Seful Consiliului Concurentei anunta investigatii-bomba pe piata bancara: 10 banci s-ar fi inteles intre ele sa mentina dobanzile cat mai sus
robordobanzi bancarescor de creditbiroul de credit
Consiliul Concurentei anunta ca are sub lupa piata bancara si analizeaza un posibil scenariu in care 10 banci din Romania s-ar fi inteles intre ele sa tina cat mai sus dobanzile platite de debitori.
Cele 10 mari banci comerciale ar fi cazut de acord sa aplice o metoda numita "fixing", prin care au stabilit o cotatie cat mai ridicata a ROBOR-ului, platit de firmele si populatia care au contractat credite inainte de luna mai a anului 2019, moment in care a intrat in vigoare noul indicator, IRCC. Daca se adevereste existenta unei intelegeri pe aceasta tema intre bani, vorbim despre o practica anticoncurentiala.
De asemenea, Consiliul Concurentei mai investigheaza si ceea ce se intampla cu Biroul de Credit. Si acolo exista suspiciuni de nereguli, potrivit sefului institutiei.
"Sunt doua investigatii pe banci"
"La anul trebuie, asta e intentia, sa terminam investigatiile pe banci. Sunt doua investigatii pe banci. As vrea sa le terminam pe amandoua deodata, daca putem, adica undeva sa evitam riscul in care dam doua mega-amenzi una dupa alta.
Deci undeva sa tinem sa le vedem ca un pachet, daca ajungem la amenzi. E posibil sa nu ajungem la amenzi.
Una priveste o posibila intelegere pentru stabilirea indicatorilor gen ROBOR. Aici vorbim de trezoreriile bancilor.
Cealalta vizeaza modul cum functioneaza biroul de scoring (biroul de credite), care e condus de banci, in care suspiciunea este ca prin faptul ca sunt penalizati clientii care fac multe interogari sau pentru care se fac multe interogari, deci care cauta la mai multe banci sa ia credite, e descurajata migratia clientilor.
Daca lucrezi cu banca la care esti e una, dar daca tu incerci sa mai intrebi si la banci concurente, atunci iti scade scoringul, esti vazut ca fiind mai riscant. Deci intr-un fel esti descurajat sa te multi la o alta banca, asta e suspiciunea", a anuntat presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu.
Sursa foto: freepik.com