ING Bank schimba regulile pentru TOTI CLIENTII: se impun LIMITE care nu erau inainte
desfiintare conturi euro ingconditii afaceri ingactivare carduri ing
In mod periodic, o banca din Romania care a reusit una dintre cele mai spectaculoase cresteri organice, dupa ce, cu ani in urma a incercat sa cumpere BCR, schimba conditiile de business pentru clientii persoane fizice. De cele mai multe ori, ING Romania prezinta noii termeni ca pe unii care le usureaza vietile clientilor.
Recent,
banca si-a informat clientii ca, pentru depozitele in euro constituite sau reinnoite de la 1 februarie 2022, dobanda aferenta este de 0% si ca, din 30 aprilie 2022, nu va mai fi posibila constituirea de depozite la termen in euro.
De asemenea, din mai 2022, un client va putea detine la ING cate un singur cont curent in fiecare valuta disponibila. Aceasta masura nu afecteaza conturile curente in valuta deja deschise.
Potrivit bancii, comisionul de administrare aferent contului curent in valuta va fi de 3 euro pe luna, per cont, fata de 2 euro pe luna, per cont, in prezent.
Banca le pune in vedere clientilor ca nu au neaparata nevoie de un cont de euro deoarece pot face plati in euro direct cu un card atasat unui cont in lei, caz in care se aplica acelasi curs de schimb valutar ca pentru o tranzactie de schimb valutar efectuata prin Home’Bank, adica serviciul de internet banking al bancii.
In plus, din iunie 2022, clientii vor putea face din Home’Bank transferuri in valuta direct din contul de lei.
Astfel, clientii pot folosi doar contul in lei, iar, daca vor sa renunte la contul in valuta, il poti inchide usor, direct din Home’Bank.
Cati bani poti pastra la ING
Banca a publicat informatii si despre limita disponibilitati in toate conturile deschise la ING.
De la 1 mai 2022, va fi introdus un comision de administrare a disponibilitatilor in euro aplicabil soldurilor mai mari de 100.000 de euro.
Suma maxima pe care un client o poate detine in toate conturile sale in lei si in alte valute deschise la banca (conturi curente, conturi de economii si depozite) este de 5.000.000 de lei (sau echivalent in valuta la cursul BNR), din care disponibilitatile din toate conturile curente in euro trebuie sa fie maxim 100.000 de euro.
Daca disponibilitatile din contul/conturile curente in euro vor depasi 100.000 de euro in ultima zi a lunii, banca va percepe un comision de administrare a disponibilitatilor in euro in valoare de 0,017% pe luna, aplicabil soldului cumulat care depaseste limita de 100.000 de euro.
Acest comision se va debita in data de 5 a lunii urmatoare, din cel mai vechi cont curent in euro, activ la data debitarii comisionului.
De exemplu, daca, pe 31 mai 2022, soldul cumulat al conturilor curente in euro detinute insumeaza 120.000 de euro, clientul va plati, in data de 5 iunie 2022, un comision de 3,4 euro (0,017%*20.000 euro = 3,4 euro).
De asemenea, banca isi rezerva dreptul de a le solicita clientilor sa retraga sau sa transfere sumele care depasesc aceste limite si/sau de a inceta relatia de afaceri, sau, dupa caz, relatia cu privire la conturile curente in euro, conform conditiilor contractuale.
Banca a mai anuntat ca, de la 1 aprilie 2022, actualizeaza Notele de informare dedicate modului in care ING prelucreaza datele cu caracter personal atat in mod general, in legatura cu relatia de afaceri cu ING, cat si in mod particular, in cadrul procesului de creditare pentru persoane fizice, asigurandu-se ca ai sai clienti beneficiaza de informatii relevante, clare si usor de inteles.
Informatiile si documentele contractuale actualizate se aplica incepand cu 1 mai 2022, cu exceptia cazului in care a fost prevazuta in mod expres o alta data in notificare.
Carduri mai usor de obtinut
Conform bancii, incepand cu luna iunie 2022, clientii isi vor putea activa cardul direct din Home'Bank.
Nu va mai fi necesar sa se deplaseze pana la un bancomat pentru a activa noul card, ci acesta va putea fi activat, direct din Home’Bank, imediat ce clientii intra in posesia lui.
Pana atunci, din aceasta luna, daca cineva blocheaza temporar cardurile fizice sau ING Pay din Home'Bank si nu le deblocheaza intre timp, acestea vor fi inchise definitiv in 90 de zile de la momentul blocarii, fata de 30 zile cum este in prezent.
In schimb, cardurile virtuale nu vor mai fi inchise automat.
Dupa ce un client le-a blocat temporar le poate debloca oricand pe perioada de valabilitate a acestora, astfel incat sa poata folosi aceasta functionalitate cand are nevoie de mai multa siguranta.
Cele mai sus mentionate se aplica si cardurilor blocate temporar la data implementarii imbunatatirilor.
Banca le pune in vedere clientilor ca, daca au conturile curente de persoane fizice, aceste conturi se folosesc pentru tranzactii in nume propriu, si nu pentru tranzactii aferente unor activitati economice, comerciale sau profesionale desfasurate prin societati, PFA sau alte forme de organizare a activitatii economice sau a profesiilor respective.
Nerespectarea modului de utilizare poate avea drept consecinta incetarea relatiei contractuale.
Totodata, ING reaminteste ca soldurile detinute de clienti la ING Bank N.V., inclusiv la ING Bank N.V. Amsterdam Sucursala Bucuresti, din conturile curente, de economii si de depozit, beneficiaza de protectia Schemei de Garantare a Depozitelor din Regatul tarilor de Jos, in limita a 100.000 de euro per deponent, iar aceasta a redus de la 15 la 10 zile lucratoare perioada in care pune la dispozitie compensatiile cuvenite.