Cea mai mare surpriza din istoria fotbalului
Fotbalul e frumos pentru ca e imprevizibil. Ne-o dovedeste inclusiv actualul Euro 2020, unde campioana mondiala, vicecampioana mondiala si campioana europeana en-titre (adica Franta, Croatia si Portugalia) au parasit deja turneul, alaturi de cvadrupla campioana mondiala Germania. Si, cine stie, poate ca o outsidera ca Elvetia va castiga titlul, asa cum au facut Danemarca in 1992 sau Grecia in 2004. Dar mai avem de asteptat pana pe 11 iulie, ziua finalei. Pana atunci, o intrebare interesanta: care considera specialistii ca a fost cea mai mare surpriza din istoria fotbalului?
Sunt mai multe meciuri care candideaza pentru aceasta distinctie. Ar fi, de exemplu, Italia- Coreea de Nord 0-1, de la CM din 1966, cand italienii, castigatori ai trofeului in 1934 si 1938, au fost invinsi de o echipa de amatori care la sfarsitul meciului, indiferent ce ii intrebau ziaristii, multumeau in lacrimi…. Marelui Lider, Kim Ir-sen.
Sau, mai recent, avem infrangerea Germaniei de catre Algeria (1-2) la CM din 1982. Sau a Frantei de catre Senegal (0-1) la CM din 2002, ori a Braziliei de catre Germania la CM din 2014, acest din urma meci fiind un soc prin proportiile scorului: 1-7!!!
Totusi, cea mai mare surpriza din istoria fotbalului – spun specialistii – s-a inregistrat la CM din 1950, cand Anglia, inventatoarea acestui sport, a intalnit echipa SUA, o echipa fara niciun fel de pretentii, care numara in randurile ei tot felul de “profesionisti”: un postas, un morar, un sofer de dric, un spalator de vase etc.
Nimeni nu le dadea absolut nicio sansa americanilor, dovada ca la casele de pariuri cota lor era de 500 la 1. Iar gazetarii vremii intareau si ei aceasta diferenta de valoare, spunand ca doar doua natii din lume n-au nicio treaba cu fotbalul: eschimosii si americanii.
Doar ca ceea ce parea imposibil s-a produs: SUA a invins Anglia cu 1-0 printr-un gol norocos, in ciuda faptului ca englezii au atacat furibund tot meciul, au lovit de 3 ori barele in primele 30 de minute si l-au bombardat non-stop pe portarul american (care, apropo, la inceputul meciului declarase cu sinceritate ca s-ar bucura sa ia doar 4-5 goluri).
A fost un rezultat pur si simplu incredibil. Un rezultat intr-atat de greu de conceput incat un ziar din Anglia, crezand ca este vorba de o eroare de transmitere a datelor prin telegraf, a tiparit fara nicio ezitare pe prima pagina: Anglia-SUA 10-1. Nu era posibil ca Anglia, cu toate vedetele sale in teren, sa fie invinsa de niste baieti luati practic de pe strada, dintr-o tara pentru care fotbalul era un sport obscur si complet neinteresant.
Ca mai mare supriza din istoria fotbalului, asadar. Si intelegeti mai bine dimensiunile si dramatismul ei daca spunem ca meciul SUA-Anglia din 1950 a stat chiar si la baza realizarii unui film - „The game of their lives”, din 2005, cu Gerald Butler in rolul principal.