Unul din doi romani nu crede ca bancnotele si monedele raspandesc noul coronavirus
cash coronavirusbani coronavirusnumerar coronavirusraspandire microbi bani
Un studiu despre obiceiurile de plata in 2021, realizat de Reveal Marketing Research arata ca unul din doi romani crede ca, in forma lor fizica, banii nu contribuie deloc la raspandirea noului coronavirus insa 55% intentioneaza sa foloseasca tot mai putin numerarul.
Conform studiului, 29% dintre respondenti sunt siguri ca bancnotele si monedele pot raspandi noul coronavirus. Cei care sunt pasivi in legatura cu acest subiect reprezinta 21% dintre respondenti.
De asemenea, cei care cred ca virusul se poate transmite prin numerar sunt cei mai tineri dintre respondenti - milenialii fara partener - 36%.
La polul opus, se afla 63% dintre tinerii profesionisti, urmati de 55% dintre maturii fara partener. Aceste segmente afirma ca folosirea banilor lichiz nu contribuie deloc la raspandirea virusului.
In acelasi timp, 49% dintre familiile moderne si 51% dintre cele traditionale nu se asteapta deloc ca banii sa influenteze in vreun fel transmiterea noului coronavirus.
La nivelul intregului esantion, 21% dintre romani nu exprima nicio parere pe acest subiect. Segmentele pasive in aceasta privinta sunt seniorii pensionari, 32% dintre acestia nefiind siguri ca banii raspandesc virusul, la fel si 22% dintre familiile moderne.
Totodata, 55% au declarat ca vor folosi din ce in ce mai putini
bani cash, in special maturii educati si cei fara partener. 67% dintre maturii fara partener si 63% dintre familiile moderne afirma ca, in 2021, vor face mai putine plati in numerar.
Inclusiv 62% dintre seniorii pensionari sunt de aceeasi parere. In schimb, 33% dintre romani cred ca vor folosi la fel de multi bani lichizi.
Familiile traditionale si tinerii profesionisti sunt la egalitate (aproximativ 40% ambele segmente), in ceea ce priveste obiceiurile de plata, astfel ca ei vor folosi la fel de multi bani in numerar. Doar 2% dintre respondenti spun ca vor utiliza in mai mare masura cash-ul, iar 10% nu stiu, intrebati despre obiceiurile lor de plata din anul urmator.
Metoda folosita pentru realizarea studiului a fost CAWI (Computer Assisted Web Interview). Au fost derulate 1.011 interviuri online cu respondenti cu varsta peste 18 ani, online users, pe un esantion reprezentativ la nivel national urban si rural in perioada 6-11 ianuarie 2021. Eroare de esantionare +/- 3%. Nivel de incredere 95%.