Premierul Lodovic Orban si ministrul Finantelor ureaza La multi ani Bancii Nationale a Romaniei
aniversare bnrinfiintare bnrflorin citu bnrmesaj citu bnrlege bnr
Legea pentru infiintarea Bancii Nationale a Romaniei a fost publicata la 17/29 aprilie 1880, in Monitorul Oficial nr. 90, asa ca institutia isi poate serba aniversarea si in functie de calendarul pe stil vechi si pe cel nou. Premierul Ludovic Orban si ministrul Finantelor au urat, astazi, viata lunga unei institutii a carei independenta au sustinut-o in permanenta.
"In acest context, ca, de altfel in orice alta perioada complicata, este nevoie de expertiza si profesionalismul Bancii Nationale. Va asigur de toata aprecierea cu privire la masurile pe care le-ati adoptat deja pentru a atenua efectele negative ale epidemiei de COVID-19 asupra populatiei si companiilor romanesti.
Actualul context economic national si international impune, insa, abordari prudente, responsabile pentru starea finantelor publice si echilibrelor economice. Romania trebuie sa foloseasca aceste momente pentru relansare, iar, in acest sens, Guvernul lucreaza acum la un pachet de masuri pentru redresare economica. Impreuna, institutiile statului pot gasi acele solutii care vor putea relansa economia in cel mai scurt timp.
Contez pe sprijinul Bancii Nationale a Romaniei si pe continuarea bunei colaborari intre institutiile noastre.
Urez domnului guvernator al BNR, Mugur Isarescu, conducerii executive, membrilor Consiliului de Administratie, specialistilor si tuturor angajatilor BNR sa mentina aceleasi standarde profesionale inalte care au facut din Banca Nationala una dintre cele mai respectabile institutii din tara noastra si i-au consolidat recunoasterea pe plan international", a transmis, intr-un mesaj premierul Ludovic Orban.
Banca Nationala a Romaniei a avut un rol central in primele decenii ale secolului trecut
La randul sau, ministrul Finantelor remarca faptul ca, acum 140 de ani, romanii sarbatoreau recenta independenta nationala, iar clasa politica a vremii, preocupata de modernizarea tarii, anticipa ca reforma societatii nu este posibila fara constructia unui sistem financiar-bancar, iar banii vor fi sangele care iriga sistemul economic.
Astfel, s-a nascut una dintre cele mai importante institutii nationale, care a sustinut timp de decenii crearea si consolidarea statului modern roman.
Banca Nationala a Romaniei a avut un rol central in primele decenii ale secolului trecut, cand, dincolo de initiativele de a dezvolta instrumente specifice de finantare a sectoarelor cu potential in Romania interbelica, a reprezentat principalul suport pentru finantarea cheltuielilor cauzate de cele doua conflagratii mondiale.
Dupa evul mediu intunecat pe care l-a reprezentat regimul comunist pentru bancile centrale, BNR si-a reluat in ultimele trei decenii in mod proactiv rolul de lider al sistemului financiar-bancar, militand totodata pentru masuri coerente la nivel guvernamental si pentru o coordonare optima a mixului de politici economice.
"Adresez felicitari si urari de bine Bancii Nationale a Romaniei la implinirea a 140 de ani si doresc ca aceasta sarbatoare sa fie un drum deschis spre noi realizari, cu speranta la o colaborare solida si eficienta si pe viitor.
Astazi, mai mult ca oricand, este nevoie de o coordonare a politicilor monetare si fiscal-bugetare pentru a trece cu bine peste un tip de criza mondiala cu care economiile contemporane nu s-au mai confruntat", a declarat ministrul Finantelor Publice, Florin Citu.
“Ministerul Finantelor Publice in calitate de principal initiator legislativ al actelor normative din domeniul financiar, a sustinut permanent independenta Bancii Centrale si mentinerea celor mai inalte standarde profesionale in sistemul bancar.
Astazi, 29 aprilie, Ministerul Finantelor Publice isi exprima atat bucuria, cat si onoarea de a fi alaturi de Banca Nationala a Romaniei la implinirea a 140 de ani de existenta.
La multi ani Bancii Nationale a Romaniei!” - se arata intr-un comunicat al ministerului.
Foto: Fotografie din data de 29 noiembrie 2019