Avertismentul DUR al celui mai mare fond suveran din lume: obisnuiti-va cu scumpirile
avertisment piete capitalrandamente piete capitalfondul suveran al norvegiei
Prin banca sa nationala, statul norvegian a ajuns sa gestioneze cel mai mare fond suveran de investitii din lume. Pe numele sau oficial Fondul din petrol (Oljefondet) sau Fondul de Pensii Global al Guvernului (Statens pensjonsfond utland), conglomeratul de investitii valoreaza, astazi, aproape 12.000 de miliarde de coroane norvegiene, adica 1.356 (o mie treisute cincizeci si sase) de miliarde de dolari americani.
Fondul detine actiuni la 9.123 de companii, din 73 de tari, printre care si Romania.
Oricat de succes ar fi el, administratorii celui mai mare fond suveran au avertizat ca investitorii se confrunta cu o lunga perioada de randamente scazute, deoarece inflatia devine o caracteristica permanenta a economiei globale.
Nicolai Tangen, directorul executiv al Fondului, a declarat pentru Financial Times, ca inflatia ar putea fi mai puternica decat se asteptau analistii, deoarece lumea se confrunta atat cu o cerere ridicata, cat si cu perturbari persistente ale lantului de aprovizionare.
Fondul petrolier, care investeste in actiuni, obligatiuni si proprietati imobiliare, a avut, in 2021, al patrulea cel mai puternic an, inregistrand un randament de 14,5%.
In ciuda cresterii constante din 2008 pana acum, Tangen a avertizat ca s-ar putea ca avantul sa ia sfarsit cat de curand.
Atat obligatiunile, cat si actiunile au inceput 2022 cu stangul, iar asteptarile pe termen lung ale investitorilor pentru pietele principale de capital devin tot mai sumbre.
AQR Capital Manegement, un grup de investitii cantitative, a estimat ca un portofoliu clasic de 60% actiuni si 40% obligatiuni va returna doar 2% anual dupa inflatie, in urmatorii cinci pana la 10 ani, sub jumatate din media de aproximativ 5% din ultimul secol.
Al doilea cel mai bun randament
In 2021, Fondul Suveran al Norvegiei a castigat circa 177 de miliarde de dolari, al doilea cel mai mare randament investitional din istorie.
Segmentul cu cea mai buna performanta a fost tehnologia, cu un randament de 30,2%.
Rezultatul de anul trecut a fost al doilea cel mai bun din istoria fondului, intrecut doar de cele 189 de miliarde de dolari castigati in 2019.
Individual, cei mai mari contribuitori la randamentele fondului au fost Microsoft, Alphabet si Apple.