Record minim pentru ROBOR: vestea zilei pentru milioane de romani datori la banci
credit ipotecardobanzi creditecredite bancarerate la bancaroborircc
Dupa luni buni de scumpiri agresive, indicele ROBOR (luat in calcul inca pentru creditele mai vechi de luna mai a anului 2019), a atins pragul minim al ultimelor patru luni si jumatate.
Debitorii bancilor din Romania au un moment de respiro, chiar in prag de Sfintele Sarbatori de iarna.
ROBOR la trei luni - indicele in functie de care se calculeaza costul creditelor de consum in lei cu dobanda variabila - a atins cea mai mica valoare din 26 iulie si pana acum. Luni, acesta a scazut pana la 7,66%, de la 7,70%, cat era anterior. Amintim ca, in zorii anului curent, ROBOR la trei luni era de doar 3,02% pe an, iar varful l-a atins in august, cand a sarit de pragul de 8%.
A scazut si ROBOR la sase luni - indicele utilizat in calculul dobanzilor la creditele ipotecare in lei cu dobanda variabila. Luni, acesta a ajuns la 7,88%, de la 7,91%! Totusi, fata de nivemul de la inceputul anului ( 3,14%), ROBOR la sase luni ramane foarte piperat.
IRCC (indicele care a inlocuit ROBOR si se aplica automat pentru creditele noi, contractate dupa luna mai 2019), are acum valoarea de 4,06%, fiind calculat ca medie aritmetica a ratelor de dobanda zilnice ale tranzactiilor interbancare din trimestrul al doilea din anul curent, in urcare fata de cel publicat in urma cu trei luni, de 2,65%. Specialistii estimeaza ca, in 2023, IRCC ar urma sa inregistreze o crestere puternica, iar acest lucru va duce la scumpiri ale ratelor lunare pentru romanii cu credite noi, dar si pentru cei ce au optat pentru schimbarea ROBOR cu IRCC, schimbare care este ireversibila!
In fata ratelor tot mai scumpe, romanii au luat masuri
Multi dintre debitori au optat pentru schimbarea ROBOR cu IRCC si au castigat cateva luni bune in care ratele li s-au diminuat simtitor, daca au facut aceasta schimbare in vara, de exemplu, cand ROBOR sarise de 8%, iar IRCC era sub 3%.
Alti debitori au optat pentru dobanda fixa, in detrimentul celei variabile - masura fiind salutata de cei mai multi dintre analistii economici, care indeamna datornicii sa apeleze la aceasta solutie, ca fiind cea mai sanatoasa!
Conform unei analize Dreptul la Banking,
"aproximativ 26.177 de debitori persoane fizice au optat pentru schimbarea indicelui ROBOR cu IRCC din contractele de credit in primele opt luni ale anului, in cadrul bancilor la care au contractat initial imprumutul ... Alti 1.421 de debitori persoane fizice au solicitat schimbarea indicelui ROBOR cu dobanda fixa in contract in perioada primelor opt luni ale anului 2022, tot la institutia de credit la care detineau initial imprumutul. In primele opt luni ale anului curent, un numar de 54.024 de clienti persoane fizice au optat pentru refinantarea creditului la alta banca".
Foto: freepik.com