In contextul schimbarilor din ce in ce mai imprevizibile la nivel economic, romanii exploreaza optiuni noi pentru a face fata situatiilor dificile legate de credite. Un fenomen notabil si, in acelasi timp, ingrijorator se desprinde din acest tablou: tot mai multi aleg sa isi refinanteze creditele existente, in timp ce numarul celor care se imprumuta de la zero este in scadere. Aceasta tendinta remarcabila nu reflecta doar modificarile aduse de instabilitatea financiara, ci si impactul acesteia asupra comportamentului financiar al populatiei.
Refinantarea creditelor devine o strategie tot mai preferata de catre romani. In fata cresterii dobanzilor si a unei incertitudini economice tot mai evidente, aceasta devine o solutie atragatoare. Cu oferte tot mai competitive si conditii avantajoase pentru creditele de refinantare, bancile atrag tot mai multi clienti, oferind dobanzi fixe initiale mai mici decat indicii bancari.
Astfel, oamenii isi propun sa reduca costurile totale ale dobanzilor si sa-si gestioneze mai eficient datoriile existente, adaptandu-se schimbarilor pietei financiare. Potrivit finzoom.ro, in ultimii doi ani, in contextul cresterii indicilor ROBOR si IRCC, o parte dintre consumatorii care au avut credite dependente de acestia au ales sa si le refinanteze.
In acelasi timp, insa, se observa o scadere semnificativa a numarului celor care se indreapta catre noi imprumuturi. Contextul economic imprevizibil si impactul pandemiei si razboaielor din Ucraina si Israel pot fi printre factorii care stau la baza acestei evolutii. Reducerea increderii in sistemul financiar, ingrijorarea cu privire la situatia economica viitoare si chiar incertitudinea legata de locurile de munca sunt elemente care influenteaza aceasta decizie de a evita noi imprumuturi.
Anca Nutiu, Director Executiv Retail in cadrul BRD, a vorbit recent despre ce s-a intamplat in ultimii doi ani cu privire la contractarea de credite de consum in Romania: "Istoria ultimilor doi ani de zile ne-a aratat foarte clar care a fost reactia clientilor persoane fizice. Ma rezum la a prezenta date statistice publicate pe site-ul BNR. Creditul de consum a fost primul care a reactionat la mediul de dobanzi crescute (…) Daca ne uitam la volumele noi creditate in 2022 fata de 2021, observam ca la nivelul pietei bancare a fost o scadere de aproape 2%. Asadar, aceasta este prima reactie a clientilor: asteapta si aleg sa nu se mai indatoreze".
Refinantarea creditelor reprezinta o strategie inteligenta de a gestiona datoriile existente, iar evitarea noilor imprumuturi poate fi interpretata ca o abordare mai precauta intr-un context incert. Cu toate acestea, aceste tendinte arata, de asemenea, necesitatea de stabilitate si predictibilitate in sectorul financiar pentru a restabili increderea si pentru a sustine cresterea economica pe termen lung.
Te-ar putea interesa si 3 solutii pentru romanii care nu mai pot sa isi plateasca ratele la banci in aceasta iarna
Sursa foto: manager.ro
Ultimele NOUTATI
Bancile ne dau o palma grea fix inainte de sarbatori: document oficial, toti bancherii sunt de acord
Preturile mari, cea mai mare suparare a romanilor: costul vietii e o problema, recunosc 8 din 10 romani
Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.
Partenerii nostri
Te-ar putea interesa si
Cum e sa traiesti in Irlanda. Salariile sunt foarte mari, dar un pachet de tigari e 15 euro. La chirie ti se cer referinte de la munca sau fluturasul de salariu
Guvernul roaga pensionarii sa doarma linistiti, ca sunt bani de pensii