Statul vrea sa-i recompenseze pe romani cu procente sub rata inflatiei. Titluri FIDELIS cu dobanzi de cel mult 3,75%, in lei, si 1,6%, in euro
titluri fidelistitluri stat populatiescutire impozit fidelis
De parca nu ar sti ca rata anuala a inflatiei a depasit 5%, in august 2021, iar cea din zona euro a sarit de 3%, Ministerul Finantelor isi tenteaza cetatenii cu titluri FIDELIS, purtatoare de dobanzi mai mici decat sunt aceste niveluri, chiar daca au drept avantaj ca sunt nete, scutite de impozite.
Sau poate ca acelasi
minister prevede ca, pana vor ajunge la maturitate, emisiunea va reusi sa bata cresterile preturilor de consum atat din tara, cat si din statele care au ca moneda euro.
Asa se face ca, intre 13 septembrie si 1 octombrie 2021, persoanele fizice rezidente si nerezidente, cu varsta peste 18 ani, pot subscrie prin intermediul bancilor partenere BT Capital Partners&Banca Transilvania, BCR si BRD titluri de stat FIDELIS denominate in lei si in euro, care vor fi listate la Bursa de Valori Bucuresti.
Titlurile de stat in lei au scadente de 1 an si 3 ani, cu dobanzi anuale de 3,25%, respectiv 3,75%, iar cele in euro au scadenta de 5 ani si dobanda anuala de 1,60%.
Valoarea nominala a unui titlu de stat FIDELIS este de 100 de lei, respectiv 100 de euro, iar pragul minim de subscriere este de 5.000 de lei, respectiv 1.000 de euro.
"Ministerul Finantelor continua emisiunile de titluri de stat destinate populatiei prin intermediul Programului FIDELIS. Investitorii trebuie sa stie ca acest instrument de economisire ofera dobanzi avantajoase si este un mijloc de economisire atractiv atat in lei cat si in euro, pentru care nu se percep comisioane in procesul de subscriere, iar castigurile de capital si cel al veniturilor din dobanzi sunt neimpozabile.
Prin continuarea emisiunilor de titluri de stat in cadrul acestui program, Ministerul Finantelor isi reconfirma angajamentul de a oferi persoanelor fizice optiuni atractive de economisire, concomitent cu diversificarea surselor de finantare a statului", a declarat Dan Vilceanu, ministrul Finantelor.
Titlurile de stat destinate populatiei sunt remunerate cu dobanzi anuale peste nivelul titlurilor de stat tranzactionate pe piata secundara interbancara.
Detinatorii de titluri de stat TEZAUR sau FIDELIS lansate in cadrul emisiunilor anterioare si care au ajuns la maturitate pot reinvesti disponibilitatile neridicate la scadenta prin subscrierea in cadrul acestei noi emisiuni.
Sapte miliarde atrase deja de la populatie
Prin intermediul precedentelor patru oferte, Ministerul Finantelor a atras de la populatie, cumulat, peste 7 miliarde de lei, peste 1,4 miliarde de euro.
In conditiile in care dobanzile titlurilor FIDELIS, sunt mai mici decat actualele niveluri ale inflatiei si, prin urmare, ar trebui sa nu starneasca prea mare interes nici la subscriere, oficialii Bursei de Valori Bucuresti se bucura ca acestea vor fi listate.
"Ne bucuram ca Ministerul Finantelor continua programul de emisiuni de titluri de stat FIDELIS, pastrand cadenta trimestriala a acestor oferte, ceea ce a devenit deja o traditie. Privind la tot ce s-a intamplat pe piata de capital de la inceputul pandemiei, la numeroasele runde de finantare derulate atat de stat, cat si de companii antreprenoriale, care cumuleaza peste 2,3 miliarde de euro, putem spune cu convingere ca bursa a dovedit din nou ca este capabila sa sustina dezvoltarea economiei si sa absoarba oferte de dimensiuni considerabile", a declarat Radu Hanga, presedintele Bursei de Valori Bucuresti.
Alocarea titlurilor de stat subscrise in cadrul ofertei se va efectua la data alocarii (1 octombrie 2021), iar numarul final de titluri de stat oferite va fi stabilit de catre emitent cu consultarea sindicatului de intermediere.
Ordinele aferente subscrierilor alocate investitorilor pe baza subscrierilor validate de membrii sindicatului de intermediere/participantii eligibili vor fi inregistrate in sistemul de tranzactionare al BVB dedicat ofertelor publice (titluri de stat).
Data estimata de intrare la tranzactionare la BVB este 7 octombrie 2021.
"Avand in vedere succesul precedentelor patru oferte, derulate in conditii de piata diferite, izbucnirea pandemiei, aplatizarea primelor valuri, aparitia altor valuri, derularea concomitenta de IPO-uri pentru actiuni si titluri de stat, reiese ca Ministerul Finantelor si sindicatul de intermediere au gasit formula cea mai potrivita pentru ca aceasta traditie a emisiunilor de titluri de stat FIDELIS sa continue si sa ofere investitorilor o gama cat mai diversificata de instrumente pentru plasamentele lor si, totodata, sa atraga noi investitori in piata.
Aceasta gama de instrumente se va extinde si mai mult, odata ce contrapartea centrala va fi operationala, moment care estimam ca va fi in a doua jumatate a anului viitor", a afirmat Adrian Tanase, directorul general al BVB.