Marea batalie PRO si CONTRA Bitcoin: cum sfideaza El Salvador gigantul FMI
el salvadorbitcoinfmi
Guvernul din El Salvador a respins luni recomandarea Fondului Monetar International de a renunta la cea mai populara criptomoneda din lume - Bitcoin. Expertii FMI vad in moneda digitala un pericol, atat din cauza volatilitatii pretului, cat si pentru ca, spun ei, exista riscul ca aceasta sa fie utilizata in fapte ilegale.
Conflictul ce mocneste intre
Fondul Monetar International si El Salvador a fost declansat inca din vara trecuta, cand FMI a reactionat la decizia Guvernului de a adopta oficial Bitcoin. Potrivit FMI, miscarea facuta de El Salvador a creat "o serie de probleme macroeconomice, financiare si juridice".
Saptamana trecuta, tensiunile s-au acumulat in relatia FMI - El Salvador, Fondul Monetar venind cu recomandarea ca statul sa renunte la criptomoneda. Mai exact, FMI a solicitat dizolvarea fondului fiduciar de 150 de milioane de dolari. Acesta fusese creat atunci cand tara a facut moneda criptomoneda, devenind un mijloc legal de plata. De asemenea, Guvernului din El Salvador i s-a cerut sa returneze oricare dintre fondurile neutilizate la trezoreria sa.
Oficialii din El Salvador privesc recomandarea FMI ca pe un amestec in "treburile lor interne"
Guvernul din El Salvador a respins propunerea, iar ministrul Trezoreriei, Alejandro Zelaya a declarat, transant, ca tara nu se supune organizatiilor internationale.
"Nicio organizatie internationala nu ne va obliga sa facem nimic, absolut nimic", a spus acesta.
"Tarile sunt natiuni suverane si iau decizii suverane cu privire la politicile publice", a mai punctat oficialul.
Insa recomandarea FMI nu este lipsita de argumente. Analistii din cadrul Fondului Monetar se declara ingrijorati de volatilitatea de care da dovada pretul Bitcoin. Va amintim faptul ca, dupa ce aproape si-a dublat valoarea la sfarsitul anului trecut, Bitcoin a suferit pierderi insemnate.
De asemenea, mai este un aspect care starneste nemultumire, din perspectiva FMI. Dat fiind sistemul de functionare al monedelor virtuale, tranzactiile sunt dificil sau aproape imposibil de urmarit, ceea ce le face foarte atractive de a fi utilizate de infractori, in diverse fapte ilegale.
Totusi, si pentru aceste argumente, oficialii din El Salvador au replica pentru FMI. Acestia au declarat ca au respectat toate regulile privind tranzactiile financiare si spalarea banilor.