Romania se confrunta cu o situatie economica dificila, iar impactul acesteia se resimte cu varf si indesat in buzunarele oamenilor. Inflatia in crestere si schimbarile din economie au dus la o crestere semnificativa a preturilor la produsele si serviciile de care avem nevoie in viata de zi cu zi, afectand puternic capacitatea de cumparare a populatiei.
Una dintre problemele majore cu care se confrunta romanii este inflatia persistenta. Preturile la alimente, carburanti, servicii publice si multe altele au crescut semnificativ, iar acest trend de scumpiri constante afecteaza puternic veniturile familiilor. Locuitorii simt ca puterea de cumparare a scazut, iar banii nu mai acopera aceleasi nevoi ca inainte.
In contextul cresterii constante a preturilor, oamenii sunt nevoiti sa faca alegeri dificile privind prioritatile de cheltuieli. Educatia, sanatatea si alte aspecte ale calitatii vietii pot suferi in incercarea de a face fata noilor realitati economice. Acest context economic tensionat genereaza anxietate financiara si poate afecta stabilitatea sociala.
Despre aceasta situatie tot mai dificila cu care se confrunta multi romani a vorbit si un tanar de 34 de ani intr-un clip postat recent pe TikTok. Student la Scoala de Aviatie si viitor pilot de avioane, el crede ca salariile pe care le incaseaza marea majoritate a romanilor sunt mult prea mici, nereflectand realitatea de zi cu zi pe care o traim toti.
„In Bucuresti, pentru o viata decenta, ai nevoie de 10.000 de lei salariu lunar. Pentru un om care nu este pretentios, cred ca 10.000 lei este ok astfel incat sa-si permita si in stanga, dar si in dreapta, sa-si faca anumite placeri, sa iti vezi de o viata linistita. Daca tu castigi 10.000 lei si mai ai si o partenera care castiga si ea la fel, deja te duci intr-un confort destul de ok”, a spus tanarul care acum lucreaza pe Bolt si Uber in timpul liber.
Salariul minim brut pe economie a crescut de la 1 octombrie 2023 la 3.300 de lei, ceea ce inseamna un venit net de aproape 2.100 de lei. Prin vocea premierului Marcel Ciolacu, coalitia de guvernare PSD - PNL a promis ca salariul minim va creste cu siguranta in 2024. Potrivit propunerilor din acest moment, salariul minim brut ar urma sa creasca la 3.700 de lei incepand cu data de 1 iulie.
Citeste si: Din ce in ce mai putini angajati vor fi platiti cu salariul minim pe economie
Sursa foto: manager.ro
Ultimele NOUTATI
Nu ai bani de chirie? Iata cum poti negocia cu proprietarul, desi ai contract deja semnat
4 mari greseli pe care le fac toti oamenii saraci cand vine vorba de bani – si cum sa le eviti!
Cum sa platesti cu 50% mai putin la intretinere in aceasta iarna. Furnizorii nu vor sa stii cum!
Partenerii nostri
Cate concedieri individuale succesive se pot efectua intr-o societate, pe parcusul unui an?
Actiuni de motivare non-financiara a salariatilor - ce pot face angajatorii?
Ministerul Muncii: 55% dintre persoanele cu dizabilitati sa fie angajate pana in 2027
Posta Romana a inceput distribuirea scrisorilor de informare cu privire la amnistia fiscala
Nota de creditare primita in SPV: se inregistreaza in contabilitate?
TVA de 9% pentru hrana albinelor. Legea a fost publicata in Monitorul Oficial
Somajul tehnic, ca solutie pentru reducerea costurilor: ce trebuie sa stii
Adeverinta vechime in munca MODEL
Demisie dupa prima zi la locul de munca. "Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua respectiva?"