Tranzactiile de plata cu carduri au crescut cu 10% in timpul pandemiei
tranzactii carduri pandemiecrestere tranzactii carduricarduri romaniacarduri contactless
Valoarea si numarul tranzactiilor de plata cu cardurile emise de prestatorii de servicii de plata rezidenti au crescut cu aproape 10%, de la inceputul pandemiei COVID 19, in ritm anual, accelerand, astfel, procesul de digitalizare in sistemul bancar, potrivit analizei datelor statistice preliminare furnizate de banci pentru Banca Nationala a Romaniei.
Astfel, restrictiile impuse in perioada starii de urgenta si in starea de alerta din cauza pandemiei au permis cresterea gradului de utilizare a cardurilor emise de banci, potrivit Asociatiei Romane a Bancilor.
Numarul tranzactiilor de plata cu carduri emise de prestatorii de servicii de plata rezidenti a avansat cu 9,6%, in trimestrul doi 2020, pana la 222,2 milioane, comparativ cu perioada similara a anului trecut.
Valoarea tranzactiilor de plata cu carduri emise de prestatorii de servicii de plata rezidenti s-a majorat cu 9,3%, pana la 28,27 miliarde de lei, la finele trimestruluidoi 2020, fata de intervalul similar din anul trecut.
Din totalul tranzactiilor cu cardul din trimestrul doi 2020, valoarea tranzactiilor POS cu carduri a totalizat 15,68 miliarde de lei.
La acest tip de tranzactii se constata o crestere cu 7,2% fata de aceeasi perioada din 2019, cand s-au inregistrat tranzactii POS cu carduri in valoare de 14,62 miliarde de lei.
Numarul total al cardurilor in circulatie in Romania, la sfarsitul lunii iunie 2020, se ridica la 18,43 milioane, cu 4,1% mai mare fata de luna iunie 2019, cand au fost raportate 17,7 milioane carduri.
Dintre cele peste 18,43 milioane de carduri in circulatie la sfarsitul primului semestru din 2020, 15.430.130 erau carduri de debit si 2.907.432 carduri de credit.
Romania are mai putin de un card bancar/cap de locuitor, una dintre cele mai mici valori din statele Uniunii Europene, ca urmare a preferintei pentru platile efectuate in numerar.
Trecerea la cashless si contactless este o tendinta care s-a accentuat in ultimii ani pe fondul digitalizarii serviciilor bancare, insa a fost accelerata in perioada pandemiei.
Ca masura suplimentara de asigurare a sanatatii, bancile au recomandat populatiei efectuarea platilor fara numerar, prin mijloace moderne de plata puse la dispozitie de acestea, precum cardurile sau platile online.
Institutiile de credit din Romania contribuie in mod activ la accelerarea introducerii solutiilor digitale in serviciile financiar bancare si sunt preocupate de redefinirea modelelor de afaceri prin noi servicii inovative.