7 din 10 romani considera ca preturile imobiliarelor sunt supraevaluate. Cat vor continua scumpirile?
imobiliarescumpiri imobiliareapartamente
Piata imobiliara din Romania se confrunta cu un val de scumpiri. Preturile apartamentelor au crescut cu aproximativ 10% de la inceputul anului, iar trendul nu se va opri aici. Din cauza preturilor tot mai mari, multi romani amana o astfel de achizitie, in conditiile in care 7 din 10 potentiali cumparatori sunt deja de parere ca preturile sunt supraevaluate.
De la inceputul anului, preturile pe piata imobiliara au crescut simtitor, chiar si cu 10 procente. De vina ar fi scumpirile in lant la materialele de constructii. Unele dintre acestea s-au scumpit chiar si cu 50%.
De exemplu, pretul polistirenului a crescut cu 50 de procente, la fel si cel al balastului. Nisipul s-a scumpit, la randul sau, cu 40%, iar otelul, betonul, cu 30%. Se inregistreaza scumpiri si la alte materiale esentiale, cum ar fi bitumul. Pe primul trimestru din 2021, acesta si-a majorat pretul, in medie, cu 15%.
Toate aceste costuri ridicate se reflecta in costul imobiliarelor, spun reprezentantii dezvoltatorilor de la noi din tara.
7 din 10 romani sunt de parere ca pretul caselor este supraevaluat
7 din 10 potentiali cumparatori sunt de parere ca pretul caselor este supraevaluat pe piata din Romania, la fel ca inainte de criza economica din 2008.
Din acest motiv, tot mai multi romani amana momentul unei achizitii, asteptand ca pretul sa coboare. Cererea de locuinte a stagnat, spun dezvoltatorii, tocmai din cauza scumpirilor.
Dar sunt si situatii in care oamenii fac pasul, desi observa cum preturile cresc de la o luna la alta. Acestia sunt motivati de teama ca, pe viitor, casele ar putea deveni inaccesibil de scumpe si prefera sa le achizitioneze la pretul din prezent.
Cele mai mari scumpiri din piata imobiliara s-au inregistrat in Brasov
Cele mai mari avansuri la scumpiri au fost resimtite de brasoveni. Aici, in ultima luna, apartamentele au inregistrat un avans al preturilor de 4,5%, cel mai mare din tara noastra.
Metrul patrat in luna mai a ajuns aici la 1.360 euro.
Nici bucurestenii nu au fost ocoliti de valul inflationist care s-a abatut asupra pietei imobiliare. Clasamentul oraselor in care se resimt cele mai mari scumpiri e completat de Timisoara si Constanta.
In Cluj-Napoca, cei care isi doresc sa isi achizitioneze un apartament, vor plati cel mai piperat cost din tara pe metrul patrat - 1.900 de euro.