Romanii isi folosesc cardurile de credit cu prudenta, iar un sfert dintre ei nici nu se ating de el
carduri credit ratecarduri cec bankfolosire carduri credit
In filmele americane, auzim despre ipoteci duble puse pe casa. Tot in SUA, foarte multi americani au cel putin doua-trei carduri de credit pe care chiar le folosesc intens. De multe ori, cu banii de pe un card acopera cheltuielile facute pe celelalte. Bine sau rau, in Romania, situatia este cu totul alta.
La noi, 24% dintre romani isi tin
cardurile de credit intacte, in timp ce 36% acopera integral sumele utilizate in fiecare luna, arata un sondaj realizat Finzoom pentru CEC Bank, in randul utilizatorilor de internet din Romania.
Chiar si in situatiile unor sume neacoperite, 45% dintre respondenti au doar solduri mai mici de 2.500 de lei, ceea ce inseamna ca posesorii de carduri de credit le folosesc cu prudenta.
Conform cercetarii, majoritatea utilizatorilor au identificat avantajele cardului de credit si stiu sa-l foloseasca, astfel incat sa nu aiba de platit costuri suplimentare.
Numai 11% retrag bani de pe cardul de credit
Doar 11% dintre respondenti folosesc cardul de credit pentru retrageri de numerar, operatiuni pentru care cele mai multe banci percep dobanzi mai mari decat pentru platile la comercianti.
De asemenea, 33% au optat pentru sistemul de plata in rate fara dobanda. In prezent, oferta de pe piata din Romania include carduri de credit cu 3-24 de rate fara dobanda.
CEC Bank ofera pana la 24 de rate fara dobanda clientilor sai, la orice comerciant din tara sau din strainatate.
Ce-i atrage pe romani sa contracteze un card de credit?
In primul rand faptul ca pot cumpara in momentul in care vor si plati mai tarziu (29% dintre raspunsuri).
Accesul rapid la bani este motivatia pentru 20% dintre respondenti, iar 14% sunt atrasi de costurile reduse, daca ramburseaza sumele utilizate la timp.
In privinta sumelor cheltuite lunar de pe cardul de credit, pentru 37% dintre cei chestionati acestea sunt in medie intre 300 si 1.000 de lei.
In acelasi timp, 24% cheltuiesc sub 300 de lei, iar sume de 1.000 - 2.500 lei sunt cheltuie lunar de 18% dintre respondenti.
Cei mai multi dintre cei chestionati (45%) folosesc cardul de credit o data sau de doua ori pe luna, iar 24% fac mai mult de 5 operatiuni lunar. Totodata, 20% realizeaza intre 3 si 5 operatiuni in fiecare luna.
In ceea ce priveste reticentele fata de cardurile de credit, 40% au mentionat costurile, adica dobanda si comisioanele. Urmeaza tentatia de a cheltui mai mult decat isi permit (28%) si teama ca nu-si vor permite sa ramburseze creditul (20%).