Pulsul sectorului bancar: BNR a redus dobanda pe politica monetara si rata dobanzii pentru facilitatea de depozit

Pulsul sectorului bancar: BNR a redus dobanda pe politica monetara si rata dobanzii pentru facilitatea de depozit
Pulsul sectorului bancar: BNR a redus dobanda pe politica monetara si rata dobanzii pentru facilitatea de depozit
de Magda Florea la 05 Aug. 2020
bnrdobanzicreditetitluri de statpreviziuni economiceinflatiecurs valutar

Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei a luat miercuri decizia de a reduce rata dobanzii de politica monetara la nivelul de 1,50 la suta pe an de la 1,75 la suta pe an incepand cu data de 6 august. 
 

 
De asemenea, in cadrul intrunirii de la varful BNR s-au luat si alte decizii, dupa cum urmeaza:
 
  • reducerea ratei dobanzii pentru facilitatea de depozit la 1,00 la suta pe an, de la 1,25 la suta pe an si a ratei dobanzii aferente facilitatii de creditare (Lombard) la 2,00 la suta pe an de la 2,25 la suta pe an;
 
  • pastrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei si in valuta ale institutiilor de credit;
 
  • continuarea efectuarii de operatiuni repo si a cumpararii de titluri de stat in lei de pe piata secundara.

BNR a transmis ca ''economia globala si cea europeana au inceput sa se redreseze in luna mai, pe fondul retragerii treptate a restrictiilor de mobilitate fizica, ramanand insa la niveluri mult inferioare celor prevalente anterior raspandirii infectiei cu coronavirus''. 
 
Totodata, ''dinamica recuperarii lor ramane incerta pe termen scurt, fiind dependenta de evolutia pandemiei si a masurilor asociate, dar si sustinuta de masurile fiscale implementate de autoritati, precum si de caracterul acomodativ al politicilor monetare ale bancilor centrale din economiile avansate si cele emergente, incluzand BCE si bancile centrale din regiune''.

Citeste si: Florin Citu: Romania va raporta o contractie economica in trimestrul doi, dar nu va exista recesiune tehnica in 2020

Pandemia a avut un impact sever asupra Romaniei

 
Pe plan intern, datele si informatiile aparute dupa sedinta de politica monetara a CA al BNR de la finele lunii mai au evidentiat un impact sever al pandemiei de coronavirus, mai ales in aprilie, dar si efectele economice si financiare ale inceperii relaxarii graduale in luna mai a masurilor restrictive, au transmis reprezentantii BNR.
 
''Cresterea economica a decelerat considerabil in trimestrul I 2020, la 2,4 la suta, de la 4,3 la suta in trimestrul anterior, dar dinamica sa trimestriala a ramas in teritoriul pozitiv, la 0,3 la suta. Totodata, deficitul balantei comerciale si-a accelerat semnificativ cresterea in acest interval, pe fondul scaderii pronuntate a exporturilor de bunuri si servicii, iar acoperirea deficitului de cont curent cu investitii straine directe si transferuri de capital si-a accentuat deteriorarea'', mai spun acestia.
 

Previziunile economice negative se adeveresc

 
Cele mai recente evolutii ale indicatorilor cu frecventa ridicata sugereaza o contractie severa a economiei in trimestrul II, in linie cu previziunile, in conditiile unui declin puternic inregistrat in aprilie - luna marcata integral de restrictiile impuse pentru limitarea extinderii pandemiei -, care incepe insa sa fie recuperat din luna mai, odata cu inlocuirea starii de urgenta cu cea de alerta. 
 
Astfel, vanzarile cu amanuntul si cele auto-moto si-au atenuat considerabil in mai declinul deosebit de amplu in termeni anuali consemnat in aprilie, in timp ce volumul lucrarilor de constructii a continuat sa creasca intr-un ritm alert in primele doua luni ale trimestrului II, desi sensibil incetinit in raport cu trimestrul anterior. 
 
Revenirea serviciilor prestate populatiei a fost insa mult mai modesta in mai, dupa caderea masiva suferita in aprilie, iar dinamica anuala a productiei industriale si cea a comenzilor noi din industria prelucratoare au ramas adanc in teritoriul negativ, desi au urcat vizibil fata de aprilie, in timp ce investitiile straine directe nete au inregistrat o noua scadere ampla in termeni anuali pe ansamblul intervalului. In acelasi timp, cresterea deficitului comercial s-a temperat doar usor.
 

