ING BANK: 1 din 3 romani este ingrijorat ca situatia financiara ii controleaza viata
cheltuielifinante personalebanieducatie financiara
Un studiu recent realizat de
ING Bank scoate la iveala ingrijorarea romanilor cu privire la situatia lor financiara. Analiza de piata reliefeaza faptul ca : 1 din 3 romani este ingrijorat ca situatia financiara ii controleaza viata. De asemenea, peste jumatate dintre respondenti sustin ca sanatatea lor psihica e influentata de cea financiara.
55% dintre respondentii studiului simt faptul ca statea lor psihica e influentata de conditia materiala. Din acest punct de vedere, cei mai multi dintre romani sunt stresati din cauza platii datoriilor. Acest aspect reprezinta un factor de stres pentru 64% dintre respondenti.
De asemenea, romanii sunt stresati in proportie foarte mare si de grija ca venitul sa le acopere cheltuielile. 32% dintre respondenti se afla in aceasta situatie.
Privitor la economisire, sunt ingrijorati 27%, iar in ceea ce priveste cheltuielile de zi cu zi, resimt un factor de stres tot un procent de 27% dintre respondenti, arata studiul ING BANK.
Pandemia a schimbat comportamentul financiar al romanilor. Oamenii sunt mai atenti la cheltuieli si incearca sa economiseasca mai mult
Criza provocata de coronavirus i-a determinat pe romani sa fie mai atenti la modul in care isi administreaza finantele personale.
Studiul arata ca 43% dintre romani sunt mai atenti la cheltuieli, de cand a izbucnit pandemia.
De asemenea, 45% incearca sa puna mai multi bani de-o parte, ca o "plasa de siguranta", pentru a se asigura ca poseda o oarecare siguranta financiara, in caz ca lucrurile se inrautatesc.
Doar 37% dintre romani au pus deoparte un fond de urgenta in prezent.
Cand vine vorba de a se gandi la viitor, 4 din 10 romani se bazeaza pe un eventual sprijin financiar venit din partea persoanelor apropiate, prietei sau familie.
29% dintre romani se asteapta la un eveniment negativ in privinta banilor personali
29% dintre respondenti nu ar fi surprinsi daca in viata lor ar interveni un eveniment negativ care le-ar influenta finantele. Acesti oameni se asteapta, de exemplu, sa ramana fara serviciu.
"Banii continua sa fie un subiect tabu"
Studiul scoate la iveala ca, in Romania, "banii continua sa fie un subiect tabu", in conditiile in care doar 1 din 3 romani declara ca discuta des despre situatia financiara impreuna cu prietenii sau familia.
Cum isi imbunatatesc romanii cunostintele despre bani
Daca in alte state oamenii apeleaza in numar mare la ajutorul expertilor in educatie financiara, romanii isi imbunatatesc cunosctintele despre bani bazandu-se in mare parte, pe propria experienta.
Concret, 64% sunt de parere ca experienta personala, cu esecuri si reusite, este cea mai importanta in imbunatatirea cunostintelor legate de bani.
Cum isi tin romanii cheltuielile sub observatie: prin memorie, instinct si limite "mentale"
Si la acest capitol, romanii prefera sa apeleze la "resurse proprii", precum memoria, sau instictul, atunci cand vine vorba de tine o evidenta a cheltuielilor.
De asemenea, romanii isi seteaza "mental" anumite limite de cheltuieli.
"40% dintre romani isi gestioneaza banii zilnic bazandu-se pe memorie si pe instinct, iar unul din patru romani declara ca isi seteaza mental limitele pentru sumele atribuite cheltuielilor sau economiilor.
Pe de alta parte, 43% folosesc website-ul sau aplicatia bancii lor cel putin o data pe saptamana pentru a-si gestiona finantele, in timp ce 33% folosesc tabele in excel sau isi noteaza veniturile si cheltuielile intr-o agenda", se arata in studiu.
Atunci cand vine vorba despre verificarea situatiei financiare, aproape jumatate spun ca isi verifica extrasele lunar, si 26% cel putin o data pe saptamana. 45% dintre respondenti declara ca reusesc sa se incadreze in bugetul pe care si-l propun.