Scadere neasteptata a depozitelor bancare: de ce romanii nu mai pun bani deoparte?
depozite bancare romaniannscadere depozite iunie 2025nndepozite in lei si valutanncrestere economii 2025nncrestere economii valutanneconomii in valuta romaniann
In luna iunie 2025, depozitele bancare ale rezidentilor clienti neguvernamentali au inregistrat o scadere de 0,8% fata de luna precedenta, atingand nivelul de 629,183 miliarde de lei, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Aceasta scadere este moderata, dar semnificativa intr-un context economic marcat de fluctuatiile inflationiste si de cresterea costului vietii. Cu toate acestea, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, depozitele au avut o crestere de 7,5% (1,7% in termeni reali), ceea ce sugereaza o tendinta pozitiva pe termen lung. Aceasta fluctuatie a dat nastere unei intrebari importante: ce se intampla cu economiile romanilor?
Depozitele in lei: scadere intr-un context eficient de economisire
Depozitele in lei reprezinta majoritatea economiilor din bancile romanesti, avand o pondere de 67,3% in totalul depozitelor clientilor neguvernamentali. In iunie 2025, insa, aceste depozite au scazut cu 1,2% fata de luna mai, ajungand la 423,637 miliarde lei. Comparativ cu luna iunie 2024, aceste depozite au inregistrat o crestere de 2,9%, dar ajustata pentru inflatie, scaderea reala a fost de -2,7%. Desi scaderea poate parea semnificativa, trebuie mentionat ca economia romaneasca se confrunta cu un nivel ridicat al inflatiei si cu o crestere constanta a costurilor de trai, ceea ce poate determina multi romani sa-si reorienteze economiile catre solutii mai flexibile. Totusi, cresterea anuala arata ca romanii nu au renuntat complet la economisire, ci au adaptat abordarile in functie de realitatile economice.
Economiile populatiei: cresteri modeste, dar constant pozitive
In ciuda scaderii generale a depozitelor in lei, gospodariile populatiei au inregistrat un comportament pozitiv in luna iunie 2025, cu o crestere de 0,5% fata de luna mai, pana la 250,755 miliarde lei. In comparatie cu anul trecut, aceasta valoare a crescut cu 7,6% (1,8% in termeni reali), semn ca romanii au continuat sa isi puna bani deoparte, desi inflatia a afectat puterea lor de cumparare. Aceste cresteri moderate ale economiilor indica faptul ca, in pofida dificultatilor economice, o parte semnificativa a populatiei a ramas dedicata economisirii, desi intr-un mod mai precaut. Astfel, exista o tendinta de pastrare a economiilor in depozite bancare, chiar daca in moduri mai putin riscante.
Depozitele in valuta: cresteri inregistrate in fata instabilitatii economice
Pe de alta parte, depozitele in valuta au continuat sa creasca, in ciuda scaderii usoare in euro. Depozitele in valuta ale rezidentilor, exprimate in lei, au crescut cu 0,01% fata de luna mai, ajungand la 205,546 miliarde lei, iar in euro s-au diminuat cu 0,3%, pana la 40,48 miliarde euro. Comparativ cu iunie 2024, depozitele in valuta exprimate in lei au crescut cu 18,5%, ceea ce sugereaza o mutare catre economisirea in valuta in contextul incertitudinilor economice. De asemenea, depozitele in valuta ale gospodariilor populatiei au crescut cu 0,3% fata de luna mai, ajungand la 138,749 miliarde lei (sau 27,325 miliarde euro), cu o crestere anuala de 15,4% (13,1% in euro).
Aceasta tendinta de a economisi in valuta poate fi explicata prin dorinta de a proteja economiile de fluctuatiile cursului valutar sau de incertitudinea economica din tara. Romanii par sa fie din ce in ce mai constienti de riscurile economice interne si externe, ceea ce ii determina sa se orienteze mai mult catre economii in valuta. Depozitele in valuta, desi mai riscante datorita volatilitatii cursului valutar, par sa fie vazute de multi ca o optiune mai sigura in fata unei economii volatile.
O piata financiara in miscare
In concluzie, depozitele bancare in Romania au aratat o evolutie mixta in luna iunie 2025. Scaderea modesta a depozitelor in lei si cresterea continua a depozitelor in valuta sugereaza o adaptare a romanilor la conditiile economice. In timp ce depozitele in lei au inregistrat o scadere pe termen scurt, economiile in valuta au crescut semnificativ fata de anul trecut, ceea ce reflecta o tendinta de diversificare a economiilor, avand in vedere incertitudinile economice si inflatia. Este evident ca romanii sunt mai precauti in economisire, dar continua sa aiba incredere in sistemul bancar pe termen lung. Economia romaneasca se afla intr-o perioada de ajustare, iar aceste tendinte ar putea fi semne ale unor schimbari in comportamentul financiar al populatiei in viitor.
Sursa foto: freepik.com