Mecanismul bugetar, simplu precum spalatul pe maini
deficit bugetardublare alocatiicrestere pensiimajorare pensiidatorie romania
Aproape fiecare stire legata de performantele sau, mai degraba, contraperformantele celor mai importante econonomii din lume, contin termenii "scaderi istorice". In fruntea trebii, de fapt, a treburilor, de la numarul urias de infectari cu Covid 19 si de decese, pana la cifrele care arata cum musca noul coronavirus din bunastarea oamenilor, se afla SUA.
Sambata, pentru a cincea zi la rand, SUA au inregistrat peste 60.000 de cazuri noi de coronavirus si 1.181 de decese, potrivit unui bilant al Universitatii Johns Hopkins. De mentionat ca SUA reprezinta 5% din populatia lumii dar 25% din numarul de infectari si de decese.
Toate aceste nenorociri si izolarea impusa inaintea cresterii numarului de cazuri, nu puteau lasa economia nepasatoare.
Potrivit Departamentului Comertului din SUA, in cel de-al doilea trimestru al anului pandemiei, economia a scazut cu nu mai putin de 32,9%, fata de aceeasi perioada de timp din 2019, fiind cel mai mare declin din anul 1947, de cand institutia publica astfel de date.
In Uniunea Europeana, Eurostat a publicat, vineri, datele preliminare tot pentru cel de-al doilea trimestru: PIB al zonei euro s-a diminuat cu 12,1%, iar, pe ansamblul Uniunii, scaderea a fost de 11,9%, in comparatie cu primul trimestru.
In raport cu al doilea trimestru din 2019, intre lunile aprilie-iunie 2020, PIB al zonei euro s-a redus cu 15%, iar cel al UE cu 14,4%.
Acestea sunt cele mai rele descresteri din anul 1995, de cand Eurostat publica astfel de date.
Daca, pe ansamblu, lucrurile stau atat de rau, nici individual nu pot sta mai bine. Astfel, Destatis, oficiul de statistica federal al Germaniei a anuntat ca, in acelasi al doilea trimestru din 2020, cea mai mare economie din Europa a consemnat o scadere de 10,1%.
In ritm anual, economia Germaniei a scazut cu 11,7%, in trimestrul al doilea din 2020.
Sunt cele mai grave declinuri inregistrate din 1970, de cand sunt publicate astfel de statistici.
De asemenea, Institutul National de Statistica (Istat) al Italiei a anuntat o scadere a PIB de 12,4%, in trimestrul al doilea din 2020, in comparatie cu primul si acesta fiind un declin pentru care nu exista precedent.
In ritm anual, economia Italiei s-a contractat cu 17,3% in trimestrul doi din 2020.
La randul sau, Institutul National de Statistica (INE) de la Madrid a raportat un declin istoric al economiei pentru trimestrul al doilea din 2020: 18,5%. In ritm anual, PIB al Spaniei a scazut cu 22,1%, in trimestrul al doilea din 2020…
Unele dintre membrele UE nu au publicat, pana acum, datele, dar este extrem de putin probabil ca ele sa fie mai bune decat cele de mai sus.
In conditiile in care, economiile sunt interdependente, cu atat mai mult intre granitele unei uniuni de calibrul celei care grupeaza 27 de state din Europa crede cineva ca, la noi, va curge lapte si miere din care sa fie marite alocatii (chiar daca, fiind an electoral, cresterea acestora tocmai a fost aprobata) si pensii?
Dincolo de preocuparile de... relaxare, de apetenta pentru centre vechi si noi, pentru plecatul in Grecia, Bulgaria, Turcia (si alimentat bugetele acestor tari), dincolo de a solicita
dublari de alocatii si de pensii orice cetatean ar trebui sa stie ca bugetul de stat trebuie alimentat din niste surse.
Ar trebui sa stie ca Romania a incheiat prima jumatate a anului pandemiei cu un deficit bugetar de 45 de miliarde de lei, 4,17% din PIB. Asta inseamna ca au fost cheltuite cu 45 de miliarde de lei mai multe decat au fost incasate, iar locul gol, gaura, golul a fost si este acoperit/a prin imprumuturi.
Potrivit celor mai recente date publicate de Banca Nationala a Romaniei pe 14 iulie 2020, de la inceputul anului si pana in luna mai, datoria externa a tarii noastre a crescut cu 5,023 miliarde de euro.
Numai in luna mai a acestui an, prin Ministerul Finantelor Publice, statul roman a luat cu imprumut de pe pietele internationale 3,3 miliarde de euro, iar, luna trecuta, 3,3 miliarde de dolari (aceasta suma va fi inclusa in urmatoarea raportare a BNR) prin emisiuni de obligatiuni.
In afara de asta, cine are curiozitatea (si ar cam trebui sa o aiba!) poate vedea, din date cat se poate de oficiale, ca numai ziua de miercuri a fiecarei saptamani este... libera de indatorare. In rest, in fiecare zile de luni si joi, MFP (indiferent de cine a fost condus, in ultimii ani), vinde bancilor de la noi titluri de stat, operatiuni urmate, martea si vinerea, de licitatii suplimentare. Necesarul de finantare lunar (si el facut public) este, numai de pe piata interbancara interna, de peste 4 miliarde de lei in fiecare luna.
Asadar, ca si in cazul unei familii care nu-si acopera cheltuielile curente si trebuie sa imprumute bani, de unde sa majorezi ceva daca nu poti acoperi nici cheltuielile curente, mai ales unele cu totul exceptionale cauzate de raspandirea infectiei cu Covid 19?
Mecanismul bugetului tarii al carei cetatean esti ar trebui sa fie cunoscut de fiecare, mai ales ca este la fel de simplu de inteles precum… purtatea mastii si spalatul pe maini...