Sarbatorile pascale se apropie cu pasi repezi, ceea ce reprezinta un motiv de bucurie pentru unii angajati. Unii nu se bucura decat de cateva zile libere cu aceasta ocazie, ci si de o prima din partea angajatorilor pentru care lucreaza. Sigur, bonusurile de Paste nu sunt chiar atat de populare precum sunt cele de Craciun, insa exista patroni care isi doresc sa vina in sprijinul angajatilor cu un stimulent financiar.
Traim vremuri dificile din punct de vedere economic, cresterea preturilor din ultimii ani aducandu-i pe multi romani intr-o situatie destul de delicata. Astfel, orice bonus financiar se dovedeste a fi de mare ajutor pentru multi. Mai ales ca unele prime pot fi acordate fara a incarca fiscal angajatorul in niciun fel.
Potrivit legislatiei in vigoare la acest moment, cadoul in numerar de 300 de lei este asimilat veniturilor din salarii si nu este inclus in baza de calcul a impozitului pe veniturile din salarii si contributii sociale obligatorii.
De asemenea, potrivit Art. 76, alin. (4) din Codul Fiscal, printre veniturile care nu sunt impozabile se numara “ajutoarele de inmormantare, ajutoarele pentru bolile grave si incurabile, ajutoarele pentru dispozitive medicale, ajutoarele pentru nastere/adoptie, ajutoarele pentru pierderi produse in gospodariile proprii ca urmare a calamitatilor naturale, veniturile reprezentand cadouri in bani si/sau in natura, inclusiv tichete cadou, oferite salariatilor, precum si cele oferite pentru copiii minori ai acestora, contravaloarea transportului la si de la locul de munca al salariatului, contravaloarea serviciilor turistice si/sau de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului, pentru salariatii proprii si membrii de familie ai acestora, acordate de angajator pentru salariatii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevazut in contractul de munca sau in regulamentul intern”.
Este important insa de mentionat inca o data bonusurile acordate in bani sau in natura de catre angajatori nu sunt impozabile in masura in care valoarea acestora pentru fiecare persoana in parte nu depaseste pragul de 300 de lei. Angajatorii pot oferi astfel de bonusuri cu urmatoarele ocazii:
a) cadouri oferite angajatilor, precum si cele oferite pentru copiii minori ai acestora, cu ocazia Pastelui, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase;
b) cadouri oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie;
c) cadouri oferite angajatilor in beneficiul copiilor minori ai acestora cu ocazia zilei de 1 iunie.
Citeste si: Meseria din Romania platita mai bine decat studiile superioare: aici se fac cei mai multi bani, cu doar 12 clase
Sursa foto: manager.ro
Ultimele NOUTATI
Romania, pe ultimul loc in UE la utilizarea AI in business: un semnal serios pentru management
Cele mai mici vs cele mai mari salarii din tara. Unde muncesc romanii pe mii de euro net si unde primesc doar 3.000!
Piata imobiliara, resuscitata de cei cu bani! Creste puternic numarul romanilor care solicita autorizatii de construire
Ce supozitoare sunt bune pentru hemoroizi: solutii pentru reducerea inflamatiei si durerii
Partenerii nostri
Evolutia conceptului de brand de angajator - diferente si alte tipuri de branding
[MODEL] Instalator ventilare si aer conditionat - cod COR 712606
Vouchere de vacanta 2025: conditii acordare si tratament fiscal
Actul constitutiv in Romania: Cum se redacteaza si se depune corect
Ghidul alegatorului pentru Alegerile Prezidentiale 2025: ce trebuie sa stii
Testamentul in Romania: ce este, cine il poate face si ce contine