In ciuda situatiei dificile pe care o traversam din punct de vedere economic, numarul romanilor care doresc sa se imprumute de la banci este in continuare extrem de ridicat. Intr-adevar, pentru multi oameni aflati in situatii vulnerabile, solutia unui imprumut poate fi o idee buna pe termen scurt. In cele mai multe cazuri insa, accesarea unui credit se dovedeste a fi o idee cat se poate de proasta pe termen lung.
Crizele financiare din ultimul deceniu s-au transformat in lectii financiare pentru multi dintre noi, multi incepand sa economisim mai mult si sa facem schimbari comportamentului financiar. De asemenea, multi oameni au inceput sa isi faca asigurari asociate creditelor si s-au obisnuit sa spuna nu cumparaturilor de impuls. Din pacate insa, multi nu au invatat nimic din aceste lectii si continua sa se imprumute mai mult decat ar putea plati. Altii fac greseli pe carfe le-au mai facut si in trecut. Spre exemplu, solicita credite in valuta, in timp ce ei isi castiga banii in lei.
„Intrebarile consumatorilor sunt in general legate de cat de mult pot sa se imprumute si de ce nu se pot imprumuta mai mult. Inca suntem in aceasta etapa, nu am reusit sa o depasim. Aici ne ajuta si reglementarile Bancii Nationale care a pus limite. Consumatorii ne intreaba si de ce nu se pot imprumuta in valuta la un nivel suficient de mare, comparabil cu un imprumut pe care l-ar lua in lei, desi in acest domeniu exista experientele trecute pe care Romania le-a avut cu imprumuturile in valuta. Cu toate acestea, odata cu angajamentul pe care clientul il face strict legat de contractul de imprumut, am vazut tot mai multa constientizare fata de produsele accesorii, cum sunt asigurarile”, a spus Oana Ilas, director general adjunct al Bancii Transilvania intr-un podcast de educatie financiara organizat de CSALB.
Pe aceeasi idee continua intr-un alt podcast si Flavia Popa, secretar general in cadrul BRD: „La banca te duci, semnezi niste hartii si pleci cu niste bani. Prima data iti pui intrebarea daca acel client din fata ta va putea rambursa in timp ceea ce a imprumutat. Este o intrebare grea! Durerile de cap ale bancii si clientului s-ar diminua pe termen lung daca rata pe care un consumator o are de platit ar fi doar jumatate fata de ceea ce si-ar permite cu usurinta sa plateasca lunar pentru aceasta datorie. Cand clientul nostru este intr-o situatie dificila, implicit si banca este intr-o situatie dificila. Nu este favorabil nimanui sa ajungem la un credit neperformant. Asta inseamna pentru banca un esec in evaluare, un cost al creditului neperformant si costuri de recuperare”.
Ultimele NOUTATI
Ce este colectarea selectiva a deseurilor si de ce conteaza pentru mediu si societate?
Romania urca in clasamentul avutiei nationale: salt de 4 pozitii pana pe locul 29 in Europa
Fraudele de tip spoofing fac ravagii: cum ajung romanii victime ale noii escrocherii
Mediul privat isi revine? Scade puternic numarul firmelor care isi suspenda activitatea
Partenerii nostri
Incadrarea in munca a persoanelor cu handicap! OBLIGATIILE angajatorilor si amenzile de 50.000 lei
Desfiintarea unor posturi. Procedura, etape, conditii
Dreptul la pensia privata din Pilonul II. Cum, cand si in ce mod se poate retrage suma depusa?
Plata dividende catre o persoana fizica nerezidenta: Ce obligatii fiscale are societatea din Romania
Reglementarea licentelor de transport: Tipuri si acte necesare
Contractul de mandat: Care sunt obligatiile unui administrator
Cum functioneaza tichetele de masa: Ce sunt, cine le emite, ce spune legea