Seful bancii austriece care detine BCR Romania, reactie la blocajul pus de Austria intrarii Romaniei in Schengen: ce mesaj are pentru poporul roman
bcrerstespatiul schengenaustria schengenromania schengen
Daca Austria si Olanda ar fi avut alta atitudine, Romania era, de anul viitor, membra a Spatiului Schengen. Nu s-a intamplat insa asa. Ieri, in Consiliul Justitie si Afaceri Interne (JAI), Austria s-a opus acestui lucru, iar de atunci societatea noastra "fierbe" sub o mare indignare. Unii dintre romani indeamna la boicotarea firmelor austriece, inclusiv giganti bancari prezenti pe piata autohtona. In acest context, seful bancii austriece care detine BCR Romania, reactioneaza si vine cu un mesaj important.
Seful grupului bancar austriac Erste, care detine cea mai mare
banca austriaca din Romania, BCR, Willi Cernko, isi exprima regretul in raport cu votul dat de tara sa, in Consiliul JAI, impotriva intrarii Romaniei in Schengen. Totusi, tot el mai spune ca presupune faptul ca Guvernul Austriac "a cantarit" bine decizia.
"Erste Group este o companie europeana si, in special, o companie din Europa Centrala. Pentru noi, #believeineurope nu este doar o formulare, ci este expresia convingerilor noastre profunde. Nu este doar despre faptul ca noi credem in Europa, ci este despre faptul ca sustinem Europa si aparam ideea europeana.
Acest lucru este valabil mai ales astazi, cand o decizie a Consiliului JAI are impact direct asupra a peste 5.000 dintre colegii mei si a peste 2,8 milioane dintre clientii nostri din Romania", a spus liderul gigantului Erste.
"Regretam rezultatul votului de astazi in Consiliu. Romania si Austria au multe lucruri de care sunt strans legate impreuna. Sociale, culturale si, bineinteles, si economice. Austria este unul dintre cei mai importanti investitori din Romania, iar Romania este, la randul ei, o piata de export foarte importanta pentru companiile austriece", a mai precizat acesta.
"Un drept de veto este cea mai puternica pozitie pe care o poate adopta un stat membru al UE la vot"
"Un drept de veto este cea mai puternica pozitie pe care o poate adopta un stat membru al UE la vot. Presupunem ca guvernul austriac a cantarit acest pas cu mare atentie si respectam faptul ca trebuie sa ia in considerare si preocuparile de securitate. Unitatea nu inseamna ca toti partenerii trebuie sa fie intotdeauna de aceeasi parere, fara nicio discutie.
Cu toate acestea, este clar ca acest pas va avea consecinte foarte palpabile pentru milioane de cetateni ai UE. Prin urmare, scopul nostru comun trebuie sa fie gasirea rapida a unei solutii viabile. La nivelul Erste Group, ne dorim si ne vom aduce contributia la acest obiectiv, prin urmare facem apel la liderii politici de la toate nivelurile sa isi asume responsabilitatea pentru a gasi o solutie", a mai spus seful Erste.
Foto: www.schengenvisainfo.com