Ratele la banca intra la apa: tuturor datornicilor le e greu, dar nu tuturor la fel
rate la bancacredit bancarimprumuturidobanziirccrobor
Orice roman care are de rambursat catre o banca un imprumut cu dobanda variabila resimte in aceasta perioada povara apasatoare a dobanzilor piperate. Din fericire, pentru unii situatia pare sa se simplifice, in timp ce pentru alti debitori greul de-abia acum incepe.
Daca dobanda ta inca e influentata de ROBOR, deci ai in derulare un credit contractat inainte de luna mai a anului 2019 si intre timp nu ai solicitat inlocuirea cu IRCC ( care este ireversibila), te poti numi unul dintre norocosii zilei.
Indicele ROBOR la 3 luni, in functie de care se calculeaza costul creditelor de consum in lei cu dobanda variabila, a scazut luni la 6,85% pe an, de la 6,87%, nivelul din sedinta precedenta - dupa cum indica cele mai recente date publicate de Banca Nationala a Romaniei.
In aceeasi ordine de idei, avem scaderi di la ROBOR la 6, respectiv 12 luni. ROBOR la 6 luni folosit si el in calculul dobanzilor la creditele ipotecare in lei cu dobanda variabila, a coborat la 7,19%, de la 7,20%. In cele din urma, mai transmite BNR, ROBOR la 12 luni a scazut la 7,56% de la 7,58%.
Scad ratele influentate de ROBOR, dar se vor scumpi cele in functie de IRCC
Mai putin norocos esti daca te-ai imprumutat dupa luna mai a anului 2019, moment in care ROBOR a fost inlocuit cu IRCC sau daca ai solicitat bancii in ultima perioada sa-ti schimbe indicele. Ei bine, situatia IRCC-ului este mult mai complicata si se va complica si mai mult in perioada urmatoare. In momentul de fata, indicele este 5,71% pe an, fata de 4,06%. Conform unor previziuni economice,
IRCC se va scumpi din nou de la 1 aprilie, ceea ce inseamjna ca, in timp ce pentru romanii cu ROBOR ratele la banci se vor ieftini, pentru cei influentati de IRCC viata devine din ce in ce mai scumpa.
„IRCC-ul este de fapt un ROBOR pe termen scurt cu o intarziere de 6 luni. Va fi probabil la varf la urmatoarea scadenta care incepe pe 1 aprilie, va fi undeva la 6,02, asta nu inseamna ca vor cobori dobanzile rapid la 1% asa cum a fost acum 3 ani. E imposibil, nu ca nu ne dori'', a declarat purtatorul de cuvant al BNR, Dan Suciu la
Europa FM.
Aproximativ jumatate de milion de romani vor fi nevoiti sa scoata mai multi bani din buzunar, de la 1 aprilie, pentru a-si achita ratele la banci! Cel mai grav lucru este ca, in perioada in care ROBOR sarise de pragul de 8%, multi romani au luat cu asalt bancile, cerand schimbarea indicelui. Din pacate pentru ei, modificarea este ireversibila.
Situatia romanilor cu rate influentate de ROBOR este deja critica, comparativ cu anul trecut. Ca referinta, la un credit in valoare de 250.000 de lei, contractat pe o perioada de 25 de ani, debitorul achita in ianuarie 2022 o rata lunara de 1413 lei, care a urcat in ianuarie 2023 la 2134 lei.
Foto: manager.ro