Sistemul bancar continua consolidarea: doua banci romanesti incep pregatirile pentru fuziune
fuziune eximbank banca romaneascafuziuni banci romaniapreluari banca transilvania
Asa cum anticipau, de mai multi ani, oficiali ai Bancii Nationale a Romaniei sistemul bancar va fi caracterizat de un proces de consolidare in urma fuziunilor si achizitiilor. Dintre acestea, cele mai cunoscute sunt preluarea Volksbank, Bancpost si Idea Bank de catre Banca Transilvania, dar si a Bancii Romanesti de catre EximBank.
Dupa o perioada de pre-integrare,
EximBank si Banca Romaneasca au anuntat inceperea procesului de fuziune prin absorbtie dupa ce, la finele lunii trecute, AGA Bancii Romanesti si-a dat acordul de principiu pentru aceasta operatiune si a imputernicit administratorii bancii sa intocmeasca proiectul de fuziune.
Pana la finalizarea integrarii, cele doua banci vor avea in continuare activitate separata.
Traian Halalai, presedintele executiv al EximBank, a explicat ca aceasta Este o prima etapa dintr-un proiect care reprezinta un pas urias spre construirea unei banci romanesti puternice care va concura de la egal la egal cu jucatorii de top ai pietei bancare.
Exista o complementaritate foarte buna intre modelele de afaceri ale EximBank - specializata in corporate banking - si Banca Romaneasca - cu experienta relevanta pe segmentul de retail banking, iar sinergiile rezultate vor crea premisele pentru eficienta si performanta financiara, care sa sustina o crestere sustenabila in viitor.
Este un proces ambitios si complex, plin de provocari pentru echipele ambelor banci, pe care sunt convins ca il vom finaliza cu succes pana la sfarsitul acestui an. Un an cu o insemnatate speciala in plus pentru ambele banci, aflate la aniversarea a 30 de ani de activitate pe piata bancara”, a declarat Halalai.
Banca Romaneasca a costat 60 de milioane de euro
EximBank si National Bank of Greece (NBG) au semnat, pe 20 iunie 2019, contractul de achizitie a pachetului majoritar de actiuni al Bancii Romanesti, iar, in decembrie 2019, tranzactia a primit avizele de neobiectiune din partea Consiliului Concurentei si a Bancii Nationale a Romaniei.
Odata cu indeplinirea cerintelor obligatorii de reglementare si a celorlaltor elemente prevazute in acordul pe care EximBank si NBG l-au semnat, in ianuarie 2020, au fost intrunite toate conditiile pentru incheierea tranzactiei.
Pretul platit de EximBank pentru Banca Romaneasca a fost de aproape 60 de milioane de euro, la un capital achizitionat de aproximativ 130 de milioane de euro.
Pe langa pretul platit pentru capital, tranzactia totala a inclus rambursarea imprumutului subordonat acordat Bancii Romanesti de catre NBG, in valoare de 65 de milioane de euro, si rambursarea, de catre Banca Romaneasca, a finantarii intragrup primite de la banca-mama, in valoare de 90 de milioane de euro, platite de Banca Romaneasca din lichiditatile proprii.