In pofida taxei bancare, ING Bank face angajari in Romania. Celelalte banci nu sunt deloc la fel de optimiste

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
In pofida taxei bancare, ING Bank face angajari in Romania. Celelalte banci nu sunt deloc la fel de optimiste
In pofida taxei bancare, ING Bank face angajari in Romania. Celelalte banci nu sunt deloc la fel de optimiste
de Magda Florea la 14 Mar. 2019
Urmareste-ne pe Google News
taxa pe lacomietaxa bancarataxa active bancareprofit banci romanestiraiffeisen banking bankeerste bankbanca transilvania

ING Bank, al saselea cel mai puternic jucator de pe piata bancara din Romania are planuri mari de dezvoltare, chiar si in actualul context legislativ din tara noastra. Potrivit CEO-ului ING, taxa pe lacomie nu va fi un impediment pentru dezvoltarea business-ului, insa a subliniat ca reprezentantii ING sunt destul de suparati de modul in care aceasta taxa a fost introdusa, fara studiu de impact si fara consultare. Totusi, optimismul ING nu prea isi mai gaseste sustinatori pe piata bancara romaneasca, singurii care au dat un semnal cat de cat pozitiv in acest sens, similar cu cel dat de ING, au fost reprezentantii Grupului Bancar Erste.

CEO-ul ING: Suntem destul de suparati pe modul cum a fost introdusa taxa pe lacomie, fara studiu si consultare


“Suntem destul de suparati din cauza modul in care aceasta taxa a fost introdusa. Cand introduci asemenea masuri fara studii de impact, fara sa intelegi implicatiile pe termen lung efectul este deteriorarea increderii, iar acest lucru se resfrange asupra intregii economii”, a spus Michal Szczurek, CEO al ING
 
Potrivit lui Szczurek, nu exista niciun argument rezonabil pentru un asemenea nivel de taxare al bancilor, mai ales in conditiile unui nivel scazut al intermedierii financiare la nivel local.
 
“In general taxarea nu este o idee buna atunci cand gradul de intermediere este scazut. In plus nivelul taxei nu poate fi comparabil cu cel al tarilor unde o taxa pe activele bancilor mai exista. Taxa este de patru ori mai mare decat cea din Polonia. Intelegem insa ca forma finala a taxei va fi schimbata”, a spus Szczurek.
 
El a subliniat insa ca taxarea suplimentara nu va afecta planurile de dezvoltare ale ING la nivel local. Banca va continua sa investeasca in tehnologie si va angaja circa 200 de oameni in acest an.
 

Optimismul celor de la ING nu este impartasit si de celelalte banci prezente pe piata din Romania

 
Bancile austriece Erste, Raiffeisen si UniCredit/Bank Austria, care controleaza peste o treime din activele bancare din Romania, sunt nemultumite de taxa pe lacomie. Nicio banca nu vrea sa plece din Romania, dar toate fac planuri de contracarare a acestei taxe. 
 
Actionarii se vad astfel pusi in situatia de a ramane pe piata autohtona, reducandu-si activele. Consecintele acestei actiuni ar putea insemna cresteri de preturi si limitarea accesului la creditare.
 

Cea mai puternica opozitie fata de taxa pe lacomie a exprimat-o Banca Transilvania

 
Cea mai mare banca din Romania, Banca Transilvania, critica in termeni extrem de duri "taxa pe lacomie” impusa de Guvern, spunand ca este o nationalizare a profiturilor si ca acesta va stopa achizitiile pe care banca voia sa le faca in Romania pe viitor.
 
Vedem ca suntem penalizati suplimentar cu o taxa pe active, care, in opinia noastra, inseamna nationalizarea profiturilor, chiar daca Banca Transilvania a oferit deja discount la active sau am lucrat cu marja redusa, impusa de Stat.
 
 Aceasta, dupa ce am investit aproape 2 miliarde lei in discounturi la credite in programele de conversie din franci elvetieni destinate clientilor Volksbank Romania si Bancpost si dupa ce am sustinut programele Statului Roman – Prima Casa, Start-Up Nation si cele ale FNGCIMM. Contrar opiniilor recente privind reticenta bancilor in creditarea businessurilor romanesti, ele au continuat sa sustina antreprenorii. 
 
De exemplu, in ultimii 3 ani Banca Transilvania a acordat 7 miliarde lei credite noi pentru peste 50.000 de IMM-uri si microinterprinderi locale. Acum, noi, impreuna cu aceste IMM-uri si alaturi de populatie, vom suporta costurile taxei”, au declarat reprezentantii bancii pentru ZF.
 
Acestia spun ca nu au intentia sa continue planul de achizitii in Romania, asa cum si-au propus. 

