Salariile si pensiile, inghetate, dar cu promisiuni: indexare abia in a doua parte a anului viitor
salarii si pensiipensiesalariu
Romanii care asteapta cresteri de salarii si pensii vor mai avea de asteptat. Guvernul mentine inghetarea veniturilor bugetare, in timp ce promisiunile de indexare sunt amanate pentru a doua parte a anului 2026. Vicepremierul Tanczos Barna a explicat ca aceste masuri sunt temporare, dar necesare pentru redresarea bugetului national.
Potrivit declaratiilor vicepremierului, inghetarea salariilor si pensiilor nu va fi permanenta, insa este esentiala in contextul actualului dezechilibru fiscal-bugetar. Indexarile ar putea deveni posibile doar daca Romania reuseste sa se stabilizeze financiar pana in 2026. Tanczos Barna a subliniat ca, in cel mai optimist scenariu, ajustarile vor veni abia in a doua jumatate a anului viitor.
Pe de alta parte, eliminarea sporurilor este o decizie considerata definitiva, marcand o reforma structurala care nu va fi inversata. Guvernul pare determinat sa aplice masuri de austeritate in numele unei redresari sustenabile.
Crestere economica pe alte baze: nu consumul, ci productia interna
Vicepremierul atrage atentia ca, in trecut, cresterea economica a fost sustinuta aproape exclusiv prin consum, in timp ce productia interna a ramas in urma. Acest dezechilibru a dus la o dependenta crescanda de importuri, afectand balanta comerciala a tarii.
"Avem nevoie ca productia interna sa creasca suficient de mult, sa avem capacitate de export, sa echilibram balanta comerciala", a declarat Barna. El afirma ca noul pachet de masuri bugetare trebuie sa devina fundamentul unei cresteri economice sustenabile pentru urmatorii zece ani.
Reforme dure, dar necesare
Masurile actuale sunt nepopulare, dar autoritatile insista ca sunt esentiale pentru stabilitatea pe termen lung. Romania are nevoie de cel putin un an pentru a-si reface echilibrul fiscal, cu conditia ca aceste masuri sa fie dublate de initiative reale de sprijinire a economiei.
Ramane de vazut daca guvernul va reusi sa gestioneze simultan austeritatea si stimularea economica, fara sa afecteze profund nivelul de trai al populatiei. Cert este ca orice speranta de majorare a salariilor si pensiilor este legata direct de capacitatea statului de a-si regandi modelul de crestere.
Sursa foto: manager.ro