''Conditiile de pe piata financiara au continuat sa se amelioreze''

 
Conditiile de pe piata financiara au continuat sa se amelioreze, pe fondul noilor decizii de politica monetara adoptate la finele lunii mai. 
 
Principalele cotatii ale pietei monetare interbancare si-au consolidat scaderea si apoi nivelurile mai joase astfel atinse, iar randamentele titlurilor de stat si-au prelungit miscarea descrescatoare, in conditiile volumului semnificativ de lichiditate furnizat de BNR prin intermediul operatiunilor repo efectuate pe baze bilaterale si prin cumpararea de titluri de stat in lei de pe piata secundara, in contextul unui deficit considerabil de lichiditate pe piata monetara; media zilnica a stocului operatiunilor repo s-a situat in intervalul iunie-iulie la 4,8 mld. lei, iar volumul titlurilor de stat cumparate de banca centrala a ajuns la finele lunii iulie la o cifra similara, de aproape 4,8 mld. lei. 
 
La randul ei, rata medie a dobanzii la creditele noi a avut o tendinta evidenta de scadere in trimestrul II, in timp ce rata medie a dobanzii la depozitele noi la termen s-a diminuat doar usor, ecartul dintre ele reducandu-se consistent.
 

Cursul euro-leu, ''cvasi stabil''

 
Totodata, cursul de schimb leu/euro a ramas cvasi stabil, manifestand in iulie chiar o tendinta usoara de scadere, in sincron cu miscarile din regiune, in contextul optimismului generat de planul major de relansare economica agreat la nivelul UE.
 
Cresterea creditului acordat sectorului privat si-a temperat considerabil decelerarea in iunie – ajungand la 4,1 la suta, de la 4,5 la suta in mai - exclusiv pe seama componentei in lei, sustinuta inclusiv de programul IMM Invest Romania. Ponderea in total a creditelor in lei a urcat la 67,8 la suta, reprezentand recordul perioadei post-mai 1996.

Raportul BNR privind inflatia: Rata anuala a inflatiei este asteptata sa urce usor si in luna iulie

 
In sedinta de astazi, Consiliul de administratie al BNR a analizat si aprobat Raportul asupra inflatiei, editia august 2020, document ce incorporeaza cele mai recente date si informatii disponibile.
 
Noul scenariu reconfirma traiectoria anticipata a ratei anuale a inflatiei evidentiata in precedenta prognoza, in conditiile revizuirii ei usoare in sens descendent, pe orizontul scurt de timp. Astfel, rata anuala a inflatiei este asteptata sa urce usor si in luna iulie, iar apoi sa ramana relativ stabila in jumatatea superioara a intervalului tintei pana la finele anului curent, pentru ca ulterior sa coboare si sa fluctueze moderat in jurul punctului central al tintei, pe fondul manifestarii cu un decalaj de timp a efectelor dezinflationiste ale deficitului de cerere agregata; acesta este anticipat sa se deschida consistent in trimestrul II 2020, dar sa se restranga apoi progresiv si ceva mai alert decat in prognoza anterioara.

Incertitudini globale legate de economie, in contextul pandemiei

 
Incertitudinile asociate noilor previziuni macroeconomice continua sa fie extrem de ridicate in actualul context, inducand riscuri in dublu sens la adresa perspectivei inflatiei pe orizontul proiectiei. Sursa lor majora ramane, cel putin pe termen scurt, pandemia de coronavirus - care s-a reintensificat recent -, si masurile restrictive asociate, ce conditioneaza viteza si traiectoria redresarii economiei, chiar si in contextul sustinerii oferite de programele de sprijin guvernamental si de masurile de politica monetara ale BNR.
 
Incertitudini majore continua sa fie asociate conduitei politicii fiscale si a celei de venituri, data fiind posibila crestere mai accentuata a cheltuielilor bugetare in acest an, inclusiv ca efect al majorarii transferurilor sociale, in contextul anului electoral - cu repercusiuni si asupra pozitiei externe a economiei.
 
 In acelasi timp, consolidarea fiscala probabil initiata ulterior ar putea fi contrabalansata partial ca impact economic de fondurile europene alocate Romaniei prin pachetul de redresare economica si prin bugetul multianual agreate recent la nivelul UE.
 
