Piata crypto traverseaza de ceva luni o perioada nu tocmai buna, numeroase monede importante pierzandu-si din valoare. Nu este de mirare, astfel, ca au aparut si mai multi critici la adresa acestei piete. Pe aceasta lista se regaseste mai nou si miliardarul Mark Cuban, un investitor important in criptomonede. Cuban trage insa un semnal de alarma, avertizand ca o tactica veche de manipulare a pietei ar putea da peste cap piata crypto in viitorul mai mult sau mai putin indepartat.
“Cred ca urmatoarea implozie va fi cauzata de descoperirea si eliminarea tranzactiilor de tip “wash trades” de pe bursele centrale”, spune investitorul. Un “wash trade” apare atunci cand un trader cumpara si vinde acelasi activ financiar de mai multe ori pentru a genera un volum fals de tranzactii, cu scopul de a da impresia ca exista o cerere mare pentru activul respectiv. O asemenea cerere umflata in mod artificial poate induce in eroare alti traderi pentru a investi bani reali in activul respectiv.
Tinand cont de faptul ca o cerere mai mare duce, de regula, la preturi mai mari, un asemenea proces poate fi utilizat pe post de schema de tip “pump-and-dump”. Mai exact, atunci cand pretul ajunge la valoarea dorita, trader-ul incaseaza banii si ii lasa pe ceilalti investitori cu activul a carui valoare a scazut.
Tocmai din acest motiv, tranzactiile de tip “wash trade” au fost declarate ilegale pe pietele financiare traditionale din Statele Unite si nu numai timp de zeci de ani. Din pacate insa, o astfel de activitate se dovedeste a fi mult mai dificil de reprimat pe piata crypto. Pietele sunt mult mai diferite si descentralizate, motiv pentru care este mult mai greu sa stabilesti un numar exact pentru tranzactiile crypto de tip “wash trade”.
Potrivit unei analize Forbes privind 157 de burse crypto din intreaga lume, putin peste 50% dintre tranzactiile zilnice cu Bitcoin raportate sunt probabil false. Totusi, Cuban a recunoscut ca nu are date concrete pentru a isi sustine afirmatiile. Depistarea acestui fenomen numit “wash trading” nu este deloc o misiune usoara, identificarea manipularii pietei necesitand o tehnologie specializata si o expertiza tehnica, financiara si criptografica.
Este important insa de remarcat ca industria crypto a facut de-a lungul timpului eforturi pentru a combate aceasta problema, ceea ce o recunoaste si Cuban. Marea majoritate a burselor reglementate de pe piata crypto au echipe de conformitate si supraveghere mai mari chiar decat in finantele traditionale.
Citeste si: Angajatii romani au invatat sa isi ceara drepturile: pun mare pret echilibrul dintre viata personala si cea profesionala
Sursa foto: pexels.com
Ultimele NOUTATI
Secretele freelancingului de succes: cum poti sa faci bani online fara experienta anterioara
Premiile Comertului Online Romanesc acordate in cadrul editiei de 19 ani a Galei Premiilor eCommerce
Nu ai bani de chirie? Iata cum poti negocia cu proprietarul, desi ai contract deja semnat
4 mari greseli pe care le fac toti oamenii saraci cand vine vorba de bani – si cum sa le eviti!
Cum sa platesti cu 50% mai putin la intretinere in aceasta iarna. Furnizorii nu vor sa stii cum!
Partenerii nostri
Documente necesare pentru decontarea diurnei si a cheltuielilor de transport si cazare
Concediere pentru inaptitudine medicala - PROCEDURA explicata de specialisti
Ministrul Muncii: Reducerea deficitului de forta de munca este prioritara
Incasare in numerar PFA: este obligata sa achizitioneze casa de marcat?
[INFOGRAFIC] PFA in sistem real vs. PFA la norma de venit: ce taxe si impozite datoreaza in 2024
Reevaluarea imobilizarilor corporale: GHID complet de teorie si practica
Somajul tehnic, ca solutie pentru reducerea costurilor: ce trebuie sa stii
Adeverinta vechime in munca MODEL
Demisie dupa prima zi la locul de munca. "Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua respectiva?"
Te-ar putea interesa si
Nu ai bani de chirie? Iata cum poti negocia cu proprietarul, desi ai contract deja semnat
4 mari greseli pe care le fac toti oamenii saraci cand vine vorba de bani – si cum sa le eviti!