00 la suta pe an, incepand cu data de 11 mai 2022; pastrarea controlului ferm asupra lichiditatii de pe piata monetara; mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei si in valuta ale institutiilor de credit", transmitea BNR la acea data.
Populatia si firmele au la indemana posibilitatea amanarii ratelor
De retinut ca sunt exceptate de la aplicarea prezentei ordonante de urgenta facilitatile revolving, inclusiv cele de tipul cardurilor de credit, a overdraft-ului si a liniilor de credit acordate atat debitorilor persoane fizice, cat si debitorilor persoane juridice.
Conform noii legi, pentru a beneficia de suspendarea rambursarii ratelor de principal, dobanzilor si comisioanelor, debitorii trimit creditorilor o solicitare in acest sens, in format letric sau prin mijloace electronice de comunicare, la datele de contact stipulate in contractul de credit sau printr-un alt canal de comunicare la distanta oferit de creditor, cel mai tarziu in termen de 30 de zile calendaristice de la data la care devin aplicabile prevederile prezentei ordonante de urgenta conform art. 7. Solicitarea trebuie insotita de declaratiile pe proprie raspundere.
Foto: pixabay