Incertitudini si riscuri semnificative decurg de asemenea din mediul extern, in conditiile unor semnale ceva mai favorabile privind evolutia recenta a economiilor europene, dar si ale reacutizarii pandemiei in ultima luna, cu potential impact asupra ritmului redresarii activitatii economice si a comertului international.

''In sedinta de astazi, pe baza evaluarilor si a datelor disponibile in acest moment, dar si in conditiile incertitudinilor extrem de ridicate, Consiliul de administratie al BNR a hotarat reducerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 1,50 la suta pe an, de la 1,75 la suta pe an, incepand cu data de 6 august 2020; totodata, a decis reducerea la 1,00 la suta pe an, de la 1,25 la suta pe an, a ratei dobanzii pentru facilitatea de depozit, si la 2,00 la suta pe an, de la 2,25 la suta pe an, a ratei dobanzii aferente facilitatii de creditare (Lombard). De asemenea, Consiliul de administratie al BNR a decis pastrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei si in valuta ale institutiilor de credit. In conditiile unui deficit de lichiditate pe piata monetara, Consiliul de administratie al BNR a hotarat continuarea efectuarii de operatiuni repo si a cumpararii de titluri de stat in lei de pe piata secundara.
 
Consiliul de administratie al BNR considera ca, in conditiile decalajelor de transmitere a impulsurilor scaderilor ratei dobanzii de politica monetara, o asemenea calibrare a conduitei politicii monetare este de natura sa sustina redresarea activitatii economice pe orizontul prognozei, in vederea aducerii si consolidarii pe termen mediu a ratei anuale a inflatiei in linie cu tinta de inflatie de 2,5 la suta ±1 punct procentual, in conditii de protejare a stabilitatii financiare'', au mai transmis reprezentantii BNR.

Documentul poate fi consultat, in integralitate, AICI

Citeste si: OFICIAL: Scoala incepe pe 14 septembrie. Scoala online va fi doar in localitatile cu focare COVID-19

Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

CJUE: Infiintarea Sectiei Speciale incalca normele Uniunii Europene
Extern

CJUE: Infiintarea Sectiei Speciale incalca normele Uniunii Europene

Potrivit avocatului general Bobek, numirea interimara a sefului Inspectiei Judiciare si normele nationale privind infiintarea unei sectii de parchet specifice cu competenta exclusiva pentru...
today23 Sep. 2020
Studiu japonez: Vizierele NU protejeaza impotriva COVID-19. Expert: Nu inlocuiti mastile faciale cu viziere
Sanatate

Studiu japonez: Vizierele NU protejeaza impotriva COVID-19. Expert: Nu inlocuiti mastile faciale cu viziere

O  simulare realizata de Fugaku, cel mai rapid supercomputer din lume, arata ca vizierele, acele ecrane din plastic care acopera fata, sunt aproape total ineficiente impotriva infectarii cu noul...
today23 Sep. 2020
7 modele de contracte si formulare - actualizate conform GDPR 2020
Newsletter zilnic GRATUIT
Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Manager.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Adauga comentariu

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

LISTA SCOLILOR din Bucuresti INCHISE in perioada 25-29 septembrie
Ultimele stiri economice

LISTA SCOLILOR din Bucuresti INCHISE in perioada 25-29 septembrie

today23 Sep. 2020
Toti calatorii care vor intra in Romania ar putea fi testati pentru COVID-19 pe cheltuiala lor
Ultimele stiri economice

Toti calatorii care vor intra in Romania ar putea fi testati pentru COVID-19 pe cheltuiala lor

today23 Sep. 2020
Euro trece si de 4,86 de lei si atinge un nou maxim fata de moneda nationala
Financiar-Bancar

Euro trece si de 4,86 de lei si atinge un nou maxim fata de moneda nationala

today23 Sep. 2020
Romania atinge un nou varf de infectari zilnice: 1.767. Totalul ajunge la 116.415 dintre care 4.550 de decese
Ultimele stiri economice

Romania atinge un nou varf de infectari zilnice: 1.767. Totalul ajunge la 116.415 dintre care 4.550 de decese

today23 Sep. 2020
Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.
Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"7 modele de contracte si formulare - actualizate conform GDPR 2020"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x