Romania a atras 3,3 miliarde de dolari americani de pe pietele externe. Banii vor fi folositi pentru acoperirea nevoilor de finantare in crestere
imprumuturi romaniaimprumuturi dolariimprumuturi mfpdatorie externa romania
Ministerul Finantelor Publice a anuntat, astazi, ca emisiunea de obligatiuni pe care a lansat-o in data de 7 iulie 2020 s-a bucurat de un interes deosebit din partea investitorilor, Romania revenind pe piata imprumuturilor denominate in dolari americani pentru prima oara din 2018.
Potrivit MFP, tranzactia a reconfirmat pozitia Romaniei de emitent suveran sofisticat pe pietele externe de capital.
Printre punctele de interes ale emisiunii se numara prima tranzactie de denominata in dolari americani realizata de Romania in 2020, cu o transa dubla, 10 ani in suma de 1,3 miliarde de dolari si 30 ani in suma de doua miliarde de dolari, dupa cele doua tranzactii realizate in prima jumatate a anului care au fost denominate in euro.
Aceasta este prima tranzactie in dolari realizata de Romania dupa 2 ani de absenta de pe aceasta piata, fiind cel mai mare volum atras de pe pietele externe de capital in dolari americani.
Emisiunea s-a bucurat de o reducere consistenta a costului fata de nivelul initial lansat in piata, de 25 de puncte de baza si de o valoare a cupoanelor de plata (3% pentru 10 ani lung si 4% pentru 30 ani lung), net inferioara cupoanelor aferente tranzactiilor in dolari efectuate in 2018 (cupon de 5,125% pentru 30 ani), 2014 (cupon de 4,875% pentru 10 ani si 6,125% pentru 30 ani), 2013 (cupon de 4,375% pentru 10 ani) si 2012 (cupon de 6,750% pentru 10 ani).
Emisiunea s-a bucurat de o cerere foarte mare din partea investitorilor inainte de stabilirea costului final (cu ordine de peste 8 miliarde de dolari), dar si la inchiderea tranzactiei cand nivelul cererii s-a mentinut la un nivel record, de 7,4 miliarde de dolari.
"Succesul recentei tranzactii denota interesul investitorilor in titlurile emise de Romania in dolari americani, precum si increderea acestora in capacitatea de raspuns a tarii noastre in fata crizei generate de pandemia COVID-19, si in planul de relansare economica pe termen mediu al actualului Guvern.
Imprumutul va fi utilizat pentru acoperirea nevoilor de finantare in crestere, rezultate din deficitul bugetar si volumul refinantarii datoriei publice", a declarat Florin-Vasile Citu, ministrul Finantelor Publice.
Valoarea totala a emisiunii este de 3,3 miliarde de dolari, cu o subscriere finala de 7,4 miliarde, prin participarea unui numar de peste 400 de investitori. Fondurile aferente acestei tranzactii au fost incasate marti, 14 iulie 2020.
Emisiunea a fost realizata in doua transe, din care 1,3 miliarde de dolari cu maturitatea de 10 ani lung, cu un randament de 3,045% si o rata de dobanda de 3% pe an si doua miliarde de dolari cu maturitatea de 30 ani lung, cu un randament de 4% si o rata de dobanda de 4% pe an.
Fata de valorile lansate initial in piata cele doua transe, de 265 puncte de baza peste cotatia de referinta Mid-Swap pentru maturitatea de 10 ani lung si randamentul de 4,25% pentru maturitatea de 30 ani lung, costurile au fost reduse cu 25 puncte de baza, obtinandu-se in final prime de emisiune de 5 puncte de baza pentru maturitatea de 10 ani lung, respectiv 3 puncte de baza pentru maturitatea de 30 ani lung.
Baza investitionala a tranzactiei a fost diversificata atat din punct de vedere geografic,cat si din punct de vedere al tipurilor de investitori.
In privinta tipurilor de investitori, in ambele transe, se poate observa preponderenta investitorilor de tipul real money, respectiv fonduri de active administrate privat si banci comerciale.
De asemenea, este de remarcat o crestere a participarii investitorilor din Asia (11% in cazul transei de 30 ani lung) si a participarii in proportie de peste 65% a marilor investitori activi pe pietele internationale de capital din SUA si Marea Britanie pentru ambele transe.
In ceea ce priveste distributia geografica a investitorilor, pentru maturitatea de 10 ani lung (cu scadenta la 14 februarie 2031), aceasta a fost urmatoarea: Marea Britanie 39%, SUA 27%, Romania 10%, restul CEE 2%, Germania 4%, Austria/Elvetia 4%, Benelux 3%, tarile nordice 2%, sudul Europei 2%, Franta 1%, Asia 3% , restul lumii 3%.
Pentru maturitatea de 30 ani lung (cu scadenta la 14 februarie 2051), distributia geografica a investitorilor a fost urmatoarea: SUA 37%, Marea Britanie 29%, Romania 3%, restul CEE 1%, Germania 4%, Austria/Elvetia 6%, Benelux 4%, tarile nordice 1%, sudul Europei 2%, Asia 11% , restul lumii 2%.
Distributia pe categorii de investitori pentru maturitatea de 10 ani lung a fost preponderent catre fonduri de active administrate privat, respectiv 68%; 10% catre banci comerciale si private, 14% catre fonduri de pensii si companii de asigurari si 6% catre fonduri de investitii.
Pentru maturitatea de 30 ani lung, distributia in functie de tipul investitorilor a fost urmatoarea: fonduri de active administrate privat 67%, banci comerciale si private 3%, fonduri de pensii si companii de asigurari 19% si fonduri de investitii 9%.
Tranzactia a fost intermediata de Citigroup Global Markets Limited, Erste Group Bank AG, HSBC Bank plc, ING Bank N.V., J.P. Morgan Securities plc si Raiffeisen Bank International AG.