In ciuda situatiei dificile cauzate de pandemia de coronavirus cu care se confrunta inca o buna parte a lumii, preturile locuintelor continua sa creasca in aproape toate marile economii ale planetei. Potrivit unei analize realizate de specialistii Financial Times, pe piata imobiliara asistam in prezent la cea mai importanta crestere din ultimii 30 de ani. Evolutia pietei imobiliare la nivel global ii ingrijoreaza insa pe unii analisti, care sustin ca stabilitatea financiara la nivel mondial poate fi pusa in pericol.
Potrivit unui studiu realizat de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), din cele 40 de tari analizate, doar trei au raportat scaderea preturilor locuintelor in termeni reali in primele trei luni ale anului curent. Vorbim despre cea mai mica rata din anul 2000 si pana in prezent.
Conform analizei OCDE, in primul trimestru al anului curent, cresterea anuala a preturilor locuintelor in grupul celor mai bogate tari a atins pragul de 9.4%. Aceasta crestere a preturilor locuintelor a venit pe fondul revenirii economiilor nationale dupa recesiunile semnificative inregistrate cu un an in urma.
Tendinta de crestere a preturilor locuintelor a continuat, de asemenea, si in al doilea trimestru al anului curent. Potrivit analizeilor, cresteri puternice au fost inregistrate in Marea Britanie, Coreea de Sud, Canada, Turcia si Noua Zeelanda. Lucrurile merg foarte bine din acest punct de vedere si in Statele Unite, locul de unde a izbucnit criza economica din 2008. In luna aprilie a acestui an, preturile locuintelor din SUA au crescut cu cea mai rapida rata anuala din ultimii aproape 30 de ani.
Pe piata imobiliara din Statele Unite, vanzarea locuintelor disponibile a crescut cu 2% in luna iulie in raport cu luna precedenta, marcand astfel doua luni consecutive de cresteri potrivit unor analize realizate de National Associations of Realtors. De asemenea, in luna iulie a crescut si numarul de locuinte disponibile pe piata, presiunea de pe umerii cumparatorilor scazand astfel.
Pretul mediu al unei locuinte de pe piata imobiliara de peste Ocean in luna iulie a fost de 359.900 de dolari, in crestere cu aproape 18 procente in raport cu aceeasi luna a anului precedent. In aceste conditii, vorbim deja despre 113 luni consecutive in care preturile locuintelor au crescut. Americanii prefera in continuare in numar mare sa cumpere locuintele cu banii jos, arata o alta analiza a specialistilor de peste Ocean. Mai exact, 23% din numarul total de tranzactii au fost efectuate de cei care au preferat sa plateasca cu banii jos.
Potrivit analistilor, nici in lunile urmatoare nu ar trebui sa ne asteptam la o scadere a preturilor de pe piata imobiliara din Statele Unite ale Americii. Totusi, in perioada urmatoare am putea asista la o stabilizare a preturilor locuintelor.
Ultimele NOUTATI
Schimbare importanta in pensii! Daca ai sub 2000 de lei, vei primi bani in plus din ianuarie 2025!
Criza economica loveste fermele romanesti: Angajatii sunt concediati pe banda rulanta! Ce urmeaza?
Vezi cine sunt copiii care vor primi aproape 800 de lei pe luna din ianuarie 2025
BREAKING NEWS. CCR a anulat primul tur al alegerilor prezidentiale
Salariatul lipseste de la program, invocand o urgenta medicala in familie. Cum trebuie sa procedeze angajatorul?
Partenerii nostri
Acordarea concediului de odihna - in ce CONDITII poate refuza angajatorul?
Fondul de handicap incepand cu luna ianuarie 2025. Ce se modifica?
Cadouri de Craciun pentru angajati: Aspecte esentiale despre regimul acordarii lor
O noua editie TEZAUR, cu dobanzi anuale de pana la 7.60%, debuteaza pe 9 decembrie 2024
Alegerile prezidentiale 2024 au fost ANULATE de Curtea Constitutionala
Legea care permite parintilor de gemeni sa intre impreuna in concediu pentru cresterea copilului
Te-ar putea interesa si
Vezi cine sunt copiii care vor primi aproape 800 de lei pe luna din ianuarie 2025
BREAKING NEWS. CCR a anulat primul tur al alegerilor prezidentiale