Romania sustine obiectivele Mecanismului de Relansare si Rezilienta si insista pe debirocratizare
pozitie romania ecofindebirocratizare uemecanism relansare economicamecanism rezilienta
Mecanismul de Redresare si Rezilienta (Recovery and Resilience Facility) a fost principalul punct de interes pe agenda reuniunii Consiliului pentru Afaceri Economice si Financiare (ECOFIN), care a avut loc pe 6 octombrie, in format de videoconferinta.
Ministrul Finantelor Publice, Florin Citu, a declarat ca Romania sustine finantarea substantiala a obiectivelor ecologice si digitale in Mecanismul de Relansare si Rezilienta, dar reaminteste ca statele membre au particularitati nationale, etape de dezvoltare si nevoi diferite.
"Din acest motiv, si tintele in domeniul climatic si digital trebuie sa fie diferite, adaptate nevoilor de convergenta", a declarat Citu.
El a reiterat ideea operationalizarii instrumentului de redresare intr-un mod cat mai rapid si cat mai flexibil.
"Trebuie sa asiguram un proces rapid de aprobare a platilor si reguli simple pentru elaborarea tuturor documentelor legate de Mecanismul de Redresare si Rezilienta.
Cred ca acesta este momentul potrivit in care sa punem in aplicare reformele pentru reducerea birocratiei, atat la nivel national, cat si la nivelul UE. Si de ce nu am incepe cu Mecanismul de Redresare?", a intrebat retoric ministrul Citu.
Textul prezentat de Presedintia germana a fost sustinut de majoritatea statelor membre si constituie baza negocierilor cu Parlamentul European.
Ministrii de finante au discutat si despre viitorul Semestrului European in contextul planurilor de relansare economica.
In acest context, Florin Citu considera ca "orientarile elaborate de Comisia Europeana par sa complice procesul legat de elaborarea planurilor nationale de redresare si rezilienta.
Sustinem flexibilitatea etapelor Semestrului European, pe durata operationalizarii Mecanismului de redresare si rezilienta si a elaborarii planurilor nationale de redresare si rezilienta, pentru a evita suprapunerile si pentru a usura sarcina birocratica a statelor membre".
Planul de actiune pentru finalizarea Uniunii Pietelor de Capital, pachetul legislativ privind digitalizarea sectorului financiar (care include si propuneri legislative privind piata cripto-activelor) si pregatirea reuniunii virtuale a ministrilor de finante si guvernatorilor bancilor centrale din G20 si a reuniunii anuale FMI, din perioada 12-16 octombrie 2020, au completat agenda reuniunii ECOFIN.