Ratele la banci nu mai pot fi platite, unii romani se gandesc sa-si vanda casele
rate la bancicriza dobanzilor
Desi dobanzile bancare au inceput sa se stabilizeze, acestea au ramas la un nivel piperat, de cateva ori mai mare decat cel inregistrat in zorii lui 2022. In aceste conditii, tot mai multi romani cedeaza in fata costurilor mari ale ratelor lunare si cauta solutii disperate sa scape de datoriile catre banci.
De la o luna la alta, romanii au sperat in 2023 ca situatia se va linisti si ratele la banci vor reveni la nivelul de dinaintea izbucnirii
crizei dobanzilor. Din nefericire pentru ei, acest lucru se va lasa asteptat, numerosi analisti precizand clar faptul ca era banilor ieftini s-a terminat si ca pentru mult timp de acum incolo trebuie sa ne obisnuim cu dobanzile mari, tendinta valabila de altfel si in zona euro, nu doar pe piata noastra monetara.
Cea mai mare vina pentru o astfel de situatie o poarta inflatia si evolutia ei agresiva, care forteaza bancherii centrali sa tina sus dobanzile de referinta si sa isi mentina conditiile mai dure pe piata monetara in general. Vedem ca, de curand, Banca Centrala Europeana a majorat dobanda-cheie pentru a 10-a oara la rand, in timp ce BNR ul nostru o mentine la un piperat nivel de 7%.
"Prognoza actualizata reconfirma perspectiva continuarii scaderii ratei anuale a inflatiei in urmatorii doi ani, pe o traiectorie ceva mai ridicata decat cea previzionata anterior doar pe segmentul de mijloc al orizontului prognozei. Potrivit acesteia, rata anuala a inflatiei va cobori la nivelul de o cifra in debutul trimestrului III 2023 si in proximitatea intervalului tintei la finele orizontului proiectiei.
Descresterea va fi antrenata pe mai departe de factorii pe partea ofertei, in principal de efecte de baza dezinflationiste si de corectii descendente ale cotatiilor unor marfuri, carora li se alatura influentele asteptate sa vina din continuarea restrangerii excedentului de cerere agregata, mai lenta totusi decat in proiectia precedenta.
Actuala perspectiva a inflatiei este marcata de incertitudini crescute, avand ca principale surse pe termen scurt plafonarea temporara a adaosului comercial la produse alimentare de baza, dar mai cu seama masurile fiscale ce se prefigureaza a fi implementate in vederea maririi veniturilor bugetare.
Incertitudinile si riscurile majore decurg insa din conduita viitoare a politicii fiscale si de venituri, date fiind caracteristicile executiei bugetare din primele sase luni ale anului si majorarile salariale recente din sectorul public, dar si pachetul de masuri fiscal-bugetare ce va fi probabil adoptat in scopul continuarii consolidarii bugetare, a carui configuratie finala este deocamdata necunoscuta.
In acelasi timp, incertitudini si riscuri insemnate la adresa perspectivei activitatii economice, implicit a evolutiei pe termen mediu a inflatiei, continua sa genereze razboiul din Ucraina si sanctiunile asociate, iar absorbtia fondurilor europene, in principal a celor aferente programului Next Generation EU, este conditionata de indeplinirea unor tinte si jaloane stricte. Ea este insa esentiala pentru realizarea reformelor structurale necesare, inclusiv a tranzitiei energetice, dar si pentru contrabalansarea, cel putin partiala, a impactului contractionist al socurilor pe partea ofertei, amplificat de inasprirea conditiilor economice si financiare pe plan international", a transmis BNR in cea mai recenta analiza pe piata monetara.
In aceste conditii, nu putem spera in mod realist ca ratele la banci se vor ieftini. Problema este ca multi romani nu mai fac fata platii creditelor.
De exemplu, o persoana se plange pe grupul de Facebook "Viata si banii" cu privire la situatia disperata in care a ajuns:
Semnal de alarma tras de un roman dator la banci: "Am ajuns la imposibilitatea de a mai plati creditele"
„Salutare! Oare ce ma sfatuiti sa fac, am ajuns la imposibilitatea de a mai plati creditele. Mai am de platit vreo 20.000 de euro cu rata de 2.950 ron la BRD care in 2025 se termina, si alta 850 Credius pana in 2026, ambele de nevoi personale! Oare ar fi rentabil sa vand apartamentul cu doua camere care il am neipotecat si sa cumpar unul cu trei camere cu credit imobiliar pe 20 sau 25 ani!? Nu stiu ce sa fac, e foarte greu avem si doi copii mici. Nu pot rezista asa pana la capat sa le ducem, abia traim de la o luna la alta! Chiar astept sfaturi utile daca v-ati confruntat cu asa ceva!”, a scris anonimul.
„Mie mi se pare halucinanta postarea si nu cred ca e pe bune, sincer...”, a comentat cineva.
„Romanul cand e la necaz se baga intr-unul si mai mare!”, a mai reactionat o alta persoana.
Omul nostru a primit si cateva sfaturi, desi contradictorii. Unii membri ai grupului ii recomanda ferm sa nu vanda apartamentul, in timp ce altii ii spun ca ar fi o idee buna sau il indeamna sa faca o refinantare avantajoasa.
Foto: freepik.com