Erste Bank, in ianuarie: "Institutia se va adapta la taxa bancara, dar va rediscuta alocarile de resurse"

 
Jozef Sikela, membru in boardul Erste, responsabil pe partea de corporate banking, a declarat la inceputul anului, ca Erste se va adapta la taxa bancara si la celelalte masuri din Ro­ma­nia, dar va rediscuta alocarile de resurse pentru cres­te­re in pietele unde grupul austriac este prezent. El a men­tionat ca aceste masuri nu fac altceva decat sa slabeas­ca pozitia Romaniei din interior.

Directorul Erste, neincrezator in fortele celorlalte banci de a face fata taxei pe active

 
Saptamana trecuta, directorul general al Erste Bank a readus in discutie taxa pe lacomie, pe un ton mai optimist vizavi de compania pe care o conduce, nu insa si in raport cu celelalte banci de pe piata locala.
 
Directorul general de la Erste Group, Andreas Treichl, estimeaza ca impactul suportat de pe urma taxei pe activele bancare introdusa recent de Guvernul de la Bucuresti va fi de peste 100 milioane euro. Potrivit oficialului Erste, cea mai grea povara va cadea pe umerii bancilor locale.
 
Treichl a subliniat ca Erste Group, care detine BCR, va face fata cu bine acestei taxe care va afecta insa mai serios bancile locale din Romania si ramane de vazut cum noile politici fiscale vor afecta economia romaneasca in ansamblu. In acest moment se poarta negocieri si este foarte posibil ca situatia sa fie clarificata, a declarat Andreas Treichl.
 

Raiffeisen vrea reevaluarea situatiei din Romania

Listei cu bancile nemultumite de taxa pe lacomie i se alatura si Raiffeisen Bank.

Raiffeisen Bank International (RBI) trebuie sa-si reevalueze operatiunile din Romania, dupa ce Guvernul a impus in decembrie o noua taxa pe banci, a afirmat miercuri directorul general al grupului bancar austriac, Johann Strobl.

Acest avertisment vine la doar cateva saptamani de cand reprezentantii bancii au spus ca nu se simt doriti pe piata din Romania, din moment ce Guvernul impune astfel de taxe. 
 
Raiffeisen Bank declara atunci ca ia in considerare reducerea activelor bancare in Romania, considerand ca taxa pe lacomie este un semnal clar de la autoritati, care indica institutiei ca nu este binevenita in Romania.
 
Seful Raiffeisen Bank International, Johann Strobl, a comentat joi la Viena instituirea taxei pe lacomie, spunand ca institutia observa astfel ca nu este "binevenita in Romania". "Taxa ne indeamna sa reducem activele bancare din Romania", a spus bancherul austriac intr-un panel de discutie la Conferinta Euromoney de la Viena. 
 
Raiffeisen detine a cincea banca din Romania si una dintre cele mai profitabile, concret detine 8,97 miliarde de euro, sau aproximativ 6 % din activele sale in Romania. 
 
Potrivit Raiffeisen, taxa bancara la nivelul actual, trimestriala si nu anuala, va avea un impact major asupra profitului. Conform primelor calcule, taxa bancara va manca cel putin jumatate din profitul Raiffeisen obtinut in Romania.

De asemenea, taxei pe activele bancare i se opun si IMM-urile care anunta scumpiri, dar si institutiile europene care se declara nemultumite de faptul ca Executivul de la Bucuresti nu le-a consultat in aceasta problema: Presedintele Federatiei Bancare Europene avertizeaza Guvernul: Taxa pe lacomie va avea efecte negative  /  Banca Centrala Europeana: Guvernul Romaniei nu ne-a consultat cu privire la taxa pe lacomie, desi era obligat prin tratatul UE sa o faca

Ce presupune, de fapt, taxa pe lacomie
 

Cunoscuta sub denumirea de "taxa pe lacomie", taxa bancara care a intrat in vigoare de la 1 ianuarie 2019, presupune ca bancile din Romania sa achite o taxa pe active, daca ROBOR depaseste anumita valoare, taxa care ar putea sa le lase fara circa 70% din profit. Si romanii de rand vor fi afectati, dupa ce bancile isi vor reconfigura strategia. Taxa pe active bancare a fost introdusa prin celebra Ordonanta 114/2018, care mai prevede, printre altele, impozitarea companiilor din energie si telecom cu 2%, salariu minim brut in constructii de 3.000 de lei, unificarea regimului fiscal al biletelor de valoare, se reduc domeniile in care pot fi angajati zilieri conform Legii nr. 52/2011 privind zilierii, se extinde categoria persoanelor fizice scutite de impozitul pe venitul din salarii sau se specifica faptul ca punctul de pensie va fi mentinut la valoarea de 1.100 de lei, pana la data de 31 august 2019, iar, incepand cu data de 1 septembrie 2019, va fi majorat la valoarea de 1.265 de lei.

