Fondul Monetar International priveste cu teama spre Bitcoin: ce se va intampla, daca monedele traditionale vor fi inlocuite de crypto
probleme bitcoinavertismente fmi bitcoinbitcoin el salvador
Numarul institutiilor care atrag atentia asupra riscurilor presupuse de criptomonede, in frunte cu Bitcoin, este in continua crestere. Acum, a venit randul Fondului Monetar International sa se ingrijoreze.
Fondul trage un semnal de alarma ca miscarile abrupte de pret ale criptomonedelor au potentialul de a destabiliza fluxurile de capital din pietele emergente.
De asemenea, utilizarea criptomonedelor in locul monedelor traditionale aduce riscuri acute si imediate, potrivit lui Tobias Adrian, seful Departamentului monetar si al pietelor de capital din cadrul FMI.
Conform acestuia, criptomonedele sunt folosite pentru a scoate bani din tarile considerate instabile de catre investitorii externi.
Saptamana trecuta, FMI a cerut statului El Salvador sa nu mai recunoasca Bitcoin ca metoda legala de plata, reiterand avertismentul de anul trecut, cand Fondul a atragea atentia ca noul mijloc de plata presupune riscuri majore la adresa stabilitatii si integritatii sistemului financiar al tarii.
Presedintele din El Salvador vrea sa emita obligatiuni legate de Bitcoin
Nayib Bukele, presedintele din El Salvador - care vrea sa obtina un ajutor de peste 1 miliard de dolari de la FMI - are in plan sa stranga bani prin vanzarea unor obligatiuni legate de Bitcoin.
Planul sau nu a fost deloc pe placul investitorilor care detin deja datorii emise de El Salvador.
Tobias Adrian a subliniat ca pietele emergente si economiile in curs de dezvoltare se confrunta cu riscuri acute si imediate” din cauza modului in care criptomonedele incep sa inlocuiasca monedele traditionale, proces cunoscut drept cryptoizare.
Oficialul este de parere ca actualele instrumente de gestionare a fluxurilor de capital nu sunt potrivite pentru a face fata cryptoizarii.