Dupa cum spuneam, potrivit OUG 114, institutiile bancare sunt obligate sa plateasca o taxa pe active financiare, in situatia in care media trimestriala ROBOR depaseste pragul de 2%. 
 
Cotele taxei pe active se diferentiaza in functie de amploarea depasirii pragului de referinta, astfel:
 
 a) daca media trimestriala a ratelor ROBOR este pana la 0,5 puncte procentuale, inclusiv, peste pragul de referinta, cota este de 0,1%;
 
b) daca media trimestriala a ratelor  ROBOR este intre 0, 51 - 1 punct procentual, inclusiv, peste pragul de referinta, cota este de 0,2%;
 
 c) daca media trimestriala a ratelor  ROBOR este intre 1,01 - 1,5 puncte procentuale, inclusiv, peste pragul de referinta, cota este de 0,3%; 
 
d) daca media trimestriala a ratelor ROBOR este intre 1,51 - 2,0 puncte procentuale, inclusiv, peste pragul de referinta, cota este de 0,4%. 
 
e) Daca media trimestriala ROBOR este cu peste 2 puncte procentuale peste pragul de referinta, cota taxei pe active este de 0,5%.
 

Pana la 70% din profitul bancilor va merge la stat

 
Ordonanta prevede ca taxa pe active va fi calculata anual, dar va fi platita trimestrial. Aceasta prevedere duce la concluzia ca bancile vor distribui circa 70% din profit catre stat, potrivit calculelor realizate de profit.ro. 
 
Reprezentantii companiei de consultanta PwC au avertizat, inainte de adoptarea ordonantei, ca, asa cum este redactata propunerea legislativa privind instituirea unei taxe pe activele bancare, aceasta ar urma sa fie perceputa trimestrial, ceea ce poate conduce la interpretarea ca aceasta va fi platita de 4 ori pe parcursul unui an, rezultand un nivel al taxei foarte ridicat. 

Citeste si Efectele taxei pe lacomie asupra romanilor 
Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Romanilor le-a trecut supararea pe banci? Din ce in ce mai multi isi fac depozite in lei si euro
Financiar-Bancar

Romanilor le-a trecut supararea pe banci? Din ce in ce mai multi isi fac depozite in lei si euro

today27 Apr. 2024
6 sfaturi pentru a te prezenta impecabil in timpul calatoriilor de afaceri
Business

6 sfaturi pentru a te prezenta impecabil in timpul calatoriilor de afaceri

today26 Apr. 2024
PEPE inregistreaza o crestere de 15% dupa listare pe Coinbase. In ce directie se indreapta Dogeverse? (P)
Business

PEPE inregistreaza o crestere de 15% dupa listare pe Coinbase. In ce directie se indreapta Dogeverse? (P)

today26 Apr. 2024
Pune co-crearea in practica prin Idea Morph
Life Style

Pune co-crearea in practica prin Idea Morph

today26 Apr. 2024
Top 5 motive pentru ca proprietarii de afaceri si terase HoReCa sa investeasca in acoperiri cu pergole de inalta calitate
Business

Top 5 motive pentru ca proprietarii de afaceri si terase HoReCa sa investeasca in acoperiri cu pergole de inalta calitate

today26 Apr. 2024
5 idei profitabile de afaceri in agricultura
Business

5 idei profitabile de afaceri in agricultura

today26 Apr. 2024
Ce se intampla cu cele 5 milioane de pensii, inainte de Paste: cand intra toti banii pe card
Economie

Ce se intampla cu cele 5 milioane de pensii, inainte de Paste: cand intra toti banii pe card

today26 Apr. 2024
Guvernul modifica din nou Codul fiscal:  romanii care au locuinte scumpe se vor trezi somati de ANAF
Economie

Guvernul modifica din nou Codul fiscal: romanii care au locuinte scumpe se vor trezi somati de ANAF

today26 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

PEPE inregistreaza o crestere de 15% dupa listare pe Coinbase. In ce directie se indreapta Dogeverse? (P)
Business

PEPE inregistreaza o crestere de 15% dupa listare pe Coinbase. In ce directie se indreapta Dogeverse? (P)

today26 Apr. 2024
Pune co-crearea in practica prin Idea Morph
Life Style

Pune co-crearea in practica prin Idea Morph

today26 Apr. 2024
Top 5 motive pentru ca proprietarii de afaceri si terase HoReCa sa investeasca in acoperiri cu pergole de inalta calitate
Business

Top 5 motive pentru ca proprietarii de afaceri si terase HoReCa sa investeasca in acoperiri cu pergole de inalta calitate

today26 Apr. 2024
5 idei profitabile de afaceri in agricultura
Business

5 idei profitabile de afaceri in agricultura

today26 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x